Ekonomi

2023 Memur Maaşları Ne Kadar? Zam Oranları

Özel sektörde zor şartlardan dolayı son zamanlarda memurluğa olan talep artmış ve memur maaşlarının ne kadar olduğu merak konusu oldu. Özel sektörde uzun mesai saatlerine karşın düşük maaş alan insanlar çalışma saatlerinin düzenli olduğu devlet dairelerinde nasıl memur olunur ve maaşları ne kadardır gibi soruları merak ediyor. Yazımızda 2023 yılı güncel memur maaşlarından ve zam oranlarından bahsedeceğiz.

2023 Memur Zammı Yüzde Kaç Oldu?

Memurluk maaşları yapılan işe, döner sermayeye, ek ödemelere, ikramiyelere ve dereceye göre değişkenlik gösterir. Bunların yanında her yıl memur maaşına zam yapılır. Yapılan son zamda memurların maaşı %17,55 oranında artmıştır. Her kademeden ve görevden memura yapılan bu zam sonucunda 2023 yılı memur maaşları değişmiştir. Güncel memur maaşları hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Memur Maaşları Ne Kadar?

memur maaşları

Memur maaşları çok geniş bir aralıkta değişkenlik gösterir. Devlet kurumlarındaki en alt çalışandan en üst yöneticiye kadar tüm çalışanlar memur olarak kabul edilir. Bu bağlamda kişilerin yapacakları meslek ve sahip olacakları konum aylık maaşlarını büyük ölçüde etkiler. Bunların yanında doktor, öğretmen ve öğretim görevlisi gibi mesleklerde kişiler çalıştıkları ek sürelere ve yaptıkları ek işlemlere göre ekstradan ücret alır. Alınan ek ücretler kişiden kişiye değişiklik gösterir.

2023 yılının ocak ayında yapılan zamlara göre en yüksek memur maaşı olan Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanı’nın maaşı 40.000 TL’nin üzerine çıkmıştır. Devlette genel müdür olarak görev yapan kişilerin maaşları ise 24.000 TL olarak belirlenmiştir.

Devlet memuru kategorisinde sayılan valiler 42.480, kaymakamlar ise 22.036 TL maaş almaya başlamıştır. Mühendisler ise aldıkları ek ödemeler hariç olmak üzere 21.295 TL maaş alır. Avukatlar da aynı şekilde aldıkları ek ödemeler hariç tutulduğunda 27.400 TL aylık maaş alır. Bu mesleğe sahip olanların yanında, şube müdürleri 20.602 TL, baş komiserler 20.553 TL, polis memurları 25.539 TL, öğretmen maaşları 15.965 TL civarı, lise mezunu teknisyenler ise 13.142 TL aylık maaşa sahiptir.

Düz memur olarak bilinen ve genellikle evrak işleriyle uğraşan kişiler ise en düşük memur maaşından yararlanır. 2023 yılının ocak ayında yapılan güncellemeye göre devlette memur olarak çalışan kişilerin aldıkları en düşük maaş 22.017 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer mesleklerde olduğu gibi evrak işiyle uğraşan memurlar da ek mesai saatlerine ve görevlendirmelerine göre fazladan ücret alabilir. Ek mesai saati ücretlerinin yanında memurlara derece, çocuk, evlilik durumlarına göre ek para da verilir.

En Düşük Memur Maaşı Ne Kadar?

Yeni yılda gelen zamlar ile birlikte ortalama en düşük memur maaşı 12.632 TL diyebiliriz. Tabii ki bu rakam en dip fiyattan ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Memur aylık maaşı hesaplanırken birçok etken dikkate alınmaktadır ve o şekilde hesaplama yapılır.

İşe yeni başlamış bekar ve çocuğu olmayan bir devlet memuru 13.000 TL’ye yakın maaş alabiliyorken, işe yeni başlamış evli ve çocukları olan bir devlet memuru ek ödemeler ile en düşük 15.000 – 20.000 TL civarı ödeme alabilir.

Memur Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Birçok devlet memuru çalışanlarının sıkıntı çektiği ve merak ettiği konu, memur maaş hesaplamasıdır. Memur maaş hesaplama yaparken, aylık maaşı etkileyebilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bundan dolayı da doğru maaşı hesaplamak oldukça zor olabilmektedir. Bir alt başlıkta memur maaşlarını etkileyen faktörleri sizin için derledik, bu faktörlere bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Memur maaşını hesaplamak oldukça zor olduğu için bunun için çeşitli yazılımlar ve maaş hesaplama robotları bulunmaktadır. Bu maaş hesaplama robotları ile kendinize ait bilgileri doğru şekilde girdiğiniz taktirde, robot aylık maaşınızı hesaplamakta ve size gerçeğe en yakın bilgileri vermektedir. Bizim size tavsiye ettiğimiz ve örnek olarak göstereceğimiz maaş hesaplama robotu ise , memurlar.net’in hazırladığı maaş robotudur.

Kurumlara Göre Memur Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Memurlar.net maaş hesaplama yapmak için ilk olarak bir kamu memurunu örnek almalıyız. Biz tamamen bilgilendirme ve örnek amaçlı gösterme işlemi yapacağımız için bu işlemde işe yeni başlamış bir polis memuru maaşını hesaplayacağız.

İlk olarak memurlar.net maaş hesaplama robotuna gidiyoruz ve unvanınız kısmından polis memurunu seçiyoruz. Derece ve kademe kısmını ise 11/1 şeklinde yaparak yeni göreve başlamış bir polis memuru kademe ve derecesini yazıyoruz.

İlginizi Çekebilir:
Gardiyan Ne Kadar Maaş Alır? 2023 Güncel

Memurluğa başlama tarihini, bu yazının yayımlandığı tarihten tam bir sene öncesini yapıyoruz yani , 27.01.2020 şeklinde ayarladık ve otomatik olarak hizmet yılı 1 sene olmuş oldu. Medeni durumunu ise beraber bir memur üzerinden hesaplama yapacağımız için herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Bizden diğer istenen bilgileri ise varsayılan olarak bırakıyoruz, bu işlemlerden sonra ayarlarımız şu şekildedir;

Bu işlemlerden sonra, ” Hesapla ” butonuna tıkladığımızda ise bize ayrıntılı maaş bilgilerimizi vermiş olacaktır. Hesapla, butonuna bastığımızda ise şu şekilde ayrıntılı maaş bilgisi gelmektedir;

Verdiğimiz bilgilere göre, işe yeni başlamış bir polis memuru maaşı, net olarak 6 bin 184 TL`dir. Sizde bu işlemleri yaparak, memur maaşınızı hesaplayabilir ve ayrıntılı bilgiler elde edebilirsiniz.

Memur Emekli Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Birçok emekli memur, emekli maaşını hesaplamak istemektedir. Memur emekli maaş hesaplama işlemini en doğru şekilde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hazırlamış olduğu 4C İkramiye ve Maaş Hesaplama robotu üzerinden yapabilirsiniz.

SGK’nın Kamu çalışanları için hazırlamış olduğu ikramiye ve maaş hesaplama sayfasına girdiğimizde bizden; derece, kademe, ek gösterge, hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, görev tazminat göstergesi, ikramiye yılı, aylık tarihi, pay/payda ve kad. tazminatı ek gösterge bilgilerini istemektedir. Bu bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra ” Hesapla ” butonuna basarak memur emekli maaşını hesaplayabilirsiniz.

Memur Maaş Hesaplamasına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Memur maaşı hesaplaması yaparken, maaşınızın hesaplanmasında birçok faktör rol oynar. Sizin için en önemli faktörleri kısa ve öz olarak özetledik.

  • Meslekteki unvanınız
  • Meslekteki derece ve kademeniz
  • Memurluğa başlama tarihiniz
  • Memurluk mesleğindeki hizmet yılınız
  • Medeni durumunuz
  • Aldığınız raporlar
  • Çocuğunuzun olup olmadığı, var ise çocuk sayınız
  • Engelli çocuğunuzun olup olmaması
  • Görev yaptığınız bölge ve yer
  • Hizmet sınıfınız
  • Ek göstergeniz

Yukarıdaki etmenlere bağlı olarak memur maaşları değişkenlik gösterir. Bu nedenle kişiden kişiye maaşlarda değişimler görülür.

Nasıl Memur Olunur?

memur olmak

Gelecek kaygısının olmaması, özel sektöre göre çalışma ve maaş koşullarının iyi olması ve tatil günlerinin fazla olması sebebiyle pek çok kişi nasıl memur olunur merak eder. Her yıl KPSS’ye 1,2 milyonun üzerinde kişinin girmesi, devlet memurluğuna olan yüksek talebin göstergesidir. Bazı istisnalar olsa da neredeyse tüm memurluk kadroları için KPSS şartı bulunur. KPSS şartının yanında kişilerin karşılaması gereken özel nitelikler vardır. Bu nitelikler karşılanmadığı taktirde kişiler yeterli KPSS puanını alsa bile devlet memuru olamaz.

Memur Olma Şartları Nelerdir?

Memur olma şartları tüm memurlar için ortak olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki şartların yanında memurluğa alım esnasında kişilerde özel nitelikler aranabilmektedir. Özel niteliklerin yanında aşağıda bulunan şartları karşılamayan adaylar memuriyete alınmamaktadır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. (Çifte vatandaşların memur olmayacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Fakat bazı kadrolar için özel olarak bu koşul belirtilebilir.)
  • 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • Herhangi bir siyasi partiye mensup olmamak.
  • Akıl sağlığı yerinde ve kısıtlanmamış bir birey olmak.
  • En az sekiz yıllık eğitim geçmişine sahip olmak. (Açılan kadro için belirlenen eğitim koşulları değişkenlik gösterebilir.)
  • Kasten işlenmiş herhangi bir suç sebebiyle 1 yıl veya daha fazla süreyle cezaevinde yatmış olmamak.
  • Zimmet, sahtecilik, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak.
  • Erkek adayların askerliğini yapmış ya da erteletmiş olması.

Bu şartları sağlayan kişiler memur olmak için başvuruda bulunabilirler.

Memurların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Memur maaşları hakkında bilgi sahibi olan ve bunun için çalışmaya başlayan kişilerin sahip olacakları görev ve sorumlulukları da bilmeleri gerekir. Aksi taktirde iş hayatında zorluklarla karşılaşılması ve çeşitli yaptırımlara maruz kalınması kaçınılmazdır. Devlet memuru olan kişilerin düzene ayak uydurabilmesi sebebiyle görev ve sorumlulukları 657 sayılı kanunda belirtilmiştir. Bu kanunda belirtilen aşağıdaki görev ve sorumlulukların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.

  • Yetkiye sahip olan amirlerin verdikleri görevleri eksiksiz ve kanuna uygun bir şekilde tamamlamak.
  • Hiyerarşi kapsamında alınan emir eğer anayasaya karşıysa yerine getirmemek.
  • Memurluk görevini icra ederken ırk, cinsiyet, dil ya da din ayrımı yapmamak.
  • Yurt dışında görevlendirme söz konusu olduğunda devletin itibarını zedeleyecek herhangi bir elemde ya da davranışta bulunmamak.
  • Amirler ve iş arkadaşları ile takım anlayışı içerisinde, iş birliği yaparak çalışmak.
  • Verilen görevleri yerine getirirken ve prosedürleri takip ederken Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve anayasasına sadık kalmak.
  • Yasalarda bulunan kılık ve kıyafet kanunları kapsamında giyinişe ve görünüşe dikkat etmek.
  • Zimmetlenen herhangi bir eşyayı şahsi çıkarlar amacıyla kullanmamak ve korumak.

Yukarıda bulunan görev ve sorumlulukların yanında kişilerin sahip oldukları mesleğe göre ek sorumlulukları bulunur. Mesleğe özel sorumlulukların da görev esnasında dikkate alınması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu