Gündem

2023 Yılında Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

Hem kutsal hem saygın mesleklerden olan askerlik alanında sözleşmeli er maaşları bu görevi yapmak isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biridir.

Genel olarak yılın belli kesimlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri  (TSK) tarafından Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarına sözleşmeli er alımı yapılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre açılan alanlardaki sözleşmeli er alımlarına, askerlik mesleğine ilgi duyan gençler özellikle ilgi göstermektedir.  Bunun yanında birçok kesim tarafından 2023 sözleşmeli er maaşları ve tazminatları da merak edilmektedir.

Sözleşmeli Er Nedir ve Ne Görev Yapar?

asker er maaşları

Er, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki en düşük askeri rütbedir. Askerlik görevini yerini getirmek isteyen her genç, er rütbesinde görevini yerine getirmektedir. Sözleşmeli er ise normal kısa dönem askerlikten farklı olarak geçici süreliğine değil de bu görevi meslek olarak yapmaktır.

Dağıtıldıkları birliklerine göre alanlara dağılan sözleşmeli erler, üst amirlerinin verdikleri emirleri ve görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu görevler, çalıştıkları bölgeye ve atandıkları alanlara göre farklılıklar göstermektedir.

Sözleşmeli Erler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yeni göreve başlamış bir sözleşmeli er maaşı ortalama olarak 13.000 TL ile 23.000 TL arasında çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Tabii ki normal memurlarda olduğu gibi sözleşmeli er maaşlarını da etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden maaşına en çok etki yapan unsurlar ise şunlardır;

  • Görev yaptığı bölge
  • Meslekte geçirdiği yıla
  • Medeni durumu
  • Çocuk sayısı

Aldıkları maaşlar bu faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yüzden net bir maaş söylemek mümkün değildir. Her kişiye göre maaş değişse de ortalama maaşlar yukarıda belirtildiği gibidir.

Batıda Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’nin batı bölgesinde sözleşmeli er maaşları, doğu bölgesine göre daha düşük ve ortalama olarak 15.000 TL’den başlar.

Doğuda Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’nin doğu bölgelerinde sözleşmeli er maaşları, batı bölgesine göre daha yüksektir ve ortalama 15.000 ile 23.000 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Bunun sebebi ise çalışma şartları ve riskli bölge olduğu içindir.

Sözleşmeli Er Eğitimde Maaş Alıyor mu?

Temel eğitimden başarılı şekilde geçen erler sözleşmeli er veya erbaş olmaktadır. Eğitim sırasında asıl maaşlarının üçte ikisini alırlar. Sözleşmeli er olduktan sonra eğitime başladıkları zamandan itibaren maaşlarının tamamını almaya başlarlar. Temel eğitim bittikten sonra tayin olanlar tayine gittikleri bölgeye göre maaş almaya devam etmektedir.

Sözleşmeli Er Olma Şartları Nedir?

İsteyen herkes sözleşmeli er mesleğini yerine getiremez. Er olabilmek için taşımanız gereken belirli şartlar vardır ve bu şartların hepsini sağlamadığınız sürece mesleğe kabul edilmezsiniz.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az ortaokul ve dengi mezunu olmak
  • Başvuru yapılan tarih itibariyle 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olmak
  • Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan hüküm yememiş olmak
  • Sözleşmeli er görevine engel herhangi bir sağlık sorununuzun olmaması

Askeriye ciddi bir kurum olduğu için taviz gösterilmez ve şartlara dikkat edilir. İleride daha büyük problemlere yol açmamak için adaylar en baştan bu şartlara göre elenerek seçilir.

Sözleşmeli Er Görev Süresi Ne Kadar?

Tüm yazılı ve sözlü mülakat aşamalarını geçip, sözleşmeli er olmaya hak kazanmış ve eğitimlerini sorunsuz tamamlamış sözleşmeli er adayları 3 yıl ile 4 yıl arasında sözleşme imzalayabilir. Bu süre zarfı içerisinde görev yapabilmektedirler. Sözleşme süreleri bittiğinde ihtiyaca göre tekrar sözleşme imzalayabilirler.

İlginizi Çekebilir:
2022 Yılında Hangi Sektör Tercih Edilmelidir?

Sözleşmeli Er Mülakatı Nasıldır?

Sözleşmeli er, personel alımında mülakatlar bizzat yüz yüze görüşme yapılarak yapılamaktadır. Karşınızdaki kurul, size sorularak sorarak aşağıdaki hususlara dikkat etmektedir.

  • Konuşma yeteneğiniz
  • Ses tonunuz
  • Heyecan durumunuz
  • Düşünce yapınız
  • Davranışlarınız ve beden diliniz
  • Kendinize güveniniz

Kendinizi özgüvenli bir şekilde dile getirmeli ve kurula kanıtlamalısınız. Mantık çerçevesinde kendinizden emin şekilde konuşmalı, beden dilinize ve ses tonunuza dikkat etmelisiniz. Sakin olmalı, panik yapmamalı ve size sorulan sorulara doğru cevaplar vermelisiniz.

Sözleşmeli Er Fiziki Mülakat Nasıldır?

Sözleşmeli er olabilmek için geçmeniz gereken adımlardan biri de fiziki mülakattır. Fiziki mülakata girmeden önce aşağıdaki dikkat edilecek hususlara önceden çalışmanız ve ona göre sınava girmeniz tavsiye edilir.

  • Boy ve kilo endeksi
  • 400 metre koşu veya mekik koşusu
  • Mekik ve şınav

Boyunuz ve kilonuz boy kilo endeksine göre normalse, gücünüze güveniyorsanız ve egzersizleri başarılı şekilde tamamlayabiliyorsanız fiziki mülakatı geçmeye hak kazanırsınız.

Sözleşmeli Erlerin Yıllık İzinleri Ne Kadar?

Sözleşmeleri erlerin eğitimi ve adaylık süresi boyunca yıllık izinleri bulunmamaktadır. Eğitimini sorunsuz şekilde tamamlayıp, görevine atandıktan sonra yıllık izin hakları doğmaktadır.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin her yıl 30 gün izin hakları vardır. Bu gün sayısına yol izinleri dahil değildir. Ayrıca kısa süre mazeretlerde kullanmak üzere 15 gün yıllık mazeret izin hakları vardır.

Sözleşmeli Er Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlk olarak sözleşmeli er başvurusu yapabilmek için yılın belli zamanlarında açılan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sözleşmeli er alımlarını Personel Temin Daire Başkanlığının internet sitesinden takip etmeniz gerekmektedir.

Sözleşmeli er başvurusunu Personel Temin Daire Başkanlığı internet sitesi üzerinden güncel başvuru formuna tıklayıp, E-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra ilgili alanları doldurup yapabilirsiniz. Sonrasında ise tek yapmanız gereken başvuru sonuçlarını beklemek olacaktır. Sonuçlar yoğunluğa göre değişkenlik gösterse de en kısa sürede açıklanacaktır.

Sözleşmeli Er Nerede Kalıyor? Eve Gidebilir mi?

Sözleşmeli erler vatan görevi üzerinde oldukları süre boyunca diğer bütün erler gibi kışlada kalmaktadır. Kışlada yatak ve yemek hizmeti ücretsizdir, devlet tarafından karşılanmaktadır.

Peki sözleşmeli er kışla dışında kalabilir mi? Günümüzdeki düzenlemelerde kalamaz. Görev süresi boyunca kışlada kalmak zorundadır. Erlerin mesai bitiminde kışladan çıkabilmesi için birtakım düzenlemeler yapılmaktadır. Sözleşmeli er veya erbaşlar günümüzdeki kurallara göre görev süresi boyunca kışladan çıkamazlar, mesai bitiminde evlerine gidemez.

Sözleşmeli Er 7 Yıl Sonra Ne İş Yapar?

En az 7 yıl boyunca sözleşmeli er olarak görev yapan kişiler bu görev sürelerinden sonra olumlu nitelik bilgileri varsa devletin çeşitli kurumlarında göreve getirilebilirler. Yeterli kadro varsa devlet kurumlarında memur olarak atanarak çalışmaya başlayabilirler.

Sözleşmeli Er Rütbesi Var mı? Hangi Rütbe?

Askeriyede sözleşmeli erler rütbe takmazlar. Rütbe derecesi olarak ise erbaşların üstü ve uzman erbaşların astıdırlar. Uzman erbaşlar; uzman çavuş ve uzman onbaşılardır.

Hayır, taşıyamaz. Sözleşmeli erlerin görevde oldukları süre haricinde silah taşıma yetkileri yoktur. Sadece görev sırasında bulundurabilirler.

Sözleşmeli erlerin görev sırasında akıllı telefon kullanmasına izin verilmez ancak tuşlu telefon kullanılabilir.

Hayır, askerin üstü değildir. Sözleşmeli erler ve askerler aynı rütbede değerlendirilir, birbirleri üzerinde herhangi bir üstünlükleri yoktur.

Sözleşmeli erlerin eğitimleri operasyonlar için verilir ve olası görev durumlarında operasyonlara gitmeleri gerekir.

3 yıl boyunca sözleşmeli er olan kişiler uzman olmaya hak kazanır. Kişi 3 yıldır sözleşmeli er olarak görev yapıyorsa ve 29 yaşını geçmediyse uzman olabilir.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Memur Maaşları ve Zam Oranları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu