Ülke yönetiminde söz sahibi, vatandaşların oyları sayesinde mecliste söz hakkı olan milletvekillerinin maaşları halkın merak ettiği konulardan biridir. Her gün televizyonlarda izlenilen ve siyaset ile ilgilenen birçok kişinin hayallerinde keşke bende milletvekili olsam dediği iş ve maaşları hakkında bilgilendirme yapacağız.
Başlıklar
- 1 Türkiye’de 2023 Milletvekili Maaşları Ne Kadar?
- 2 Eski Milletvekilleri Maaşları Ne Kadardı?
- 3 Milletvekilleri kimlerdir?
- 4 Milletvekillerinin Taşımaları Gereken Özellikler Nelerdir?
- 5 Milletvekili Olmak için Sağlanması Gereken Şartlar Nedir?
- 6 Milletvekillerinin Emek Verme Saatleri Nasıldır?
- 7 Milletvekili Maaşlarının Hesaplamaları Hangi Kanunda Açıklanmaktadır?
- 8 Milletvekilleri Nasıl Emekli Olur?
Türkiye’de 2023 Milletvekili Maaşları Ne Kadar?
Ülkemizde 81 il için toplam 600 adet milletvekili bulunur. Her il için seçilmiş bir milletvekili maaşı güncel olarak 73 bin 379 TL diyebiliriz. Bu rakam genel olarak her yeni yılda değişiklik göstermekte ve artar.
Avrupa Ülkeleri ile ülkemizi milletvekili maaşı ile karşılaştırdığımızda aradaki fark hayli fazladır. İtalya, Avrupa’da milletvekili maaşını en yüksek veren ülkedir. Halk ve devlet arasındaki bağlantıyı sağlayan unsur milletvekilleridir. Milletvekilleri ülkede halkın temsilcisi olup halk ve devlet arasında bağlantı kurar.
Kariyer.net üzerinde verilen milletvekili maaşları ise en düşük 32.600, en yüksek 111.890 TL ve ortalama 40.750 TL olarak gözükür.
Eski Milletvekilleri Maaşları Ne Kadardı?
2019 yılında emekli milletvekilleri 13.410 TL maaş alıyordu. Buna göre 2019 da Cumhurbaşkanı emekli maaşı 32.500 TL’dir. 2020 yılında belirlenen emekli milletvekili maaşı 15.000 TL olarak açıklanmıştı. 2020 yılında yapılan zamla birlikte milletvekili maaşları 25 TL olarak belirlenmiş idi. Ancak 2020 de milletvekili maaşı için belirlenen zam oranı 4+4 ve 3+3 olarak kesinleşti. 2021 yılında en düşük milletvekili maaşı 15.000 TL, en yüksek 45.380 TL ve ortalama 23.080 TL olarak gözüküyor. 2022 yılında ise ücretler 40.000 civarında seyrediyordu.
Milletvekilleri kimlerdir?
Ülkemizdeki milletvekilleri kendi benlikleri yanı sıra bizleri yani halkı da temsil ederler. Ülkemizde bulunan 81 il için 600 tane milletvekili bulunur.
Milletvekillerinin Taşımaları Gereken Özellikler Nelerdir?
- Milletvekilleri önce halkı,
- toplumu ve yaşadıkları devleti düşünmelidirler.
- Milletvekili olacak kişinin herhangi bir suçunun olmaması gerekmektedir.
- Milletvekili önce halkını ve devletini düşündüğü için onlarında çıkarları doğrultusunda hareket etmelidir.
- TBMM’de seçilen ve yurttaş olarak bulundukları bu bölgede hizmet vermeleri gerekir.
Milletvekili Olmak için Sağlanması Gereken Şartlar Nedir?
Ülkemizde milletvekili olunması için gereken şartlar şunlardır;
- C. Vatandaşı olunmalı,
- 18 yaşından büyük olunmalı,
- En az ilköğretim mezunu olunmalı,
- Askerlik engelinin olmaması,
- Taksirli suçların dışında 1 yıl ve üstü hapis cezası alınmaması,
- Herhangi bir suçunun olmaması gerekmektedir.
Milletvekillerinin Emek Verme Saatleri Nasıldır?
Milletvekilleri için belirlenmiş bir mesai saati yoktur. Çalışma planları memurlar gibi değildir ve farklılıklar içerir. Gece gündüz görevlerinin başındadırlar. Mecliste ara verilmeden yapılan görüşmelerde de mesai söz konusu değildir.
Milletvekili Maaşlarının Hesaplamaları Hangi Kanunda Açıklanmaktadır?
5510 sayılı 43. Maddesine göre maaşlara yapılan zamlar sonucunda milletvekili maaşlarının hesaplanması yapılmaktadır. Bunlar açıklanmaktadır ve farklı kategori maaşları bu kanun gereği belirtilmiştir. Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, bakan ve milletvekillerinin emekli olmaları durumunda alacakları maaş da kanunca belirtilmiştir.
Milletvekilleri Nasıl Emekli Olur?
Bir milletvekili 2 sene tabi ki en az 2 sene aktif olarak yaptığı görevden sonra emekli olabilirler. Ancak bu emeklilik şekli borçlanma yoluyla olmaktadır. Daha farklı olarak milletvekilleri 5.600 günü tamamladıklarında belirlenen yaş sınırı da uygunsa emekli olabilirler. Oransal olarak bakıldığında vekillerin maaşı cumhurbaşkanının maaşının %45 i olarak belirlenmiştir.
Ayrıca bakmak isteyebilirsiniz; Cumhurbaşkanı Maaşı Ne Kadar?