Makat seğirmesi genellikle bazı hastalıklara bağlı olarak gelişen ve neden geliştiğine dair farklı yorumlar ve tedavi yöntemlerinin bulunduğu bir rahatsızlıktır. Anüs bölgesinde oluşan titreme durumu ilerledikçe günlük hayatta rahatsız edici durumlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden makat seğirmesi ne demek? Sorusunu arayan okurlarımızın tüm sorularına cevap verecek ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.
Başlıklar
- 1 Makat (Anüs) Seğirmesi Nedir?
- 2 Makat Seğirmesi Neden Olur?
- 2.1 Hemoroid (Basur)
- 2.2 Bağırsak Kurtları ve Parazitler
- 2.3 Parkinson Hastalığı
- 2.4 Aşırı Alkol ve Kafein Kullanımı
- 2.5 Anfetamin ve Kortizon Benzeri İlaçlar
- 2.6 Sık Kabızlık ve Büyük Abdestte Zorlanma
- 2.7 Civa Zehirlenmesi
- 2.8 Hipertiroidi (Tiroid Bezinin Olması Gerekenden Fazla Çalışması)
- 2.9 Karaciğer ve Böbrek Yetmezliği
- 2.10 Makat ve Bağırsak Bölgesinde Gerçekleştirilen Ameliyatlar
- 3 Makat Seğirmesi Neyin Belirtisi?
- 4 Makat Seğirmesi Hangi Doktora Gidilir?
- 5 Makat Seğirmesi Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- 6 Makat Titremesi ve Seğirmesi Aynı Anlama mı Geliyor?
Makat (Anüs) Seğirmesi Nedir?
Makat deliği seğirmesi genellikle anüs bölgesinde kasların hareketinden kaynaklanır. Bu duruma tıp dilinde “tremor” adı verilir. Diğer adıyla makat titremesi olarak bilinen rahatsızlıkta kasların hareketleri veya dokulardaki hasarlar bu duruma sebep olur. Ayrıca hemoroid (basur) tedavisi gören veya hastalığı geçiren kişilerde bu durum artabilir.
Makat Seğirmesi Neden Olur?
Genellikle bazı hastalıklara bağlı olarak gelişen ve gün geçtikçe rahatsızlık verici bir hal alan bu rahatsızlık bazen farklı bir hastalığın habercisi de olabilir. Uzman yardımı almadan önce fikir edinmek açısından bu hastalıkları sıralayalım.
Hemoroid (Basur)
Anüs bölgesinde oluşan hemeroidler günlük hayatı zehir eden ve içinden çıkılması zor bir hale dönüşen, zaman zaman acı veren bir hastalıktır. Basur ağrılarını arttıran baharat kullanımı, asit tüketimi gibi hatalı davranışlardan sonra yaşıyorsanız sebep bu olabilir. Hastaların bazılarında ise makat seğirmesi ve kasılması basur hastalığının habercisi olabilir.
Bağırsak Kurtları ve Parazitler
Yediklerimizden veya kişisel temizliğimize dikkat etmediğimiz durumlarda bağırsak kurtları ve parazitlerinin oluşmasına neden olabiliriz. Bu durumda rahatsızlığı geçiren kişilerde makat titremesi görülebilir. Anüs seğirmesi dışında pek çok hastalığa sebep olabilecek bu durum kesinlikle dikkate alınmalıdır.
Parkinson Hastalığı
Parkinson hastalığı beyinde salgılanan dopamin hormonun eksikliği veya zarar görmesiyle ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Bu sebeple oluşması düşük ihtimal olsa da ciddiye almakta fayda vardır. Genellikle yaşlı bireylerde görülür.
Aşırı Alkol ve Kafein Kullanımı
Bazı insanlarda aşırı alkol ve kafein kullanımı çarpıntıya neden olurken bazılarında ise kas seğirmesi olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle makat titremesi yaşıyor ve fazla alkol ve kafein kullanıyorsanız bu maddeyi dikkate almalısınız. Azalttığınızda sorun çözülüyorsa doğru yoldasınız.
Anfetamin ve Kortizon Benzeri İlaçlar
Kronik rahatsızlıklarınızda veya geçici süreli kortizon kullanımlarında bu durumla tıp alanında karşılaşılır. Öncelikle bazı ilaçlara alerjiniz veya hassasiyetiniz var mı bilmelisiniz.
Sık Kabızlık ve Büyük Abdestte Zorlanma
Çok sık kabız oluyor veya büyük abdestinizi yaparken zorlanıyorsanız uzun vadede anüs bölgesinde gerçekleşen hassasiyet sebebiyle makat sızlaması veya seğirmesi yaşanabilir.
Civa Zehirlenmesi
Bazı yiyeceklerde veya hata sonucu kullanımda civanın vücuda aşırı yüklenimi ciddi sonuçlara neden olabilir. Bunlardan birisi de makat titremesidir.
Hipertiroidi (Tiroid Bezinin Olması Gerekenden Fazla Çalışması)
Hipertiroidi hastalarında bağırsak sistemlerinde ve anüs yapısında değişimler görülebilir. Eğer makat bölgenizde bu rahatsızlığı hissediyorsanız ve Hipertiroidi hastası iseniz doktorunuza görünmelisiniz.
Karaciğer ve Böbrek Yetmezliği
Vücudun yapı taşlarından olan karaciğer ve böbreklerde oluşan yetmezlik ve mineral eksikliği durumları makat titremesi olayına yol açabilir.
Makat ve Bağırsak Bölgesinde Gerçekleştirilen Ameliyatlar
Basur, makat fistülü ve makat apsesi gibi hastalıklara bağlı olarak seton ameliyatı gibi bazı operasyonlar geçirdiyseniz makat seğirmesi neden olur? Sorusuna yanıt olarak bu hastalığı yaşamanız ihtimal dahilindedir.
Makat Seğirmesi Neyin Belirtisi?
Makat seğirmesi yukarıda saydığımız tüm hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca bu rahatsızlığı yaşayan insanlarda, stres ve kaygı bozukluğu, anksiyete ve panik atak gibi rahatsızlıklarda görülebilmektedir. Makat seğirmesi yaşayan ve sürekli bir hal aldığına inanan her birey mutlaka uzman bir doktora görünmelidir.
Makat Seğirmesi Hangi Doktora Gidilir?
Makat seğirmesi hastalığını geçirdiğinize inanıyorsanız öncelikle Nöroloji, İç hastalıkları ve genel cerrahi birimlerine başvurabilirsiniz. Yukarıda sıraladığımız kronik rahatsızlıklardan birisine sahipseniz öncelikle doktorunuzu ziyaret etmenizde ve bilgi almanızda fayda vardır.
Makat Seğirmesi Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Birçok hastalıkta olduğu gibi makat seğirmesinde de ilaç tedavisi önceliklidir. Diğer hastalıklara bağlı bir neden bulunamaz ise bazı temizlik ve öneriler ile hasta izlenebilir. Farklı hastalıklara bağlı durumlarda ise makat seğirmesini tetikleyen hastalıkların tedavisi için süreç başlatılır.
Makat seğirmesini geçirmek anüs bölgesinde temizliğe dikkat etmek ve yağlı, fazla baharatlı ve acı ürünlerden uzak durabilirsiniz. Aşırı alkol ve kafein alımını durdurmalısınız. Başlıca makat seğirmesi tedavi yöntemlerini sıralamak gerekirse;
- İlaç Tedavisi
- Diyet Tedavisi
- Temizlik Önerileri
- Hastalık Kaynaklı Durumların Tespiti
- Kronik Rahatsızlıkların İncelenmesi
Makat Titremesi ve Seğirmesi Aynı Anlama mı Geliyor?
Makat titremesi durumu kasların titreşime uğramasından kaynaklanır. Makat seğirmesi ve anüs titremesi olarak da adlandırılabilir. Halk dilinde birçok kullanımı olsa da iki kelimenin aynı anlama geldiğini söyleyebiliriz.
İlgili yazılarımız için Sağlık bloğuna göz atabilirsiniz.
Makat titremesiyle ilgili uzman kişiden fikir almak istiyorsanız aşağıdaki videodan faydalanabilirsiniz. Bu sorunla karşı karşıyaysanız uzman bir doktora görünebilirsiniz.