2023 İç Mimar Maaşları Ne Kadar Oldu?
En popüler meslek gruplarından olan iç mimarlığa yönelik talepler her geçen gün artış gösteriyor. İç mimarlık mesleğini bu kadar özellikli ve revaçta tutan durumların başında hiç şüphesiz maaşı yer alıyor. İç mimarlık maaşları da diğer pek çok meslek grupları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kişi, kamuda ya da özel bir şirkette çalışıyorsa doğal olarak alacağı ücret buna bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bunun yanında kişinin çalıştığı şirkette alacağı maaşına etki eden önemli bir kriterdir.
İç mimarlık maaşları 13.000TL’den başlıyor. Kişinin çalıştığı yere ve tecrübesine göre bu maaş ciddi oranda artış gösterebiliyor. Ortalama bir iç mimar maaşı ise 15.000 TL’dir. Günümüzde asgari ücretin altında kişi çalıştırmak zaten yasaktır. Kişinin performansı ve tecrübeleri de baz alınarak maaşları değişiklik göstererek artabiliyor. Tecrübeli ve özel sektörde çalışan bir iç mimar yetenek ve becerisine göre ayda ortalama 20 – 30 bin lira kazanabilir.
Başlıklar
- 1 İç Mimar Nedir?
- 2 İç Mimar Nasıl Olunur?
- 3 İç Mimar Olmak için Hangi Bölümü Okumalı?
- 4 Devlette İç Mimar Nasıl Olunur?
- 5 İç Mimarlık ile İlgili Merak Edilenler
- 6 İç Mimarlık Mesleğinde Para Var mı?
- 7 İç Mimar Olmak için Çizim Yeteneği Şart mı?
- 8 İç Mimar Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?
- 9 İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı İş İmkanı Var mı?
İç Mimar Nedir?
İç mimar herhangi bir evi, iş yerini müşterinin istek ve arzularına göre dizayn eden kişiye denir. Günümüzde oldukça popüler bir meslek grubudur. İç mimarın hayal dünyası ne kadar geniş olursa yapacağı işte de o ölçüde başarılı olur. İç mimarlar her ne kadar müşterinin arzu ve isteklerini yansıtsa da her zaman yapıtlarına kendilerinden de bir şeyler katarlar. Burada da işin içine yetenek, görsel zeka, zevk, hayal dünyası ve tecrübeler girer.
Hayal dünyası geniş olan iç mimarlar, tüm istek ve arzuları en güzel bir şekilde başarıyla ortaya çıkarırlar. Ayrıca tecrübeli bir iç mimar geçmiş tüm tasarımlarını, yapıtlarını referans olarak bir sonraki müşterilerine de sunarlar. Bu sebepten dolayı iç mimarlığa yeni başlayanlar mutlaka yaptıkları bütün işleri saklamalı ve referans olarak daha sonraki müşterilerine göstermelidir.
İç Mimar Nasıl Olunur?
İç mimar olabilmek için bir üniversitenin iç mimarlık bölümünün başarıyla bitirilmesi gerekiyor. Özellikle kaliteli şirketlerde çalışmak isteyen iç mimar adaylarının yüksek ortalamayla mezun olması gerekir. Yüksek ortalama dışında iyi ve kaliteli bir üniversiteden de mezun olmak artı puan sağlayacaktır. Bunun yanı sıra okul hayatı boyunca kendilerini geliştirmeleri ve yaptıkları projeler çok önemlidir. İç mimarlık fakültesini bitiren kişiler iç mimar sıfatını alarak mesleklerini ifa edebilirler.
Popüler mesleklerden olan iç mimarlık pek çok kişinin hayalidir. Ancak bu hayallere ulaşmak içinde çok çalışmalı ve iyi bir üniversitede iç mimarlık bölümü bitirilmelidir. Çoğu üniversitede 4 yıl olan eğitim süresi bazı üniversitelerde 5 yıla çıkabilmektedir. Genel olarak özel üniversitelerde eğitim süresi 5 yıl olabiliyor. Bunun sebebi de 4 yıl iç mimarlık eğitiminin yanı sıra 1 yılda yabancı dil eğitimi verilmesidir.
İç Mimar Olmak için Hangi Bölümü Okumalı?
İç mimar olmak isteyen gençlerin devlet ya da özel üniversitelerin herhangi birinde iç mimarlık bölümünü bitirmeleri gerekiyor. Dört yıllık olan bu eğitimi tamamlayan kişiler iç mimar olarak görevlerine başlayabiliyor. Kişi kamu ya da özel sektörde dilediği yere başvurarak sektöre giriş yapabilir.
Kamuda iç mimar olmak isteyen adayların KPSS’ye girdikten sonra kontenjan açılmasını beklemeleri gerekiyor. Kamuya giriş yapan iç mimarların çalışma koşulları özel sektöre göre biraz daha rahattır. Aynı zamanda kamuda çalışan iç mimarların maaşları da 4 bin liranın üzerindedir.
Devlette İç Mimar Nasıl Olunur?
Devlette yani kamuda iç mimar olabilmenin tek şartı KPSS’dir. KPSS’de belirlenmiş olan puanı geçen adaylar iç mimarlığa başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunan adaylar arasında yapılacak olan mülakatla kamuya istihdam bu şekilde sağlanacaktır. İlk olarak iç mimarlık fakültesinin başarı ve yüksek ortalama ile bitirilmesinin ardından o sene yapılacak olan KPSS’den de yüksek puan alınmaya çalışılmalı.
KPSS’den yüksek puan alan adayların kamuya atanmaları çok daha kolay olacaktır. Çünkü kamuya alımlarda her zaman KPSS puanı en yüksek olan adaydan başlanarak aşağıya doğru sıralama ve alım başlar.
İç Mimarlık ile İlgili Merak Edilenler
İç Mimarlık Mesleğinde Para Var mı?
İç mimarlık mesleğini tercih etmek isteyenlerin akıllarındaki sorulardan biri de maddi boyutudur fakat şu unutulmamalıdır ki hiçbir iş ucunda para olduğu için değil, isteklerimize ve yeteneklerimize karşılık verdiği için yapılmalıdır. Bir işi severek, isteyerek ve özenerek yaptığımızda maddi olarak zaten karşılığını verecektir. İç mimarlık mesleği de kişinin kendini geliştirmiş olmasına göre maddi getirisi olan mesleklerden biridir.
İç Mimar Olmak için Çizim Yeteneği Şart mı?
Kesinlikle şart olmasa da gerekmiyor diyemeyiz. İç mimarlık bölümünde genelde bilgisayar üzerinden belli programlarla teknik çizimler yapılmaktadır. Yine de bazı durumlarda işin içine yetenek girince ortaya daha güzel projeler çıkacaktır.
İç Mimar Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?
İç Mimar olmak isteyen bireyler üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümü olan iç mimarlık bölümünü okumalıdır. Bölümden başarıyla mezun olanlar iç mimar unvanını elde ederler.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı İş İmkanı Var mı?
İç mimarlık bölümünde kamu ve özel sektörde iş imkanı mevcuttur. Devlette, mimarlık şirketlerinde, inşaat şirketlerinde veya kendi ofisleri dahilinde iş imkanları mevcuttur.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Makam Odası Tasarımları Nasıl Olmalı?