Ekonomi

Gardiyan Ne Kadar Maaş Alır? 2023 Güncel

Gardiyan maaşları bu mesleğe başlamayı düşünün kişiler tarafından oldukça merak ediliyor. Sizin için infaz koruma memuru maaşlarını anlattık. Bununla yetinmeyip gardiyanlık mesleğiyle ilgili birçok bilgi paylaştık. Mesleğe dair merak ettiklerinize yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İnfaz ve Koruma Memuru maaşları yani gardiyan maaşları, bu mesleği düşünen kişiler tarafından merak ediliyor. Gardiyan mesleği devlet memuru sınıfında yer aldığı için normal memurlara yakın maaşlar almaktadır. Normal devlet memurlarında olduğu gibi gardiyanlarda da maaşları etkileyen birçok faktör bulunur ancak ortalama maaşlar genelde 13.500 TL ile 18.500 TL arasında değişir.

Kariyer.net gardiyan maaşlarına baktığımızda 23 kişi yapılan bir değerlendirmeye göre, gardiyan maaşları ortalama 13.800 TL, en düşük 17.250 TL ve en yüksek 35.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu maaşlar birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Mesleğe atıldıktan sonra kıdem yılı, görev yeri, kadro gibi birçok faktör maaşlar üzerinde etkilidir.

2023 Yılı Gardiyan Maaşı Ne Kadar Oldu?

gardiyanlıkta maaşlar

Gardiyan maaşları da memur maaşlarıyla beraber artış gösterdi. Enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber 2023 için gardiyan maaşları da belli oldu. 2023 gardiyan maaşları %17’lik memur maaşı zammından etkilenerek belirlendi.

Kamu görevlileri ile emeklilerinin aldıkları aylık ücretlerine gelen genel maaş artışı yapıldığında ve buna ek olarak ayrıca enflasyon oranın göz önünde bulundurulduğunda maaşlarda değişiklik olmuştur. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre maaşlardaki artış sonucu gardiyan maaşları da artmıştır. En düşük gardiyan maaşı 13.500 TL’ye denk gelirken en yüksek maaş 35.000 TL’ye ulaşmıştır. Maaşların belirlenmesinde kademe, çalışma yılı, medeni durum, çocuk sayısı, sendika durumu ve görev yeri gibi faktörler etkilidir. Bu etmenlere göre kişilerin aldığı maaşlar değişir.

Hesaplamaya dahil edilmeyen döner sermayeden yaralananlar için sabit döner sermaye ödemelidir. Çalışılan yer, kurum ve hizmet bölgesi baz alınarak buralardan kaynaklı oluşabilecek ödeme fazlalıkları dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Hesaplamaya eklenmeyen bir çok farklı ödenek vardır. Akademik personele dair bazı ödemeler hesap içine alınırken hesaba eklenmeyen ve katılmayanlar vardır. BES kesintileri dikkate alınmamıştır.

Gardiyan Ne İş Yapar?

Gardiyanlar infaz koruma memuru olarak da bilinirler ve ceza infaz kurumlarında güvenliği sağlayan devlet memuru olarak görev yaparlar. Görev yerleri farklılık gösterebilmektedir. Kimisi hükümlü ve tutuklu kişilerin bölümündeyken kimisi idare bölümünde görevlidir. Vardiya, ani müdahale yada bürolarda görevlendirilirler. Müdahale bölümü 8 ile 5 arasında çalışır. Cumartesi ve pazar tatilleri vardır. Diğer bölümlerdeki infaz koruma memurları nöbet şeklinde çalışırlar.

Gardiyan Alımı Nasıl Yapılır?

İnfaz koruma memuru olmak istiyorsanız bilmeniz gereken ilk olarak infaz koruma memuru alımı Adalet Bakanlığı tarafından yapılır. Alımda KPSS barajını geçme şartı bulunmaktadır. Peki gardiyan olmak için KPSS’den en az kaç puan almak gerekiyor? KPSS’den en az 70 puan alırsanız infaz koruma memurluğu için başvuru yapabilirsiniz. Bu meslek için üniversite yada lisenin herhangi bir bölümünden mezuniyet şartıyla karşılaşmazsınız. Fakat lise yada üniversite fark etmeksizin tüm adaylar KPSS şartını yerine getirmelidirler.

Gerekli koşullar sağlandığında başvuranlar bir mülakata tabii tutulurlar. İKM alımları için duyurular, Adalet Bakanlığı’nın web sayfası üzerinden yapılır . İKM ilanlarına başvuru yapmak isteyen adaylar açısından gerekli tüm bilgiler Adalet Bakanlığı resmi sitesinden duyurusu yapılır. İKM alımları genelde bu şekilde ilerler:

  • Gardiyanlık başvurusu adliye komisyonlarına yapılır.
  • 3-5 katı belirlenen kadro kadar adayın puan sıralaması alınır. Sonuçlara göre mülakat için bilgi verilir.
  • Komisyonlar, belirlenen tarihte adayları çağırarak mülakat sınavına alırlar. Bu sınavda komisyon üyeleri, adaylara genel kültür soruları yöneltir.
  • Mülakat sınavında başarılı olan kişiler için bir liste ilan edilir. Adayların bilgileri alınır.
  • Boy ve kilosu bakanlığın belirlediği aralıkta olan kişiler, İKM şartlarını sağlamış olurlar. Böylece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görev için uygun olduklarına dair başlangıç tebliği gönderilir.
  • Gardiyan alımları bu şekilde sonuçlanır. İKM öğrencilik alımları bu sistemin dışındadır.
İlginizi Çekebilir:
Psikolog Maaşları Kamuda ve Özelde Ne Kadar?

Gardiyan Maaşları ve Sosyal Haklar

2023 senesi ile beraber cezaevlerinde iç güvenlikten sorumlu olanların  hemen hemen aldıkları maaş 17.250 Türk lirasıdır. Bu tutar hizmet süresi, evlilik durumu kademe ve mezuniyet derecesine göre değişiklik gösterebilir.

İzin konusunda infaz koruma memurları yılda 20 gün senelik izin alabilirler. 10 seneden fazla bu görevde bulunmuş ise 30 gün izin hakkına sahip olurlar. Bu izin dışında mazeret izni de kullanılabilir. Öğle yemekleri kurumdan, kıyafetleri de idareden verilir.

Gardiyanlık ile İlgili Merak Edilenler

Yazımızda infaz koruma memuru maaşlarından ve mesleğe dair merak edilenlerden bahsettik. Ne iş yaptığı, ne gibi sosyal hakları olduğu ve maaşların neye göre belirlendiğini anlattık. Mesleğe dair kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için merak edilen diğer sorulara aşağıda yer verdik.

Gardiyan Silah Taşır mı?

Evet, kanuni olarak infaz koruma memuru mesleğini icra eden bireylerin görev süresi boyunca silah taşıma yetkisi bulunur. Görev süresi bittiğinde taşıma yetkisi yoktur.

Gardiyanlık Eğitimi Kaç Ay?

İnfaz koruma memuru eğitimi 5 aylık bir süreçtir, 5 ay sonunda infaz ve koruma memuru olmaya hak kazanırlar. Eğitim Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezine verilen eğitimi başarıyla tamamlamanız gerekir.

Gardiyan Kaç Saat Çalışıyor?

İnfaz koruma memurları hafta içi 08:00 – 17:00 olmak üzere 9 saat olarak sabit vardiya çalışır. Dörtlü vardiya kapsamında çalışma saatleri 24 saat olur. Hafta sonu tatildir ve çalışmazlar.

Gardiyanlık Kaç Yıl?

Üniversitelerdeki Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri bölümü 2 yıllık bir bölümdür. Ceza İnfaz ve Güvenlik memuru olmak isteyen bireyler tercih edebilir. İster bu üniversite bölümünü okuyarak isterseniz de 5 aylık infaz koruma memuru eğitimi alarak mesleğe atılabilirsiniz.

Gardiyan Olma Yaşı Kaç?

İnfaz koruma memuru olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 30 yaşını doldurmamış olmak gerekir. 18 – 30 yaş arasındaki herkes merkezi sınava başvurabilir.

Gardiyanlık Sözleşmeli mi?

Sözleşmeli olarak da infaz koruma memurluğu yapılabilir. İnternette verilen infaz koruma memuru iş ilanları sözleşmeli çalışacak KPSS’den 70 puan üzerinde almış kişiler içindir.

Gardiyanlıkta Boy Sınırı Var mı?

Evet, infaz koruma memurluğunda boy sınırı bulunur. Mesleğe kabul edilmek için kadınlarda 1.60, erkeklerde ise 1.70 boy sınırı vardır. Bu boyun altında olan kişiler mesleğe kabul edilmez.

Gardiyan Kaç Kilo Olmalı?

İnfaz koruma memurluğu için kilo sınırlaması boya göre belirlenir. Kişinin boyuna göre olması gerektiği ideal kilo aralığı değişir. Santimetre cinsinden boy uzunluğunun son iki rakamı ve kilo arasındaki fark 13 – 17 arasında olmalıdır. Örneğin; 1.70 boyundaki bir erkek 63 kilo ile 67 kilo arasında olmalıdır.

Gardiyanlıkta Parkur Var mı?

Evet, infaz koruma memuru olmak için parkur bulunur. Kadın ve erkek adayların beş aşamadan oluşan parkuru başarıyla tamamlaması gerekir.

Gardiyanın Tayin Hakkı Var mı?

Evet, infaz koruma memurlarının tayin hakkı vardır. Mesleğe atıldıktan sonra herhangi bir zaman şartı bulunmaksızın tayin isteyebilirler. Tayinde öncelik olarak yüksek puanlı kişiler değerlendirilir. Puanı diğerlerine göre yüksek olan infaz koruma memurları tayin hakkından faydalanabilir.

Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar? 2023 Güncel yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu