Otomobil

Dizel Araba Nedir? Dizel Araç Vurdurulur mu?

Araçlarda sıklıkla başvurulan ve işe yarayan vurdurma yöntemi dizel araç sahiplerine dizel arabalarda vurdurma yöntemini merak ettirmiştir. Vurdurma yöntemi hemen hemen her araçta aynı şekilde işler. Araç çalışması için gerekli olan elektriği aküden alır. Akü bittiğinde motor çalışmayacağı için araba da çalışmaz. Vurdurma yöntemi akü aniden bittiğinde aracı çalıştırmak için kullanılan bir yöntemdir.

Dizel araba vurdurulur mu sorusunun cevabı evettir. Dizel arabalarda da vurdurma işlemi yapılabilir fakat olabildiğince uzak durulması gereken bir yöntemdir. Özellikle yeni nesil arabalarda motor çalışmıyorken yağ basıncı oluşmaz ve vurdurma yöntemi uygulanması motoru olumsuz etkiler. Mecbur kalmadıkça bu yönteme başvurulmamalıdır.

Her tür araç için vurdurma yöntemi sağlıklı bir yöntem değildir. Motora ve arabaya zarar verme olasılığı yüksek bir yöntemdir. Vurdurma işlemini son yöntem olarak uygulamalısınız.

Dizel Araba Nedir?

dizel araba

Dizel araba, arabanın motorunun benzinliden farklı olarak pistonun içerisine yalnızca hava sıkıştırarak çalıştığı arabalardır. Benzinli arabalarda ise arabanın çalışması için hem yakıt hem de benzin sıkıştırılması gereklidir. Dizel arabalar bazı durumlarda daha kullanışlı olduğu için benzinli arabalara göre daha çok tercih edilir.

Dizel Araba Özellikleri

Dizel arabaların tercih edilme nedenlerinden en başta gelen neden daha az yakmasıdır. Benzinli arabalara göre daha ekonomik olmaları nedeniyle dizel arabalar daha çok tercih edilir.

  • Mazot yani motorin ile çalışmaktadır.
  • Daha çevre dostu araçlardır.
  • Çalışırken daha fazla ses çıkarır.
  • Daha az yakarlar, daha ekonomiktir.
  • Daha zor alev alırlar.

Dizel Yakıt Ne Oluyor?

Dizel yakıt motorin anlamına gelmektedir, dizel arabalarda yakıt olarak motorin kullanılır. Motorinin kaynama noktası benzinden fazla olduğu için daha geç tutuşan bir maddedir. Maddi olarak benzinden biraz daha uygun fiyatlıdır.

Mazot ile Dizel Aynı mı?

Dizel araçlarda kullanılan yakıta motorin, halk ağzında genel olarak mazot denmektedir. Yani mazot dizel arabalarda kullanılan yakıttır. Mazot ve motorin aynı anlamdadır.

Dizel Mazot mu Benzin mi?

Dizel mazot yakıtı ile çalışır. Benzin ve mazot farklı şeylerdir. Mazot ile çalışan arabalar dizel araba, benzin ile çalışan arabalara benzinli araba denir.

Dizel Araba Sorunları ve Nedenleri

Gün içerisinde her araçta bazı problemler yaşanabilir. Dizel araçlarda görülen bazı problemleri ve çözümleri aşağıda sizler için maddeledik.

Dizel Araba Zor Çalışıyor Sorunu

  • Yağ filtresi tıkalı veya hasarlı olabilir.
  • Kızdırma bujisinde sorun olabilir.
  • Yakıt sisteminde sorun olabilir.
  • Krank sensörü arızalı olabilir.

Dizel Araba Marş Basıyor ama Çalışmıyor Sorunu

  • Yakıt enjektörü arızalı olabilir.
  • Yakıt pompası arızalı olabilir.

Dizel araçlarda bu sorunun nedeni yakıt ve ateşleme sistemidir. Bu durumda marş daha fazla zorlanmamalıdır. Daha fazla zorlamak araca daha büyük hasarlar verecektir.

Dizel Araba Gaz Yemiyor Devir Yükselmiyor Sorunu

Dizel araba yolda giderken gaz kesiyor sorunun nedenleri şu olabilir:

  • Dizelde aracın yanma kalitesini artıran turbo sorunlu olabilir.
  • Gaz kelebeğinin sensörü arızalı olabilir.

Aracınızın kalkışında bir sorun yoksa fakat giderken bu sorunlar yaşanıyorsa turboyu gösterin.

Dizel Araba Neden Beyaz Duman Atar?

Motor silindirik kapak contası arızalı olması, yanlış takılması veya hasarlı olması durumları sonucu araba su sızdırarak beyaz duman atmasına neden olur.

Dizel Araba Neden Siyah Duman Atar?

Turbo pervaneleri egzozda oluşan duman atığını enerjiye çevirerek motora soğuk hava basar. Bu pervanelerde oluşan boşluk sorunu nedeniyle motora hava basılamazsa yakıt tam olarak yakılamaz ve araba siyah duman atar.

İlginizi Çekebilir:
BMW Işık Paket Nedir? Ne Demek?

Dizel Araba Neden Tekleme Yapar?

“Tekleme” terimi, bir dizel aracın motorunun düzensiz veya titrek çalıştığı durumdur. Peki dizel araba neden tekler? Yakıt sorunları, yakıt fitrelerinin kirlenmesi, eksik yakıt basıncı, araçtaki elektronik sorunlar, hava filtresi sorunları ve soğuk hava problemleri teklemenin nedeni olabilir. Motoru ustaya göstermekte fayda vardır.

Dizel Araba Yokuşta Neden Çekmez?

Dizel araba rampada gitmiyor sorunu yaygın olarak karşılaşılan problemlerden biridir. Dizel araba yokuşta çekişten düşüyor sorunu; turbo problemleri, yakıt sistemi sorunları, egzoz sistemi sorunları, lastiklerin aşınmış olması ve arabada ağır yük olması nedenlerinden kaynaklanabilir. Bu tür bir sorunla karşılaşıldığında, servise başvurmak ve aracı kontrol ettirmek gerekir.

Dizel Araba 3000 Devirden Sonra Gaz Yemiyor Sorunu

Aracın 3000 devirden sonra problem yaşamasındaki neden genellikle kirli yakıt alınmasıdır. Dizel araca farklı yerlerden bilinmeyen yakıtların alınması bu soruna neden olabilir.

Dizel Araba Suya Girerse Ne Olur?

Suya hızlı temas etmek aracın parçalarında şok etkisi oluşturabilir ve parçalar hasar görür. Sel, şiddetli yağmur gibi durumlarda araç fazla suya maruz kalır ve eğer motora su girerse yanma gerçekleşmez ve motor çalışmaz. Motor çalışmayacağı için araba çalıştırılamaz.

Dizel Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Dizel araba hararet yaptığında motor normal ısısından çok yükseğe çıkar. Çok fazla ısınmış olan motor çalışmaz. Bu durumda araba daha fazla zorlanmadan stop ettirilmeli ve motor soğumaya bırakılmalıdır.

Dizel Araba Mazot Biterse Ne Olur?

Arabada mazot tamamen biterse yeni yakıtı doldurmadan önce hava yapmaması için depo mutlaka havalandırılmalıdır. Depo havalandırılmadan motoru yeniden çalıştırmamalısınız.

Dizel Araba Neden Geç Isınır?

Dizel arabanız geç ısınıyorsa soğutma fanı sürekli açık olabilir veya termostatta arıza olabilir. Bu gibi durumlar motorun ısınmasını engelleyerek aracın olduğundan daha geç ısınmasına neden olur.

Dizel Araba Sesli Çalışıyor Sorunu

  • İticiler aşınmış ve hasarlı olabilir.
  • Yağ haznesi tıkalı olabilir.
  • Yağ basıncı düşük olabilir.

Bu gibi nedenlerden dolayı supaplar arası boşluk açılmış olabilir ve bu durum arabanın sesli çalışmasına neden olacaktır.

Dizel Araba Soğukken Geç Çalışıyor Sorunu

Soğuk havalarda motor yağı soğuğa bağlı olarak katılaştığı için aracın daha geç çalışmasına neden olmaktadır. Sıcak havalarda yağ daha ince yapıda olduğu için soğuk havaya göre daha hızlı çalışır.

Dizel Araba Nasıl Vurdurulur?

Araç vurdurma yöntemi adımları şu şekildedir:

  1. Sürücü koltuğuna geçerek aracınızı boşa alın.
  2. Aracı yarım kontağa getirin.
  3. El frenini indirin ve vitesi ikiye getirin.
  4. Ayağınızı debriyajdan kaldırmayın, tamamen basılı tutun.
  5. Ayağınızı frenden çekin ve arabanın hızlanmasını bekleyin.
  6. Araç 10 – 15 km hızına geldiğinde debriyajdan ayağınızı çekin.
  7. Motorun çalıştığını anladığınız an debriyaja ve gaza basıp stop etmesini engelleyin.

Aracın daha çabuk hızlanması ve daha yüksek hızlara çıkabilmesi için arkadan birkaç kişi itebilir. Araba vurdurma kaçıncı viteste yapıldığı konusu karıştırılan bir durumdur. Vurdurma işlemini mutlaka ikinci viteste yapmalısınız.

Benzin ve Dizel Arasındaki Fark Nedir?

dizel araba özellikleri

Benzin ve dizel araçlar arasında tercih edilme nedeni olacak farklar bulunmaktadır. Araç alırken insanlar genelde benzin mi daha çok yakar dizel mi diye düşünerek daha az yakıt harcayan bir otomobil almak ister.

Dizel ve benzinli otomobil arasındaki farklar özetle şunlardır:

  • Benzinli araçlar, dizel araçlara göre daha kolay alev alır.
  • Dizel araçlar benzinli araçlara göre maddi olarak daha değerlidir.
  • Dizel arabalar benzinli arabalara göre daha az yakıt tüketirler.
  • Dizel arabalar çevreye daha az verir.
  • Benzinli aracın bakımı daha az maliyetlidir.
  • Benzinli araçlar yol sırasında daha sessizdir.
  • Dizel araç yakıtı benzine göre daha ucuzdur.
  • Benzinli araçlarda buji vardır, dizel araçlarda yoktur.

Benzinli ve dizel arabanın ikisinde de artı ve eksi olduğu özellikler bulunur. Bu gibi farklılıklar nedeniyle dizel ve benzinli olmak üzere araçlar birbirinden ayrılır. Otomobil Dünyasıyla ilgili diğer tüm yazıları kategorimizden okuyabilirsiniz. Bilgi Banka ile bilgiye en hızlı şekilde ulaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu