Bozcaada Gezi Rehberi | Gezilecek 10 Yer Listesi
Türkiye’nin güzel tatil adalarından Bozcaada gezilecek yerleri, yapılabilecek etkinlikleri, tatil ve konaklama imkanları ile her sene yoğun ilgi görüyor. Rengarenk sokaklarıyla birçok dizi ve filmde de gördüğümüz, mimarisiyle kendine hayran bırakan Bozcaada yaz mevsiminde tatilcilerin uğrak yerlerindendir.
Cıvıl cıvıl sokakları, canlı günlük yaşamı, otantik yerleri, mis gibi denizi ve koylarıyla ülkemizin güzel adalarından biridir. Kendine has otantik yapısıyla Bozcaada, sadece denizi ve koylarıyla değil gezilecek yerleriyle de görmeye değer Bozcaada her sene tatilcilerin uğrak yerlerinde olmaya devam ediyor. Bozcaada gezi rotalarını birlikte keşfedelim.
Başlıklar
- 1 Bozcaada Nerede?
- 2 Bozcaada Ulaşım
- 3 Bozcaada Gezilecek Yerler
- 3.1 Bozcaada Merkez
- 3.2 Bozcaada Sokakları ve Rum Mahallesi
- 3.3 Bozcaada Kalesi
- 3.4 Bozcaada Değirmen
- 3.5 Meryem Ana Kilisesi
- 3.6 Bozcaada Müzesi
- 3.7 Ayazma Manastırı
- 3.8 Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri
- 3.9 Bozcaada Göztepe
- 3.10 Bozcaada Şarap Fabrikaları
- 3.11 Bozcaada Plajları ve Denizi
- 3.12 Bozcaada’da Tatil
- 3.13 Bozcaada Konaklama İmkanları
Bozcaada Nerede?
Bozcaada, ülkemizin Çanakkale şehrindedir. Çanakkale iline bağlı Bozcaada Türkiye’nin Ege Denizindeki ikinci büyük adasıdır. Ülkemizin köyü olmayan tek ilçesidir. Büyük dediğimize bakmayın, yüzölçümü 40 kilometrekaredir.
Bozcaada kışın oldukça sakindir, nüfusu 3 bin civarıdır. Kış mevsiminde sadece yerlileri burada olduğundan çok tenhadır. Yazın ise tatilcilerin uğrak yeri olduğu için oldukça kalabalık oluyor, çoğu sene eylülde bile kalabalık devam edebiliyor.
Bozcaada Ulaşım
Bozcaada’ya ulaşım Çanakkale şehrinin Geyikli iskelesinden feribot yolculuğu ile sağlanır. Çanakkale Geyikli iskelesinden Bozcaada’ya ulaşım yaklaşık 30 dakika – 1 saat arası sürer. Feribot iskelesinde uzun sıralar oluştuğu için birkaç saat öncesinden iskele alanında olmanızda fayda var.
Ada içinde ulaşım minibüs ve taksilerle sağlanır. Minibüsler belli bir saate kadar hizmet vermektedir. Ada yüz ölçüm olarak küçük olduğu için iki yer arası mesafe uzak değildir, özellikle ada merkezinde her yer birbirine çok yakındır. Ada merkezinde yürüyerek her yere ulaşım sağlanabilir. Ada içi başka yerlere ulaşım özel araçla oldukça rahat sağlanabilir.
Bozcaada merkezi sokakları hem dar hem kalabalık olduğu için araba geçmesine elverişli değildir. Bu yüzden merkezin belli bir kısmına araba ile girmek yasaktır fakat arabaya gerek olmayacak kadar her yer yürüme mesafesinde birbirine yakındır.
Adada çoğu plaja ve koya ulaşım sağlamak için araç şarttır. Minibüs, taksi gibi araçlarla merkezden plajlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Plaj ve koylar Bozcaada merkezinden tam tersi yönde konumlanmıştır.
Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcaada gezilecek yerleri arası çok mesafe yoktur. Özel aracınız varsa bir günde bile bütün adayı keşfedebilirsiniz. Tabi tadını çıkara çıkara gezmek istiyorsanız şöyle bir 4 – 5 gün bu güzel ada için ayırın deriz.
Bozcaada merkezinde görmeniz gereken birçok yapı bulunuyor. Bunun dışında merkezin tam tersi istikamette, yani Bozcaada’nın diğer ucunda da doğal güzellikleri görmeniz için sizi beklemektedir. Bozcaada’nın plajlarını ve masmavi denizlerini de atlamak olmaz tabii. Bozcaada gezilecek yerler listesinde görülmesi gereken güzelliklerini beraber keşfedelim.
Bozcaada Merkez
Bozcaada gezi listesine adanın merkezi ile başlayalım. Birbirinden güzel sokaklarla, rengarenk evlerle, cıvıl cıvıl kafe ve restoranlarla dolu Bozcaada merkezinin her bir yanı ayrı güzellere sahip. Sokaklarda yürürken her köşeyi döndüğünüzde ayrı bir güzellik karşılıyor sizi. Sokak duvarları bile rengarenk resimlerle kaplı. Rengarenk bu sokaklar Bozcaada’nın ruhunu yansıtıyor adeta.
Bozcaada merkezi içinde sokaklar dar ve küçük olduğu için arabayla ulaşım mümkün değil. Merkeze geldiğinizde sadece belli bir yere aracınızla ilerleyebiliyorsunuz, sonrasında park edip yürüyerek devam etmeniz gerekiyor.
Ada merkezi küçük ve dar olduğu için aynı zamanda insan kalabalığı olduğu için arabayla ilerlemeniz mümkün değil. Zaten merkezi gördüğünüzde arabaya gerek olmadığını anlıyorsunuz. Merkezdeki her yere yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Merkez günün her saatinde cıvıl cıvıl, yeme-içme yerleri sürekli dolu. Akşamları çoğu yere önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor, aksi halde yer bulmanız pek mümkün değil. İsterseniz cıvıl cıvıl mekanları, isterseniz iskele kenarında deniz sesini dinleyebileceğiniz sakin bir bankı tercih edebilirsiniz.
Merkezde genel olarak kafeler, yeme – içme yerleri bulunuyor. Restoranlarda adaya özgü tatlara rastlayabilirsiniz. En çok göreceğiniz şeyler ise şarap, reçel ve peynirdir. Bozcaada deyince akla gelen meşhur yiyecekler bunlar oluyor. Özellikle Bozcaada reçelleri çok meşhurdur. Portakal kabuğu reçelinden nane reçeline birçok farklı çeşit reçeli adada bulabilirsiniz, gelirken sevdiklerinize adaya özgü bu reçellerden hediyelik getirebilirsiniz.
Bozcaada Sokakları ve Rum Mahallesi
Bozcaada gezilecek yerleri içerisinde olmazsa olmaz adanın simgesi haline gelmiş rengarenk sokaklarıdır. Adanın her sokağı ayrı bir güzelliktedir. Rumlar zamanından kalan bu sokaklarda mimarı yapı günümüzde hala korunuyor. Evlerin hepsi hemen hemen benzer tarzlarda, tarihi güzelliklerini günümüze kadar korumayı başarmışlar.
Tarih kokan sokakları renk renk olmasıyla insanın içini ısıtıyor. Sokaklar oldukça dar ve kısadır. Arabayla gezmek mümkün değil. Evlerin birbirine bitişik halde olduğunu göreceksiniz. Bu güzel Bozcaada sokaklarının hepsi merkeze çıkıyor. Sokaklar genelde merkezden yüksekte yokuşlarda kalıyor. Cıvıl cıvıl Bozcaada Sokaklarını mutlaka gezip görmelisiniz. Sokak aralarında butik oteller ve kafeler de bulunuyor. Bozcaada gezi listesine devam ederken oturup buralarda soluklanabilirsiniz.
Bozcaada Kalesi
Bozcaada gezilecek yerler arasında Bozcaada Kalesi tarihi ve ihtişamlı yapısıyla, yükseklerdeki manzarasıyla insanı büyülüyor. Adaya feribotla yaklaşırken gözünüze çarpan ilk yapı bu ihtişamlı Bozcaada Kalesi oluyor. Kale birçok farklı millet tarafından kullanılmasına rağmen günümüze kadar gelmeyi başaran Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi yapılarından biri. İçerisinde eski zamandan kalma yapılar bulunuyor.
Bozcaada Kalesi 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti 5 TL gibi uygun bir rakamdır. Denizin tam kenarında olan bu kalede harika manzaralara tanık olacaksınız. Ada kulelerinden açık denizin manzarası ayrı bir güzel gözüküyor.
Bozcaada Değirmen
Bozcaada’nın güzelliklerinden biri de Bozcaada Değirmeni oluyor. Değirmene merkezden yürüyerek ulaşmak oldukça kolaydır. Sadece biraz yokuş çıkmanız gerekiyor. Yokuşu çıktıktan sonra tepedeki denize sıfır konumda yer alan Bozcaada Değirmeninden manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca bütün Bozcaada manzarasına üstten bakabilirsiniz. Sıcaktan bunalanlar için ayrı bir güzel, merkezde olmasına rağmen oldukça esintili oluyor.
Meryem Ana Kilisesi
Bozcaada gezi listesinde tarihi yapılardan biri de Meryem Ana Kilisesi’dir. Kilise Bozcaada merkezinde dar sokaklardan birinde karşımıza çıkmaktadır. Bildiğimiz kiliseler gibi büyük değildir, o da Bozcaada yapısına uygun ufak bir yapıdır. Rumlar tarafından hala kullanılan bir yapıdır, ibadete açık bir kilisedir.
Meryem Ana Kilisesi Bozcaada’nın merkezinde Rum sokaklarının tam ortasında kalmaktadır. Kilisenin içini görmek sadece ayin yapılan Pazar sabahı 08:00 saatinde mümkündür. Bu zaman dilimi dışında ziyaretçilere kapalıdır. Sadece dıştan görebilirsiniz.
Bozcaada Müzesi
Bozcaada tarihini öğrenmek isteyenler için en doğru adreslerden biri Bozcaada Kaymakamlığı tarafından açılmış olan Bozcaada Müzesi’dir. Müze içerisinde adaya has 6 binden fazla eşya sergilenen kültürel bir yapıdır. Bozcaada merkezinde vakit geçirecekseniz görmeye değer yerlerindendir.
Müze 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzede Rum ve Türklerin ortak kültürleri teması üzerinde durulmuştur. Müze bu kültürü en iyi şekilde tanıtması ve iki halk arasında barışı simgelemesi nedeniyle UNESCO tarafından 2013’te ödül almıştır.
Ayazma Manastırı
Ayazma plajı yolu üzerinde bulunan Bozcaada Ayazma Manastırı Rum Ortodoks cemaatine ait tarihi bir manastırdır. Manastır özel günlerde ibadete açılır, Bozcaada halkı tarafından Ayazma panayırı olarak bilinen bu özel günlerde adaya birçok Rum gelmektedir. Bozcaada gezi rotaları içerisinde görülmeye değer tarihi yapılarından olan Ayazma Manastırı aynı zamanda içindeki kafelerde manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri
Bozcaada’nın en keyifli yerlerinden birisi de Polente Feneri bölgesidir. Günbatımının eşsiz manzarası, güneşin turuncu tonlarının mavinin üzerinde batması… oluşan bu güzel manzarayı tarif etmeye kelimeler yetmez. İzleyerek görmek lazım. 🙂
Bozcaada’ya elektrik ihtiyacını gidermek amacıyla yapılmış olan rüzgar güllerinin bulunduğu bölge aynı zamanda adada günbatımı manzarası keyfinin en iyi çıkarıldığı yerdir. Rüzgar güllerinin sonunda da Polente Feneri bulunmaktadır. Polente’de günbatımı izlemek oldukça keyifli bir aktivite ama erken gitmekte fayda var çünkü günbatımı saatinde çok kalabalık oluyor. Erkenden gidip deniz kıyısında manzaranın tadını çıkarabileceğiniz rahat bir yer bulmalısınız.
Tatilciler genelde piknik havasında Polente’ye giderek hem bir şeyler yiyip içip hem de günbatımının keyfini çıkarıyorlar. Minibüsle veya özel araçla buraya ulaşım mümkündür. Tabii günbatımı dönüşünde de maalesef yoğun bir araba kalabalığı oluyor. Dönerken bunu da göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Bozcaada Göztepe
Bozcaada gezilecek yerler arasında adanın en yüksek tepesi olan 192 metre yüksekliğindeki Göztepe’den manzarayı seyredebilirsiniz. Göztepe yolu dar ve dik yamaçlı toprak bir yoldur. Sadece bir arabanın sığabileceği oldukça dik yamaçlı bir yol. Bozcaada’nın en yüksek noktası olan Göztepe en sıcak günlerde bile serin ve esintilidir. Bozcaada’da günbatımının keyfini çıkarmak isteyenler için Göztepe de adanın güzel noktaların biridir.
Bozcaada Şarap Fabrikaları
Bozcaada genelinde üzüm bağı ve şarap üretimi işleri oldukça yaygındır. Hatta ada halkının en önemli geçim kaynaklarından biri şarap üretimidir. Bozcaada merkezi içinde eski şarap fabrikalarına rastlayabilirsiniz, aktif olarak üretim yapan yeni fabrikalar ise merkez dışında kurulmuştur.
Bozcaada gezi rotanızda meşhur Bağbozumu Festivali zamanında fabrikalara düzenlenen turlara katılıp buraları gezebilir, meşhur Bozcaada şaraplarını tadabilirsiniz. Özellikle beyaz şarap Vasilaki ve pembe şarap Roze adanın meşhur şaraplarındandır.
Bozcaada Plajları ve Denizi
Ülkemizin yazlık güzel tatil yerlerinden Bozcaada gezilecek yerleri yanında aynı zamanda plajları ve denizin güzelliği nedeniyle de tercih edilir. Tertemiz denizi ve kumsallarıyla tatilciler için vazgeçilmez adreslerdendir. Tek kötü yani suyunun soğuk ve koyların rüzgarlı olmasıdır, sıcak yaz günlerinde bile suyu serindir. Ayazma plajı, Akvaryum koyu, Habbele plajı en çok bilinen plajlarıdır.
Bozcaada Plaj ve Koyları:
- Ayazma Plajı
- Sulubahçe Koyu
- Habbele Plajı
- Akvaryum Koyu
- Çayır Koyu
- Beylik Koyu
- Tuzburnu Plajı
- Tekirbahçe Koyu
Bozcaada gezilecek yerlerini keşfederken aynı zamanda birbirinden güzel koylarını da unutmayın. Hepsi ayrı bir güzelliğe sahip plajlarını ve koylarını sizin için ayrı bir yazımızda derledik. Bozcaada Plajları yazımızda bunlara ulaşabilir, denize girilecek yerleri ve plajları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bozcaada’da Tatil
Bozcaada gezilecek yerinden daha çok yazın tatil için tercih edilen yerlerdendir. Bozcaada’da tatil ve konaklama imkanları bütçenize göre farklılık gösterebiliyor. Nerede kaldığınıza bağlı olarak değişen bu fiyatlar ortalama olarak ne çok uygun ne de çok pahalı diyebiliriz. Yoğun yaz sezonunda fiyatlar diğer yerlere göre biraz fazla olabiliyor. Bozcaada’da tatil yapmak isteyenler yaz sezonunda öncesinden rezervasyon yaptırarak indirimleri yakalayabilir.
Bozcaada’da günlük fiyatlar genel olarak normalin biraz üstünde. Yiyecek, içecek ve mekan fiyatları normal fiyatlara göre pahalı diyebiliriz. Tabii arada birkaç uygun yer bulunmuyor değil. Fakat adanın güzelliğini görmek bunlara değiyor.
Bozcaada Konaklama İmkanları
Bozcaada gezi ve tatil rotası olarak tadını çıkarmak için birkaç gün konaklamanız gereken bir yerdir. Adada konaklama yapılabilecek birçok seçenek bulunmaktadır. Hem merkezde hem de merkez dışında birçok otel, pansiyon, bağ evi, denize sıfır oteller veya kiralık evler vardır. Merkezde adım başı konaklama yerlerine rastlayabiliyoruz.
Bozcaada genelinde konaklama olarak en yaygın olan butik otellerdir. Ada yapısına uygun olarak otellerin çoğu birkaç katlı ufak butik otellerdir. Butik otellerde oda sayısı genelde 3 – 5 oda arasında değişmektedir. Merkez yapısal olarak büyük otellere elverişli değildir çünkü adanın temsili olan dar sokakları ve ufak tarzdaki mimari evleri merkez genelinde yerini almıştır. Büyük oteller genelde merkezden uzaktadır fakat merkeze ulaşım oldukça kolaydır. Adanın yerlileri tarafından konaklama için kurulmuş bağ evleri de ayrı bir güzelliktedir.
Bizden bir tavsiye; konaklama yeri seçerken kahvaltılı seçeneğini mutlaka göz önünde bulundurun. Gitmişken meşhur Bozcaada kahvaltılarının doyasıya keyfini çıkarın. Kahvaltıda meşhur Bozcaada reçellerinden istemeyi unutmayın. Yosun reçelinden nane reçeline kadar onlarca çeşit meşhur reçeli merkezde de sık sık satılırken göreceksiniz.