Gündem

2023 Pilot Maaşları Ne Kadar? Nasıl Pilot Olunur?

Küçüklükte birçok kişinin hayali olan mesleklerden biri pilotludur. Yüksek pilot maaşları ise mesleğin tercih edilmesindeki en önemli etkendir. Üniversite eğitimi aldıktan sonra yapılabilecek meslekler arasında en çok maaşa sahip olanlardan biri de pilotluktur. Ayrıca pilotların toplum tarafından büyük saygı görmesi ve bu mesleğe sahip olan az sayıda insanın olması ilgiyi arttırır.

Hem ülke hem de dünya çapında pilotların rahatlıkla istihdam edilebilmesi öğrencilerin kariyerlerini bu yönde çizmek istemelerine neden olur. Ancak küçük bir hatanın bile büyük can ve mal kayıplarına sebep olabilmesi pilotluk serüveninin bir hayli zorlu geçmesine zemin hazırlar. Kişilerin pilot maaşı almayı hayal ederken bu zorlu serüveni de hesaba katmaları tavsiye edilir.

Dünyada ve Türkiye’de Pilot Maaşları

pilotluk mesleği

Mesleklerin manevi yönlerinden çok maddi yönleriyle ilgilenilmesi pilot maaşı ne kadar olduğunu merak ettirir. Pilotların diğer mesleklerle karşılaştırıldığında çok yüksek maaşlar almaları bu meraktaki en önemli etkendir. Genel bir değerlendirme yapıldığında pilot maaşı çalışılan şirkete, uçuş yapılan süreye ve unvana göre değişkenlik gösterir. Bunların yanında kullanılan uçağın modeli, çalışılan ülke ve lisans tipi de maaşların belirlenmesine etkide bulunan faktörler arasındadır. Doğru bir bilgilendirme yapılması amacıyla pilotların unvanlarına göre ayrı ayrı maaş bilgisi verilmesi gerekir.

Kaptan Pilot Maaşı Ne Kadar?

Kaptan pilot maaşı bir pilotun alabileceği en yüksek maaş olarak kabul edilebilir çünkü pilotluk mesleğinde kaptan pilotun üzerinde bir rütbe ya da unvan yoktur. Kaptan pilotlar da diğer pilotlar gibi uçuş saatlerine göre maaş alır. Ancak şirketler tarafından pilotlara belirli bir saat uçuş garantisi verilmektedir. Bu sayede pilotların başka bir firmaya gitme ihtimali düşürülmekte ve alacakları minimum maaş hesaplanabilmektedir.

2023 yılı itibariyle mesleğe yeni başlayan kaptan pilotların aldıkları yıllık maaş aşağıda gibidir:

  • Türk Hava Yolları’nda çalışanlar 90.000 – 100.000 TL,
  • Pegasus Hava Yolları Pilot Maaşları 60.000 – 90.000 TL,
  • Sunexpress Hava Yolları’nda çalışanlar 65.000 $,
  • Amerikan Hava Yolları’nda çalışanlar 172.000 $,
  • Emirates Hava Yolları’nda çalışanlar 97.000 $,
  • Cathay Pasific Hava Yolları’nda çalışanlar 133.000 $ almaktadır.

Kaptan pilotların aldıkları bu minimum maaş, deneyim süreleri arttıkça yükselmektedir. Bunun yanında pek çok kaptan pilot, çalıştıkları şirket görevlendirdiği taktirde minimum süreden daha fazla çalışabilmekte ve maaşlarını artırabilmektedir.

Yardımcı Pilot Maaşı Ne Kadar?

İkinci pilot olarak da bilinen yardımcı pilot maaşı kaptan pilotlara göre bir nebze daha düşük olmaktadır. İkinci pilotlar gerekli eğitimleri ve uçuş sürelerini tamamladıktan sonra kaptan pilot olabildikleri için bu maaşı sadece belirli bir dönemde almaktadır. Rütbeleri yükseldiğinde doğal olarak aldıkları aylık maaş da artmaktadır. Yardımcı pilotlar, bulundukları kademeye göre maaş almaktadır. Zaman geçtikçe ve tecrübeleri arttıkça kademeleri de maaşlarıyla birlikte yükselmektedir. 2021 yılı itibariyle, tüm hava yolu firmalarından alınan veriler ışığında, yardımcı pilotların aldıkları ortalama maaşlar aşağıdaki şekildedir.

  • F1 kademesinde bulunan yardımcı pilotlar ortalama 40.000 TL,
  • F2 kademesinde bulunan yardımcı pilotlar ortalama 50.000 TL,
  • F3 kademesinde bulunan yardımcı pilotlar ortalama 56.000 TL,
  • F4 kademesinde bulunan yardımcı pilotlar ortalama 64.000 TL aylık maaş almaktadır.

Askeri Pilot Maaşları Ne Kadar?

Sivil olduğu kadar askeri pilot maaşları da merak edilmektedir. Askeri pilot olabilmek için kişilerin karşılaması gereken daha fazla koşul bulunmaktadır. Çünkü askeri pilotlardan uçakta bulunan silah mekanizmalarının kullanılması, hassas manevra kabiliyetlerinin olması ve diplomatik, askeri kurallar hakkında detaylı bilgi sahibi olması beklenmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak askeri pilot maaşları belirlenmektedir. 2023 yılında yapılan zamlar da eklendiğinde askeri pilotlar tecrübelerine, uçuş sürelerine ve ek ödemelerine göre 60.000 – 80.000 TL arasında aylık maaş almaktadır.

Uçak Türüne Göre Pilot Maaşları

Pilotların maaşlarını belirleyen faktörler arasında uçak türü de bulunmaktadır. Uçağın taşıdığı yolcu kapasitesi, kargo uçağı olup olmadığı ve gerektirdiği uzmanlık bilgisi saatlik maaşların değişmesine neden olmaktadır. Hava yolu firmalarından elde edilen maaş bilgileri göz önünde bulundurularak, maaş ve uçak tipi eşleştirilmesi aşağıda yapılmıştır.

  • En sık kullanılan yolcu uçaklarından biri olan Boeing 737 uçuşları için 43 dolar,
  • Küçük yolcu uçağı sınıfında bulunan Airbus A319 uçuşları için 37 dolar,
  • Airbus firmasının en çok ürettiği uçaklardan biri olan A320 uçuşları için 49 dolar,
  • Jumbo Jet sınıfında yer alan Boeing 747 uçuşları için 66 dolar,
  • Bölgesel uçak olarak bilinen CRJ 200 uçuşları için 22 dolar,
  • Yine bölgesel jet sınıfında yer alan EMB 145 için 23 dolar

Ortalama saatlik pilot maaşları yukarıda belirtildiği gibidir.

Nasıl Pilot Olunur?

Pilotların diğer mesleklere göre oldukça yüksek maaş aldığını öğrenen pek çok kişi nasıl pilot olabileceğini merak etmektedir. Pilot olabilmek için adayların pek çok koşulu yerine getirmesi gerekir. Ancak her meslekte olduğu gibi bu meslekte de eğitime çocukluktan başlamak büyük önem taşır. Küçük yaştan itibaren pilotluk kurslarına giden ve uçuş deneyimi kazanan kişilerin gelecekte pilot olma olasılığı daha yüksektir. Çünkü eğitime erken yaşta başlayan adaylar mesleki ve teknik bilgileri kısa sürede kavrama ve uygulama yetisine sahip olmaktadır. Fakat eğitime erken yaşta başlamayan ve bu mesleği sıfırdan öğrenmek isteyen kişilerin de pilot olma şansı bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir:
Bim'de Çalışanlar Kaç Para Alıyor? 2023 Güncel Maaşlar

Pilot Lisansları Nasıl Alınır?

Pilot maaşı almak isteyen kişiler çok sayıda lisansın gerekli olduğunu görünce bu hedeflerinden vazgeçebiliyor çünkü bu lisanslar genellikle özel kurumlarından yüksek fiyatlara elde ediliyor. Profesyonel pilot olma yolundaki ilk lisans olan “PPL” eğitimleri için adaylardan yaklaşık 17.000 Euro talep edilmektedir. Pek çok kurum, “PPL” ile “CPL” eğitimlerini aynı anda vermekte ve ek ücret istememektedir. Bu iki lisansa sahip olduktan sonra hava yolu firmalarında kaptan pilot olarak çalışmak isteyenlerin “ATPL” eğitimleri almaları gerekir. Bu eğitimler için Türkiye’deki ücretler 80.000 ile 140.000 Euro arasında değişmektedir. Fiyatları karşılayamayacak kişiler ücretsiz pilotaj eğitimi ve lisansı için Türk Hava Yolları’na ait uçuş akademisine başvuru yapabilir.

Türk Hava Yolları başarılı pilotlar yetiştirmek amacıyla adaylarda birçok kritere dikkat etmektedir. THY Pilotluk şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az üniversite mezunu olmak
  • 30 yaşının altında olmak
  • 157 ile 195 cm arasında olmak
  • Vücut kitle indeksinin 20 – 30 arasında olması
  • Erkek adaylar için askerlik şartını tamamlamak veya en az 2 yıl tecilli olmak
  • Adli sicil kaydının temiz olması
  • TOEFL sınavından 60 almak veya IELTS’ten 6 üzerinde almak

Bu şartları sağlayan, yazılı ve sözlü sınavları başarıyla geçen adaylar eğitim almaya ve gelecekte pilot olmaya hak kazanmaktadır.

Öğrenci Pilot Lisansı Nasıl Alınır?

Pilotluk eğitimleri almaya karar veren ve kariyerini bu yönde çizmek isteyen adayların öncelikle “SP” kısaltmasına sahip olan öğrenci pilot lisansı elde etmeleri gerekir. Bu lisansı almak isteyenlerin 17 yaşının üzerinde ve lise mezunu olması beklenmektedir. Eğitim ve yaş şartını karşılayan adaylar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce görevlendirilmiş sağlık kurumlarından rapor almalıdır. Birinci ya da ikinci sınıf sağlık raporu olarak adlandırılan bu belgeler kişilerin uçuş yapabilmeleri için herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirtmektedir. Sağlık şartını da karşılayan adaylar eğitimlere bitirdikten sonra öğrenci pilot lisansı” elde edebilir.

Hususi Pilot Lisansı Nasıl Alınır?

Öğrenci pilot lisansını aldıktan sonra hususi pilotları kullanmak isteyen kişilerin “PPL” kısaltmasına sahip olan hususi pilot lisansı almaları gerekmektedir. Bu lisansı almak isteyen kişilerin en az lise mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmaları beklenmektedir. Bunun yanında aynı “SP” lisansında olduğu gibi yetkili kurumlardan sağlık raporu alınmalıdır. Sağlık raporunun yanında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan, lisansa sahip olmak için gerekli yetenek ve teorik sınavların başarıyla geçildiğine dair belge, alınmalıdır. Bu belgenin alınabilmesi için belirlenen bir uçuş süresi bulunmaktadır. Bu uçuş süresinin aşağısında tecrübeye sahip adaylara “PPL” lisansı verilmemektedir.

Ticari Pilot Lisansı Nasıl Alınır?

Hususi pilot lisansına sahip olan pilotlar adı üzerinde sadece özel uçaklarda görevlerini icra edebilmektedir. Yolcu uçaklarında görev almak isteyen veya ticari bir işletmede çalışmak isteyen pilotların ticari pilot lisansı almaları gerekmektedir. “CPL” kısaltmasına sahip olan bu lisansı almak için kişilerin 18 yaşının üzerinde ve en az lise mezunu olmaları beklenmektedir. Bunların yanında yetkili kurumlardan verilmiş sağlık raporuna ve eğitim ve testlerin başarılı olarak tamamlandığına dair belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli şartları sağlayan ve belgelere sahip olan adaylar yeterli uçuş tecrübesine sahipse lisans alabilir. Bu lisansa sahip pilotlar, yolcu uçaklarında ikinci pilot olarak görev alabilmektedir.

Hava Yolu Nakliye Pilotu Lisansı Nasıl Alınır?

Yolcu taşımacılığı yapan hava yolu şirketlerinde kaptan pilot unvanı ile çalışmak isteyen pilotların “ATPL” kısaltmasına sahip hava yolu nakliye pilotu lisansı almaları gerekmektedir. Bu lisans için başvuru yapacak kişiler 21 yaşın üzerinde ve lise mezunu olmalıdır. Yine diğer lisans alımlarında olduğu gibi yetkili kuruşlardan sağlık raporu alınmalıdır. Bunun yanında lisans talebinde bulunan kişilerin “CPL” ve “IR” lisanslarını sunmaları gerekmektedir. Koşulları karşılayan adaylar, eğitimleri aldıktan ve testleri başarıyla geçtikten sonra “MCC” kursu almalıdır.

Pilotluk ve Maaşlar İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hayali pilotluk olan kişiler için merak edilen soruları aşağıda derledik. Pilotluk maaşları ve mesleğe dair merak edilenleri öğrenebilirsiniz.

Jet & Savaş Pilotu Maaşları Ne Kadardır?

Savaş pilotları 30.000 TL ile 40.000TL arası değişen maaşlar alırlar.

İHA (İnsansız Hava Aracı) Pilotu ve Operatörü Maaşları

Firmalara göre değişkenlik gösterse de İHA operatörleri 30.000 TL ile 40.000TL arasında maaş alır.

Helikopter Pilotu Maaşları Ne Kadardır?

Helikopter pilotu maaşları ortalama 60.000 civarında seyreder. Pilotluk yaptığı alana ve bölgeye göre maaşlar değişiklik gösterir.

SoloTürk Pilotu Maaşları Ne Kadardır?

Gösterileriyle meşhur SoloTürk Türk Yıldızları pilotları askeri pilotlar gibi 30.000 TL ile 60.000 TL arası bir maaş aldıkları tahmin edilir.

Özel Pilot Maaşı Ne Kadardır?

Özel jetleri veya helikopterleri kullanan pilotlar 40.000 TL ila 120.000 TL arası güncel maaşlar almaktadırlar.

Bir Pilot Günde Kaç Saat Çalışır?

Pilotlar diğer mesleklerden farklı olarak sınırlara bağlı çalışır. Aylık 110 saati geçemezler ve uçuş günleri çalışma süreleri genellikle 10 saatle sınırlıdır.

Hostes maaşları için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu