Diyet & Beslenme

Doğal Antibiyotiklerden Sarımsağın 15 Faydası

Sofralarımızdan eksik olmayan doğal antibiyotik sarımsağın sağlığa faydaları da yemeklerimize kattığı lezzet kadar çoktur. Sarımsak; kan basıncını kontrol etmeyi, vücut bağışıklığını güçlendirmeyi, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeyi, nörolojik  dejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olmayı, vücuttaki ağır metal toksinlerini ortadan kaldırmayı, kemik dokusuna fayda sağlamayı ve mikroflora kültürlerini optimize etmeyi sağlar.

Faydalarından diğerleri kandaki pıhtılaşmayı önlemek, maya enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmak, astım ataklarının azaltmak, göz sağlığının desteklenmesi, karaciğer kalbinin desteklenmesi ve egzama tedavisine yardımcı olmaktır.

Dünyanın en popüler bitkilerinden biri olan sarımsak, binlerce yıl öncesine dayanan zengin bir tarihe sahiptir. Allium sativum adıyla anılan sarımsak, Orta Amerika,İran ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede yetişmektedir.

Sarımsağın Besin Değerleri

Türk mutfağında genellikle yoğurt ile beraber veya yemeklere baharat niyetine lezzet vermesi için katılan sarımsağın besin değerleri oldukça yüksektir. Sarımsağın 100 gram başına besin değerleri şu şekildedir:

  • Kalori: 149
  • Karbonhidrat: 33 gram
  • Diyet Lifi: 2g %8 RDA
  • Protein: 6.5g %13 RDA
  • Toplam Yağ: 0.5g
  • Tiamin: 0.2mg %13 RDA
  • Bakır 0.3mg %15 RDA
  • Riboflavin: 0.1mg %6 RDA
  • Niasin: 0.7 mg %4 RDA
  • Vitamin C 31mg %52 RDA
  • Vitamin B6 1.2mg %62 RDA
  • Pantotenik Asit 0.6mg %6 RDA
  • Kalsiyum 180mg %18 RDA
  • Selenyum 14.2mcg %20 RDA
  • Magnezyum 25mg %6 RDA
  • Demir 1.7mg %9 RDA
  • Fosfor 155mg %15 RDA
  • Çinko 1.2mg %8 RDA
  • Potasyum 400mg %11 RDA
  • Manganez 1.7mg %84 RDA

Sarımsağın Sağlığa Faydaları

sarimsak

Sofralarımızda bazen yemeklere, bazen çorbalara, genellikle yoğurtlarımıza eşlik eden sarımsağın birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle soğukların etkili olduğu kış mevsimlerinde hastalıklar kol gezerken sarımsak tüketmeye ekstra dikkat etmeliyiz. Kış çorbalarınıza bir diş sarımsak rendeleyerek bile yemeğinizin faydasını artırabilirsiniz.

Kan Basıncının Kontrolüne Yardımcı Olur

Antihipertansif ilaçlar kullanan ve buna rağmen kontrolleri zayıf olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada ortaya konduğu gibi sarımsağın kan basıncını düşürmede derin etkileri vardır. Günde 1 gr civarında sarımsak takviyesinin, birçok durumda reçeteli ilaçlarla karşılaştırılabilir şekilde kan basıncı seviyelerinde büyük bir düşüş sağladığı tespit edilmiştir. Bu etkinin kan damarları üzerinde vazodilatör etkiye sahip, onları genişleten ve damar duvar gerilimini düşüren sarımsağın polisülfidlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Sarımsak Bağışıklığınızı Güçlendirir

Sarımsak, soğuk algınlığı ve birçok hastalık dahil olmak üzere enfeksiyonlara neden olan çok çeşitli bakterileri başarıyla öldürdüğü için bağışıklığı güçlendirmede çok etkilidir. Bağışıklıktaki bu artış, mikropları öldürmenin yanı sıra enfeksiyonların oluşmasını da önleyen allicin bileşiğinin varlığından kaynaklanmaktadır. Allicin ayrıca mantar önleyici ve virüs önleyici özelliklere sahiptir ve bu da onu çok yönlü bir bağışıklık güçlendirici yapar.

Saçlara Faydalıdır

Birçok şampuan ve saç bakım ürününde kullanılan sarımsak saçlar için de oldukça faydalıdır. Zengin içeriği sayesinde saçlarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Saçlarınızın parlaklığını artırır, daha güçlü ve daha sağlıklı bir görüntüye kavuşmasını sağlar. Saçlarınızın hızlı uzamasını istiyorsanız sarımsaklı saç ürünleri kullanabilirsiniz.

LDL Kolesterol Düzeylerini Düşürür

Sarımsağın kolesterol düşürücü etkileri için kullanılması, dünyadaki en popüler rollerinden biridir. Sarımsak LDL’yi %10-15’e kadar azaltabilir. Dünyanın her yerindeki pek çok insan bu amaç için dövülmüş sarımsak tüketiyor. Sarımsak tüketiminin HDL veya trigliserit seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını belirtmek önemlidir.

İlginizi Çekebilir:
Cennet Hurmasının Faydaları Nedir?

Nörodejeneratif Hastalıkları Önlemeye Yardımcı Olun

Alzheimer, Parkinson ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların beyindeki kronik inflamasyonla güçlü bir bağlantısı vardır ve nöronlara zarar veren belirli proteinlerin birikmesine neden olur. Sonuç hızlandırılmış yaşlanma ve zihinsel gerilemedir. Sarımsak takviyesinin, karaciğer tarafından üretilen antioksidan enzimlerin seviyelerini arttırdığı, serbest radikallerin etkisini tamponlamaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kan basıncındaki ve kolesteroldeki düşüşlerle birleştiğinde bu hastalıklara karşı ciddi bir destek sağlar.

Ağır Metal Toksinlerini Vücuttan Çıkarır

Ağır metaller son derece zehirlidir ve kendilerini derin yağ katmanlarına, organ dokusuna gömme yollarına sahiptir. Bu çok zahmetlidir çünkü kanserden organ yetmezliğine kadar bir dizi istenmeyen etkiye neden olabilir. Sarımsak, bu ağır metalleri dizginlemeye ve bunların vücut tarafından atılmasına yardımcı olur. İşiniz bu riske maruz kalmayı gerektiriyorsa veya çok fazla balık ve deniz ürünü tüketiyorsanız sarımsak tüketmek zararları en aza indirir.

Sarımsak Doğal Antibiyotiktir

Sindirim sistemimiz olumsuz etkilere neden olabilecek bir dizi iyi ve patojenik bakteriye ev sahipliği yapar. Bununla birlikte sarımsak, antibakteriyel özellikleri sayesinde “kötü” bakteri kültürlerinin olması gerektiği yerde kalmasına yardımcı olur. Sarımsak antibiyotikler gibi probiyotik bakterileri olumsuz etkilemeden tedavi eder.

Kemik Dokusuna Faydalıdır

Sarımsak, kemik sağlığı için gerekli olan yeterli miktarda minerale sahiptir. Kemik sağlığınızı desteklemek için de daha fazla sarımsak tüketebilirsiniz. Özellikle yoğurt ile beraber tüketilen sarımsak kemik sağlığında daha etkili olacaktır.

Kalp Rahatsızlıkları ve Tansiyona İyi Gelir

Sarımsak faydaları ve içerdiği besin değerleri sayesinde özellikle kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa iyi gelir. Tansiyonu dengeler ve düzenlenmesinde yardımcı olur.

Kan Pıhtılarının Önlenmesine Yardımcı olur

Kandaki aşırı pıhtılaşma, siz hiç bilmeden kalp krizlerine ve felçlere yol açabileceğinden ciddi bir durumdur.Bir pıhtı yerinden çıkar ve beyne veya akciğerlere gider ve önemli bir küçük atardamarı tıkar. Sarımsak tüketimi, tromboembolik olay yaşama riskini azaltır, bu nedenle daha fazla sarımsak tüketmeye veya takviye etmeye çalışın.

Maya Enfeksiyonlarının Tedavisine Yardımcı Olur

Sarımsak, zayıf kan şekeri kontrolü olan şeker hastaları gibi, bunları sık sık yaşama eğiliminde olan kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir . Sarımsak, mantarların büyümesini engelleyen mantar önleyici özelliklere sahiptir.

Astım Epizodlarını Azaltabilir

Astım , aşırı duyarlılık tepkilerinin oluşumunu artıran bir bağışıklık bileşenine sahip bir hastalıktır. Bu nedenle, astımlıların alerji veya kronik rinit olma olasılığı daha yüksek olabilir. Sarımsak tüketimi, çevresel uyaranlara karşı aşırı duyarlılığın azalmasıyla ilişkilendirilerek astım ataklarının oluşumunun azaltılmasına yardımcı olur.

Gözlere Faydalıdır

Diğer gıdaların çoğu , antioksidan içeriği nedeniyle göze fayda sağlarken , sarımsak işleri biraz farklı yapar. Sarımsak, glokom için göz içi basıncını düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca kornea enfeksiyonuna neden olabilecek organizmaları bastırır. Sarımsak, ağır metal maruziyetinin gözler üzerindeki etkilerini de dengeleyebilir ve gözlerin retina hücrelerinin ölümünü önleyebilir.

Sarımsak Karaciğeriniz İçin İyidir

Sarımsak , mükemmel bir başlangıç ​​olan detoksifikasyon için gerekli enzimlerin üretilmesinde karaciğere yardımcı olur , ancak hepsi bu kadar değil. Birçok insan, alkol veya aşırı karın yağı ve metabolik işlev bozukluğu tarafından tetiklenen yağlı karaciğer hastalığından muzdariptir. Sarımsak, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığına iyi gelir ve organın bir kez daha en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Egzama Tedavisine Yardımcı Olabilir

Egzamanın çok çeşitli nedenleri olabilirken, altında yatan neden bağışıklık fonksiyon bozukluğudur. Sarımsak tüketimi egzama döküntülerinin görülme sıklığını azaltabilir, iyileşmeyi hızlandırabilir ve kaşınmanıza neden olan histamin tepkisini en aza indirebilir. 

Sarımsak, faydalanabileceğiniz yüzlerce sağlık yararına sahip paha biçilmez bir bitkidir. Aynı zamanda sağlam bir beslenme profiline sahiptir. Mümkün olduğu kadar çok gıdaya dahil etmeye çalışın ve bu şekilde tüketin.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Goji Berry (Kurt Üzümü) Nedir? Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu