2023 Bekçi Maaşları Ne Kadar? Nasıl Bekçi Olunur?
Yüksek istihdam oranına ve düşük puanlarla atanma şansına sahip olması ile bekçi maaşları ne kadar sorusu her geçen gün daha sık sorulmaktadır. Özellikle pandemi sebebiyle pek çok sektörün işçi çıkarması ve özelde iş bulmanın zorlaşması kişileri memur olmaya yönlendirmiştir. Hangi bölümden mezun olunduğu fark etmeksizin küçük bir sınavla bekçi olunup kayda değer maaşlar alınabilmesi bu mesleğe olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır.
Başlıklar
Bekçiler Ne Kadar Alıyor?
Bekçi maaşları ne kadar tam olarak bilinebilmesi için çeşitli faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü bekçilerin aldığı maaş eğitim düzeylerine, yapılan kesintilere ve hizmet süresine göre değişkenlik göstermektedir. Bu üç faktör arasından en büyük etkiye sahip olanı eğitim düzeyidir. Eğitim düzeyi yüksek olan bir bekçi aynı koşulda çalışan lise mezunu bekçiye göre daha fazla maaş almaktadır.
2023 hesaplamalarına göre diğer faktörler dikkate alınmadığı taktirde;
- İlkokul mezunu bekçiler aylık 12.000 TL,
- Lise mezunu bekçiler ise 12.464 TL,
- İşe yeni başlayan üniversite mezunu bekçiler aylık 14.196 TL, aylık kazanç elde etmektedir.
Bekçi maaşlarını etkileyen en önemli faktörlerden ikincisi sahip olunan derece ve kademedir. Her memur gibi bekçilerin de hizmet sürelerine göre derece ve kademe yükselme şansı vardır. İşe yeni başlayan bekçiler 9/2 derecesiyle görevlerini sürdürmektedir. Meslekte 25 yıl ve üzerinde tecrübeye sahip olduktan sonra en yüksek kademe ve dereceye ulaşılabilmektedir. En yüksek kademe ve dereceye ulaşan bekçiler hiç tecrübesi olmayan bekçiler daha fazla maaş almaktadır. Bekçiler sahip oldukları çocuk sayısına ve medeni hallerine göre de ekstradan ücret alabilmektedir.
Bekçilik Şartları Nelerdir?
Bekçiler vatandaşların korunması ve mahalli güvenliğin sağlanmasından sorumlu olduğu için belirli niteliklere sahip adaylar arasından seçilmektedir. İstenilen niteliklere sahip olan adaylar yazılı, sözlü ve fiziki sınavlara girmeye hak kazanmaktadır. Başvuru yapmadan önce kişilerin bilmesi ve taşıması gereken şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Lise ya da üstü herhangi bir eğitim kurumundan mezun olmak
- Erkek adaylar için askerlikten muaf olmak ya da askerliği tamamlamış olmak
- Herhangi bir siyasi partiye üyeliği bulunmamak
- Başvuru tarihinde 18 yaşından büyük, 31 yaşından küçük olmak
- Kamu haklarından yasaklı olmamak
- Silah taşımaya herhangi bir engeli bulunmamak
- Terör örgütlerine gizli ya da aleni bir şekilde üye olmamak
- Sağlık yönetmeliğinde belirtilen şartların tamamını eksiksiz olarak taşımak
- En az 1,67 boyunda olmak
- Beden kitle indeksi 18’den yüksek, 27’den düşük olmak
- Uyuşturucu madde kullanmamak ya da kullanımdan dolayı tedavi alıyor olmamak
- Memur olmaya engel herhangi bir özelliğe sahip olmamak
- Yüz kızartıcı suçların herhangi birisinden hüküm giymemiş olmak
- Başvuru yapılan ilde 1 yıldan daha uzun süredir ikamet ediyor olmak
Bu şartları sağlayan kişiler başvuru yaparak sürece katılmaya hak kazanır. Süreci başarılı bir şekilde tamamlayanlar bekçilik görevine başlarlar.
Şartları taşıyan kişiler bekçi olmak için başvuru yapmaya hak kazanır. Adaylar talep edilen belgeler ile birlikte gerekli mercilere başvuru yaptığı taktirde sözlü, yazılı ve fiziksel sınavlara girebilmektedir.
Bekçilik sınavına girmeye hak kazanan adayla toplamda 100 soru cevaplamaktadır. Türkçe, genel kültür, hayat bilgisi, fen bilgisi, matematik ve sosyal bilgiler alanlarında olan bu soruları cevaplamak için adayların toplam 120 dakikası bulunmaktadır. Adayların bu sınavdan en az 50 puan alması gerekmektedir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından fiziki sınava girmeye hak kazanan kişilerin ismi açıklanmaktadır. Fiziki sınavda kişiler çeşitli fiziki zorluklarla ve testlerle karşılaşmaktadır. Koşu, şınav ve ağırlık taşıma gibi pek çok bölümün bulunduğu fiziksel sınavdan en az 60 puan alınması beklenmektedir.
Yazılı ve fiziki sınavı geçtikten sonra adayları en son ve en önemli bölüm olan sözlü sınav kısmı beklemektedir. Sözlü sınavda adayların vücut dili, bilgi seviyesi, özgüveni, kendini ifade yeteneği ve kavrama becerisi ölçülmektedir. Her biri 20 puan üzerinden değerlendirilen bu alanlardan adayların toplamda en az 70 puan alması gerekmektedir. Sonrasında tüm sınavların belirli oranlarda ortalaması alınmakta ve güvenlik soruşturmasıyla birlikte arşiv araştırması yapılmaktadır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından herhangi bir sorunu çıkmayan adaylar eğitim almaya ve işe başlamaya hak kazanmaktadır.
Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bekçilik başvuru tarihleri her senenin belirli dönemlerinde başvuru tarihinden önce duyurulmaktadır. Bu tarihler içerisinde Polis Akademisi web sitesi üzerinden ön başvurular yapılır. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra ön başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Bekçi Görev ve Yetkileri Nelerdir?
Yeni yapılan düzenlemeler kapsamında bekçilerin görev ve yetkileri artırılmıştır. Güvenliği sağlamak amacıyla bekçilerin yerine getirmesi gereken pek çok görev ve zorlu anlarda kullanabileceği bazı yetkiler bulunmaktadır.
- Bulunan mahalledeki kişilere yardım etme görevi
- Görevlendirilen mahalledeki sakinlerin ev, dükkan, eşya ve mağaza gibi mallarını korumak için tedbir alma görevi
- Hizmet ve devriye görevi
- Sokağı kirletenlere müdahalede bulunma ve kolluk kuvvetlerine bildirme görevi
- Mahalledeki doğalgaz, kanalizasyon ve su kesintileri hakkında yetkililere bilgi verme görevi
- Bulaşıcı hastalığa sahip insan ve hayvanları ilgili mercilere bildirme görevi
- Şüpheli olayları ya da kişileri kolluk kuvvetlerine bildirme görevi
- Kimlik soruşturma yetkisi
- Olağanüstü durumlarda müdahale etme yetkisi
- Kolluk kuvvetlerine yardım etme yetkisi
Bekçiler gece saatlerinde mesailerine başlayarak bu görevleri yerine getirmek ile yükümlüdürler.
Bekçilik ile İlgili Merak Edilenler
Bekçilik mesleğiyle ilgili merak edilen konulara yazımızda değindik. Aklınızda soru işareti kalmaması için en çok merak edilen soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Bekçi olmak isteyen adaylar için faydalı olabilecek sorulara aşağıda yer verdik.
Gece Bekçisi Silah Taşır mı?
Henüz bekçilerin silah taşıma yetkisi yoktur fakat bunun üzerinde konuşulur. Bekçilere silah ve zor kullanma yetkisi verilmesi tartışılan konulardan biridir. Yakın zamanda bekçilere silah ve zor kullanma yetkisinin verileceği söylenir.
Bekçi Arama Yapabilir mi?
Evet, bekçiler kabaca üst arayabilirler ancak aranan kişinin üzerinin çıkarılması, araçlarda görülmeyen yerlerin gösterilmesi istenmesi gibi bir yetkileri yoktur. Böyle durumlarda itimat etmeyiniz.
Bekçiler Haftada Kaç Saat Çalışır?
Bekçiler günde 12 saat olmak üzere haftanın 6 günü çalışır. Yani bekçiler haftada 72 saat çalışırlar. Haftada 1 gün tatildir.
Bekçilere Bıyık Serbest mi?
Hayır, değildir. Bekçiler bıyık bırakamaz. Saç ve sakal tıraşları görev üzerindeyken kurallarla belirtildiği şekilde olmalıdır. Görev sırasında bıyıklı veya sakallı şekilde gezemezler.
Bekçiler Gündüz Çalışır mı?
Bekçilerin çalışma saati güneşin batışından güneşin doğuşuna kadar yani gece vakitleridir. Gündüz çalışmazlar.
Bekçiler Kimden Emir Alır?
Bekçiler polis veya jandarmalardan emir alır. Konum olarak onların yardımcısı görevindedir.
Göz atmak isteyebilirsiniz; Zabıta Maaşları Ne Kadar Oldu?