Hayvanlar AlemiYaşam

Köpeğim Neden Sürekli Beni Yalıyor?

Köpeğim sürekli yalıyor diyen evcil hayvan sahipleri köpeklerindeki bu davranışın neden olduğunu, herhangi bir sorun olup olmadığını merak ediyor. Köpekler bize nasıl hissettiklerini sızlanma veya havlama gibi bazı davranışlarda ifade etmeye çalışırlar, bu davranışları anlamak da bazen zordur. Köpeğiniz çok yalıyor ise bu sizi endişelendirebilir ve bu sorunun neden olduğunu merak edebilirsiniz.

Köpeğiniz çok yaladığı bazı durumlarda, size yerel ve belirli bir şeyin onu rahatsız ettiğine dair bir ipucu verebilir. Örneğin parmak aralarını yalıyorsa, o bölge hakkında çapak, kıymık veya yara olup olmadığını kontrol etmek mantıklı olacaktır. Kuyruğunu veya poposunun alt kısmını yalıyorsa, bir pire sorunu veya anal bez tahrişini düşünebilirsiniz. Ancak köpeğinizin yalaması için mantıklı bir neden göremiyorsanız ve buna rağmen hala ısrarla yalanmaya devam ediyorsa bunun başka bir sebebi olabilir. Bu nedeni anlamaya çalışarak gerekli tedavisini sağlamalısınız.

Köpeğin Yalanmasının Nedenleri

kopek yalamasi

Basitmiş gibi görünen yalama davranışının altında bazen ciddi problemler yatıyor olabilir. Bu gibi durumlarda bir veteriner hekim tarafından teşhis konularak tedaviye başlanması gerekir. Köpeğinizin sürekli olarak yalama durumu varsa aşağıdaki sebebinin aşağıdaki durumlardan biri olabileceğini unutmayın. Peki köpeğin yalaması ne anlama gelir? birlikte nedenlerine göz atalım.

Bir Yeri Acıyor Olabilir

Yalama durumunda her zaman ayak parmaklarının arasındaki çapak olduğu anlamına gelmez. İnflamasyon veya cilt  içinde enfeksiyon, eklemde bir acı hatta bir karıncalanma ya da uyuşma hissi olabilir. Tüm bunlar köpeğinizi sorunlu bölgeyi yalamaya iter veya sorunu için sizi yalayarak sizden yardım ister.

Mide Bulantısı Olabilir

Mide bulantısına neden olan herhangi bir rahatsızlık köpeğinizin çok daha fazla yalamasına neden olabilir. Yalama ile dikkat çekerek size sıkıntısını anlatmaya çalışacaktır.

Açlık veya Su Kaybı Yaşıyor Olabilir

Aç olmak veya ağız kuruluğu, yalamanın artmasına neden olabilir. Fazla aç ve susuz kaldıysa yalama artar. Yalama davranışını fark ettiğinizde öncelikle aç veya susuz olup olmadığından emin olun.

Diş hastalığı, Ağız Lezyonu veya Yabancı Cisim Kaynaklı Olabilir

Köpeğinizin ağzındaki ağrılı veya anormal herhangi bir şey onu yalamasına neden olabilir. Böyle durumlarda bir veteriner hekime götürerek acısının azalması için yardım isteyebilirsiniz.

Nörolojik Problemler Olabilir


Köpekler nöbet geçirdiğinde tüm vücut nöbet geçirmez. Bazen nöbetler çok lokalize seğirmeler olarak görülür. Neyse ki artık distemper virüsü enfeksiyonu olan çok fazla köpek görmüyoruz ancak köpekler enfekte olduğunda, yaygın olarak “sakız uyuşması” adı verilen semptomlar geliştirebilirler. Bu da köpeğinizin yalamasını artıran bir durumdur.

Bilişsel İşlev bozukluğu


Demans hafızayı, bilinci ve vücut becerilerini kısıtlayan; yaşa bağlı olarak gelişen semptomlardır. Demans geliştiren daha yaşlı köpekler aşırı yalama eğilimindedirler.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır? 6 Kırık Türü

Obsesif Kompulsif Bozukluk Olabilir


Köpeklerin aşırı yalama geliştirmesi (ciltlerinde fiziksel travma oluşturma noktasına kadar, örneğin yalama granülom lezyonları görülmesi) nadir olmayan bir durumdur. Bu durum altında yatan sayısız psikolojik neden ortaya çıkabilir. Bu psikolojik nedenler köpeğin yakın zamanda yaşadığı stres, endişe, ayrılma, can sıkıntı vb. gibi durumlar olabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu durumun kolay bir teşhisi olmayabilir. Ancak tedavi edilmediğinde geçici olabilecek bu davranış zamanla bir davranış alışkanlık haline gelebilir ve bu nedenle durdurulması çok daha zor olabilir. Bu sorun ortaya çıkar çıkmaz nedenini belirlemeye çalışmanız gerekir.

Ayrıca kişilik veya aktivite değişikliklerinde beslenme, iştah veya su alımındaki değişikliklere kadar her değişiklik bu durumu tetikleyebilir. Köpeğinizde fark ettiğiniz diğer klinik veya davranışsal değişikliklerden de emin olmak gerekir. Son olarak köpeğinizin ortamında onu üzebilecek herhangi bir şeyin değişip değişmediğini tespit etmek tedavi sürecinde önemli bir konudur.

Köpekler Neden Ayak Yalar?

Köpeklerin kendi ayaklarını yalamasının en masum nedeni temizliktir. Vücutlarını temizlemek amacı ile ayaklarını yalayarak bakteri ve mikropları temizlemek isteyebilirler. Bu onlar için normal bir durumdur. Fakat sürekli ve aşırı derecede bu durumu yaşıyorlarsa ayaklarında bir problem, ağrı, acı hissi veya alerjik bir durum olabilir.

Köpek sahibinin ayağını yalıyorsa bunun altında da dikkat çekmek, sevgisini göstermek ve sahibinin ilgisini istemek gibi nedenler olabilir. Durum sürekli olmadığı sürece problem yoktur. Sürekli olduğunu fark ediyorsanız veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Köpeğin Yüz Yalaması Ne Anlama Gelir?

Köpeğin sahibinin yüzünü yalaması altında yatan en bariz neden ilgi ve sevgi beklentisidir. Sahibinin kendisine şefkat göstermesini, onunla ilgilenmesini, oyun oynamasını, kendisine vakit ayırmasını istiyordur. Yüzünüzü yalayarak sizinle bir nevi iletişime geçer ve ilginizi üzerine çekmeye çalışır.

Köpekler Neden Koltuk Yalar?

Yalama eylemi köpeklerin ilk doğdukları andan itibaren yaşamları boyunca devam eder. Bu doğal süreç sürekli hale geldiyse altında farklı nedenler vardır. Köpeklerin koltuk gibi ev eşyalarını yalaması masum görünen bir davranış olsa da nedeni çok farklı şeyler olabilir. Mineral ve vitamin eksikliği gibi durumlarda böyle bir davranış sergileyebilirler. Yumuşak kumaş ve dokuları yalama davranışı altında duygusal nedenler de olabilir.

Köpeğin Yalamasını Nasıl Durdurursunuz?

köpek yalaması durdurma

Köpeğin yalamasını durdurmak için öncelikle nedeni belirlenmelidir. Açıkçası altta yatan bir tıbbi bozukluk bulunursa, bu sorunu ele almak için özel tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Varsayılan neden stres, can sıkıntısı veya çevresel bir faktör ise köpeğinizin kaygısını azaltmanın veya mutluluğunu artırmanın yolunu bulmalısınız.

Aşırı yalamanın altında yatan nedenin çözülmesi son derece karmaşık ve sinir bozucu bir sorun olabilir. Hatta hayvan davranışları konusunda özel olarak eğitilmiş bir veterinerden yardım almanız gerekebilir.

Hayvanlar aleminin sevilen kuş türlerinden ara papağı türleri ve fiyatları ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu