Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Rektal Sarkma Hastalığı ve 10 Nedeni

Köpeklerde rektal prolapsus hastalığı bilimsel adının yanı sıra genellikle anüsün dışarıya çıkması veya kalın bağırsak sarkması olarak bilinir. Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun aniden köpeğin anüsünden dışarı çıkmasıdır. İlk belirtilerde rektum sağlıklı ve pembe görünür. Zaman geçtikçe dolaşım bozulur, renk mor ve siyah tonlarına dönüşür.

Rektal sarkma hastalığının nedenlerine, teşhis ve tedavi yöntemlerine yazımızın devamında değindik. Evcil hayvan sahiplerinin korktuğu rahatsızlıklardan biri olan bu hastalığa erken zamanda teşhis koyulduğunda tedavi ve iyileşme süreci daha kolay olacaktır.

Köpeklerde Rektal Sarkma Teşhisi Koyulması

Rektal prolapsus hastalığı olan köpekler, en kısa sürede veteriner hekimde veya en yakın acil serviste muayene edilmelidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa bu köpeğinizin sağlığı ve eski yaşam kalitesine dönmesi için o kadar önemlidir. Sarkmanın nedenini bulmak ve tedavi etmek çok önemlidir, bu nedenle çeşitli testlerin yapılması gerekir. Köpeğinizde normalden farklı durumlar gözlemliyorsanız hastalığın ilerlememesi için hemen bir uzmana göstermelisiniz.

Rektal sarkma hastalığını evde kendiniz fark edebilirsiniz ancak evde kendi kendine iyileşmesi beklenen bir hastalık değildir. Cerrahi müdahale gerektirebilecek bir durum olduğu için mutlaka ama mutlaka bir veteriner hekim ile süreç yönetilmelidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra teşhir konularak tedavi süreci başlatılır.

Köpeklerde Rektal Prolapsus Nedenleri Nedir?

köpeklerde rektal sarkma

Rektal sarkma hastalığına neden olabilecek birden çok madde vardır. Yalnızca tek bir nedenden kaynaklı olmayabilir. Hastalığın nedenini kendi başınıza bulmanız zordur. Kliniklerde bazı tetkikler yapılarak neden olan durum belirlenir.

Parazitler bu hastalıkta durumun en yaygın nedeni olduğu için köpeğinizde parazit olup olmadığını belirlemek için veteriner mutlaka bir kaka örneğinde dışkı muayenesi önerecektir. Birçok hayvanda görülebilen parazit olağan bir durumdur.

Köpeklerde rektal sarkma nedenlerinden diğerleri şu şekildedir:

  • İshal olması
  • Dışkılamak için ıkınma durumu (yabancı cisim, kabızlık)
  • İnce veya kalın bağırsağın tahriş olması
  • Büyümüş prostat
  • Taşlar dahil mesane sorunları
  • Rektal veya anal tümörler
  • Anormal doğum eylemi ve rektumun anormallikleri

Sorunun nedenini bulmak için gerekli olabilecek testler şunları içerir:

  • Kan tahlili
  • Karın röntgeni veya ultrason
  • Manuel rektal muayene veya kolonoskopi
İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri 5 Madde

Bu tahliller ile hastalığın nedeni belirlenerek ona göre bir tedavi süreci başlatılır. Bazen ilaçlarla bazen ise ameliyatla tedavi gerekir.

Köpeklerde Rektal Prolapsus Tedavisi Nasıl Olur?

Veteriner hekime götürdüğünüz evcil hayvanınızda öncelikle sebep belirlenir ve daha sonra bir anti-parazit ilacı kullanarak uygun şekilde tedaviye başlanır. Basit bir işlem olsa bile dışarıya sarkmış olan rektumun tekrar yerine yerleştirilmesi gerekir. İşin bu kısmı ameliyat gerektiren bir süreçtir. Köpeğinizin durumuna göre ameliyat süreci başlatılır.

Hastanın neye ihtiyacı olduğuna ve hastalığın nedenine bağlı olarak üç cerrahi seçenek vardır. Bu seçenekler şu şekildedir:

  1. En basit prosedür budur. Rektumu yerine geri itmeyi ve rektumu ait olduğu yerde tutmak için anüsün çevresine bir “torba ipi” dikiş atmayı gerektirir. Bu işlem hızlı, oldukça kolay, çok zor olmayan ve komplikasyon riski az olan bir ameliyat olduğundan veterinerler genellikle ilk önce bu işlemi seçer. Ne yazık ki, başarısız olma olasılığı en yüksek olan ameliyat da maalesef ki bu işlemdir. O yüzden oldukça sinir bozucu olabilir. Rektal prolapsus tekrar ortaya çıkarsa, başka bir kese ipi denenebilir veya iki invaziv seçenekten birine geçilir.
  2. Rektum hala sağlıklıysa, kolopeksi gerekebilir. Karın açılarak yapılan daha invaziv bir ameliyattır. Rektumun tekrar dışarı kaymasını önlemek için kolon, karın iç duvarına yapıştırılır. Daha zor ve daha uğraş isteyen bir işlemdir.
  3. Rektumun önemli ölçüde hasar gördüğü durumlarda rektumun çıkan kısmının feda edilmesi gerekir. Bu muhtemelen üçünün teknik olarak en zorlu ameliyatıdır. Hastalığın en ileri safhasında mecburen bu işlem gerekir.

Sonuç olarak, başarılı bir tedavi, sarkmanın nedenini bulmaya, uygun tedaviyi seçmeye ve profesyonel yardım alarak veteriner hekim gözetiminde süreci yürütmeye bağlıdır. Bazı hayal kırıklıklarına rağmen, köpeklerde rektal sarkma veya bilimsel adı ile rektal prolapsus hastalığı düzeltilebilir bir hastalıktır.

Köpeklerde yaygın görülen hastalıklar ve tedavi yöntemleri ile ilgili videoya göz atabilirsiniz.

Köpek hastalıkları ile ilgili bir diğer yazımız dikkatinizi çekebilir; Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıklarından 5 Tanesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu