Hayvanlar Alemi

Köpekler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır? 10 Farklı Sebep

Köpeğim hızlı nefes alıp veriyor diye endişeye kapılıyorsanız bu durumun altında yatabilecek nedenlere göre bir veteriner hekime gösterebilirsiniz. Köpekler neden hızlı nefes alır sorusunun birçok cevabı vardır. Hızlı nefes almasına neden olan farklı etmenler olabilir.

Köpeklerde Normal Nefes Nefese Kalma Durumu

Köpekler bazen aşırı vücut ısısından kurtulmak için hızlı nefes alıp verirler. Bu onlar için normal ve doğal bir davranıştır. Hızlı nefes alıp verme; akciğerlerdeki, dildeki ve ağızdaki yüzeylerin içinde nemli olan yüzeylerin suyunun buharlaşmasını ve buraların ısısının düşmesini sağlar. Bu nedenle köpeğin sıcak bir günde ya da egzersizden sonra hızlı nefes alması fizyolojik olarak mantıklıdır. Köpeklerin patilerinin alt kısmında ve içlerinde ter bezleri vardır. Bu bezlerin ise sadece minimum soğutma yetenekleri var.

Köpeklerde Anormal Soluma Durumu

Köpeklerin çok hızlı nefes alıp vermesi, ısı dağılımı dışındaki nedenlerle meydana geldiğinde anormal kabul edilir ve aşağıdaki özelliklerden bir veya daha fazlasıyla tanınabilir:

  • Köpeğin normal nefes alma düzenine kıyasla aşırı nefes alıp vermesi
  • Uygun olmayan zamanlarda ortaya çıkar (köpek aşırı ısınmadığında)
  • Normalden daha sert nefes alıyor
  • Normalden daha fazla eforla ortaya çıkıyor

Anormal nefes alıp vermenin altında yatabilecek nedenler aşağıda açıklanarak listelenmiştir.

Köpeklerin Hızlı Nefes Alıp Vermesi Neden Olur?

köpeklerde nefes alıp verme

Sıcaklıklar arttıkça, nefes nefese gördüğümüz köpeklerin sayısı da artıyor. Genelde bu davranış normal gözüktüğü için hafife alma eğilimindeyiz ama her zaman sanıldığı gibi normal değildir. Çoğu nefes nefese kalma, aşırı terlemeyi önlemenin bir yolu olarak ortaya çıkarken (terlemenin köpek versiyonu) aynı zamanda başka nedenden dolayı da olabilir. Yazımızın devamında bu nedenlere birlikte göz atalım.

  • Kaygı ve Stresli Olabilir

Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi, endişeli ve stresli köpeklerin sergilediği başlıca davranışlardan biridir. Diğer göstergeleri ise şu şekildedir; esneme, sızlanma, sıkışmış kuyruk, salya akması, dudak yalama, çömelmiş duruş, irileşmiş göz bebekleri, titreme, mamayı reddetme ve mesane veya bağırsak kontrolsüzlüğü gibi durumlar gösterebilir.

  • Korkuyor Olabilir

Köpeğin hızlı nefes alıp vermesinde stres ve kaygıya ek olarak korkunun da etkisi olabilir. Korkmuş bir köpeğin kalp atışları hızlanacağı için daha anlık olarak daha hızlı nefes alıp verir. Korktuğunu gösteren belirtilerden biri budur.

  • Obezite Kaynaklı Olabilir

Normal kilosunun çok üstünde olan köpeklerde çabuk yorulmaya bağlı olarak nefes nefese kalma durumu veya hızlı nefes alıp verme durumu görülebilir. Köpeğinizin fazla kilosu varsa bir veteriner hekime danışarak beslenme programında değişiklikler yapabilir, kilosunun normale dönmesi için yardım alabilirsiniz.

  • Bir Yeri Ağrıyor Olabilir

Köpeklerin rahatsızlık veya belirli bir yerinin ağrımasının yaygın bir belirtisi hızlı nefes alıp vermedir. Rahatsız olan köpekler, sızlanma veya topallama gibi ağrı belirtileri ortaya çıkmadan çok önce hızlı nefes alıp vermeye başlarlar. Çoğumuz nefes haricindeki belirtileri görünce köpeğimizi anlarız.

  • Kalp Yetmezliği Olabilir
İlginizi Çekebilir:
Epagneul Breton Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Kalp kan pompalamak gibi yetersiz işlev görüyorsa, dokular oksijensiz hale gelir. Bu oksijen tükenmesini düzeltmenin en iyi yollarından biri solunum hızını artırmaktır ve bu genellikle nefes nefese kalmasına neden olur.

  • Akciğer Rahatsızlığı Olabilir


Akciğerler kan dolaşımına oksijen transferi gerçekleştirir. Akciğer hastalığı olduğunda bunun olması engellenir ve oksijen yoksunluğu oluşur. Tıpkı kalp yetmezliğinde olduğu gibi köpeğin doğal tepkisi, daha hızlı ve daha sert nefes almaktır; bu da aşırı ve eforlu nefes alıp verme anlamına gelir.

  • Anemi Belirtisi Olabilir

Anemi, kırmızı kan hücresi sayısında azalma olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinin vücudun dokularına oksijen taşınmasından sorumlu olduğu göz önüne alındığında şiddetli aneminin oksijen yoksunluğu ile sonuçlanması mantıklıdır. Tıpkı kalp yetmezliği ve akciğer hastalığında olduğu gibi, köpeğin buna doğal tepkisi, artan solunum ve nefes almadır.

  • Laringeal Felç Belirtisi Olabilir

Larinks, nefes borusunun (trakea) açıklığıdır. Solunum sırasında geniş açılıp, yutma sırasında kapanan kıkırdak kanatçıklar içerir. Gırtlak felci ile, gırtlak kıkırdaklarından biri veya her ikisi normal olarak açılmaz. Kısıtlı hava akışı genellikle hırıltılı ve normalden çok daha yüksek sesli nefes alıp verme yaratır.

  • Cushing Hastalığı Belirtisi

    Cushing hastalığı, esas olarak orta yaşlı ve daha yaşlı köpeklerde görülen hormonal bir hastalıktır. Adrenal bezlerin aşırı kortizon (steroid) üretiminden kaynaklanır. Bu hastalığın ilk belirtisi ve en yaygın semptomlarından biri aşırı ve uygunsuz nefes alıp vermedir.
  • Kortizon (Steroid) Tedavisi Sonucu

Steroid tedavisi alan birçok köpek, ilacın kesilmesinden sonra tipik olarak birkaç hafta içinde aşırı ve uygunsuz şekilde nefes nefese kalır. Kortizon tedavisinde bu yaygın görülen bir durumdur.

Köpeğim Uyurken Hızlı Nefes Alıyor

Köpeğinizin uyurken hızlı nefes alıp vermesi cinsine ve yaşına göre değerlendirilebilecek bir durumdur. Uyurken hızlı nefes alıp verme durumu yavru köpeklerde normal karşılanırken yetişkin köpeklerde ise altında yatan sebepler olabilir. Bunun dışında rüya gören köpeklerde de hızlı nefes alıp verme durumu görülür. Köpeklerde rüya sistemi bizdeki gibi gerçekçi olduğu için uykuda rüya gördükleri sırada heyecanlanabilirler, buna bağlı olarak nefes alıp vermeleri hızlanır.

Köpekler Sıcakta Neden Hızlı Nefes Alır?

Köpeklerin sıcak havada hızlı nefes alıp vermeleri oldukça doğal hatta onlar için faydalı bir davranıştır. Bu davranışı doğası gereği yaparlar ve endişelenecek bir durum yoktur. Köpekler fazla sıcaklarda terlemeyi önlemek için ağızları açık şekilde hızlıca nefes alıp verirler. Yaptıkları bu davranış sayesinde vücut ısılarını düzenleyerek terlemeyi önlerler.


Bonus: Veterinere Gitmem Gerekir mi?


Köpeğinizle ilgili her şey tamamen normal görünse bile hızlı hızlı nefes alıp verme durumu veteriner kontrolü gerektiren durumlardandır. Anormal nefes almanın nedeni ne kadar erken keşfedilirse, iyi bir sonuç alma olasılığı o kadar yüksek olur. Altında yatabilecek olumsuz ihtimallere karşın veteriner hekimden profesyonel bir görüş almak da fayda vardır.

Ayrıca göz atabilirsiniz; Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu