Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Ektopik Üreterin Teşhisi ve Tedavisi

Köpeklerde ektopik üreter rahatsızlığı doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Köpek inkontinansı, idrar kaçırma, tutamama veya sızdırma ile sonuçlanır. İnkontinanslı bir köpek yavrusunun birkaç olası nedeni vardır. Bunun en önemli nedeni yavru köpeğin ektopik üreterleri olmasıdır.

Doğuştan gelen bu rahatsızlık genellikle dişi köpeklerde daha çok görülür. Erkek köpeklerde de olasıdır. Hastalığın en belirgin özelliği köpeğin idrarını tutamamasıdır. Özellikle yavru köpeklerde sürekli olarak idrar kaçırma durumu varsa ektopik üreter durumundan şüphe edilir. Böyle durumlarda mutlaka veteriner hekime götürülmeli ve yardım alınmalıdır.

Köpeklerde ektopik üreter rahatsızlığı ile ilgili detaylara yazımızın devamında değindik. Belirtileri, tedavi ve teşhis sürecinden siz evcil hayvan sahipleri için bahsettik.

Köpeklerde Ektopik Üreter Nedir?

Ektopik üreter köpeklerde görülen bir idrar yolu rahatsızlığıdır. Köpeklerin idrar yolları tıpkı insanlardaki gibidir. Filtrasyon sistemi gibi davranan ve toksinleri sürekli olarak idrara dönüştüren böbreklerle başlar. Üreter adı verilen küçük bir tüp, idrarı her böbrekten mesaneye taşır. İdrar daha sonra mesanede depolanır, normalde bu noktada üretra adı verilen bir tüp yoluyla gönüllü olarak boşaltılır. Boşaltım sistemi bu şekilde çalışır ve vücuttaki toksinler idrar yoluyla atılır.

Normal olan süreç bahsettiğimiz şekildedir ancak ektopik üreterlerde, üreterlerden biri veya ikisi normal olarak mesaneye bağlanmaz. Bunun yerine mesaneyi atlayarak direkt olarak erkeklerde üretraya, dişilerde vajina veya uterusa giderler. Bu organlar, mesane gibi idrar depolamak için donatılmadığından sızıntı meydana gelir ve köpek yavrusu idrarını tutamaz.

Ektopik üreterler en yaygın olarak dişi ve yavru köpekleri etkiler ancak erkeklerde de buna sahip olabilir. Hastalık embriyodaki anormal gelişimden kaynaklanır. Doğuştan gelen bir rahatsızlıktır ve ameliyat ile tedavisi mümkündür.

Köpeğinizin sık sık idrarını kaçırdığını fark ediyorsanız mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz. Erken tanı konması tedavi sürecini kolaylaştıracak ve köpeğinizin biran önce sağlığına kavuşmasına yarayacaktır.

Köpeklerde Ektopik Üreter Teşhisi Nasıl Yapılır?

ektopik üreter teşhisi

Ektopik üreter hastalığının teşhisi veteriner hekimlerce muayene edildikten sonra konabilir. Mesane enfeksiyonunu kontrol etmek için önce bir idrar kültürü (yani steril bir sürüntü) yapılır. Daha sonra özel bir boya verilerek farklı zamanlarda böbrekler, üreterler ve mesanedeki boya akışını gösteren röntgen filmleri çekilir. Üreterler normal bir röntgende görülemeyecek kadar küçük olduğundan boya gereklidir. Genellikle teşhis konan köpekler yavru olduğu için teşhis etmek zorlaşır.

İlginizi Çekebilir:
Kuşuma Ne İsim Koysam? Değişik Kuş İsmi Önerisi

Üreterlerin tam olarak nerede boşaldığını daha fazla belirlemek için veteriner hekim bir endoskopla mesanesinin içine sistoskopi yapabilir. Bu mesanenin içine bakmasını sağlar. Endoskop, içinde kamera bulunan çok küçük bir tüpten oluşur. Sorunları kaynağında görselleştirmek için vücut boşluklarına yerleştirilebilir. Endoskop yardımıyla doktor, üreterlerin açılmasının yerini tam olarak belirleyebilir. Bu sayede hastalığın teşhisi konarak tedavi süreci başlatılır.

Köpeklerde Ektopik Üreter Tedavisi Nasıl Yapılır?

Veteriner hekim tarafından hastalık tanısı konulduktan sonra köpeğinizi tedavi süreci beklemektedir. Güvenilir ve uzman bir hekime köpeğinizi emanet ettiğiniz takdirde endişe edecek bir durum yoktur. Geçireceği operasyondan sonra köpeğiniz iyileşecek ve normale dönecektir.

Teşhis doğrulandıktan sonra veteriner hekim, mesanenin her iki tarafında yeni bir açıklık açar. Üreterleri açtığı bu açıklıklara yeniden bağlar ve idrarın mesaneye uygun şekilde boşaltılmasını sağlar. Boşaltım sistemindeki yanlış işleyen idrar yolu bu sayede düzeltilir.

Farklı hastalarda ise üreter anormal olan organdan (üretra, vajina veya rahim) ayrılır ve idrarı uygun şekilde boşaltmak için yeni bir mesane açıklığına yeniden bağlanır.

Ameliyattan sonra ekropik üreter sorunu olan köpek %95 oranında iyileşmektedir. Artık köpeğiniz sürekli idrar kaçırmak yerine anında tutabiliyor olur ve idrar yapması gerektiğinde kontrolü sağlayabilir. Ameliyat sonrasında köpeğinize ilgi göstermeli ve iyileşme sürecini kolay atlatmasını sağlamasınız. Onu rahat ettirmeli, şefkat ve sevgi göstererek stresini azaltmalısınız. Veteriner hekiminiz ameliyat sonrası dikkat etmeniz gerekenleri sizinle paylaşacaktır.

Ektopik üreter hastalığını yaşayan köpeklerin normal sağlıklı köpeklerden tek farkı ameliyattan sonra idrarlarını çok uzun süre tutamamalarıdır. Diğer köpeklere oranla normalden daha sık idrara çıkmaları gerekir. Özellikle dişi köpekler olmak üzere bazı köpeklere ameliyattan sonra idrar kaçırma için yaygın olarak kullanılan mesane sfinkterini güçlendiren bir ilaç (fenil-propanolamin) verilmektedir. Buda çoğu köpekte başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu