Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Diş Eti Tümörü Nedir? Belirtiler ve Tedavi

Köpeklerde diş eti tümörü rahatsızlığında epulis, diş etlerine yerleşen iyi huylu tümörlere verilen addır. Genellikle dişeti dokularında ortaya çıkar. Köpek dişleri dokuları ve kesici dişlerin dokuları, epulisin en sık görüldüğü yerlerdir.

Köpeklerde ağız içi tümör dediğimiz epulis durumunda erken tanı konulması en zor olanıdır. Tümör bazen görülmesi zor yerlerde çıkabilir. Bazen ön dişlerin yanında veya dudağın hemen altında görülebilir. Tipik olarak kapsamlı bir fiziki muayene veya diş temizliği sırasında keşfedilir.

Bu gibi durumlar için köpeğiniz düzenli sağlık kontrollerini yaptırmanız çok önemlidir. Bu durumun teşhisi ve tedavisi ancak bir veteriner hekim eşliğinde yapılabilir. Baştan erken tanı konularak ilerlenirse süreç kolay bir şekilde ilerler. Hastalık ilerledikten sonra daha zorlu sonuçlar olabilir.

Köpeklerde Epulis Tümörleri

kopeklerde dis

Köpeklerde diş hastalıkları arasında en yaygın oral kitle türlerinden biri epulis tümörleridir. Çoğu zaman, iyi huylu olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kütlenin içinde çok daha tehdit edici bir hastalık olabilir. Bunun için ne olduğunu bilmek ve erken teşhis edilmesi köpeğin sağlığı için önemlidir.

Epulis orta yaşlı köpeklerde (8 yaş ortalama olarak kabul edilir) ve nadiren kedilerde de meydana gelebilir. Kitle küçük olduğu sürece birkaç klinik belirti vardır. Herhangi bir köpek ırkında ortaya çıkabilir ancak en yaygın olarak brakiosefalik ırklarda yani boxerlar gibi düz yüzlü ırklarda görülür. Boxerlar ayrıca hiperplazisi adı verilen iyi huylu bir ödem için risk altındadır. Bu cins bir köpeğe sahipseniz ekstra dikkat etmeniz ve köpeğinizin kişisel bakımlarına özen göstermeniz gerekir. Boxer köpek özellikleri ve bakımı için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Epulis ile ağız kokusu, salya akması veya ağızda kanama fark edebilirsiniz. Kütle büyüdükçe köpeğiniz yemek yemekte zorlanabilir ve bu durum onun için can yakıcı bir hale gelebilir. Köpeğiniz yemek yerken bu gibi olağandışı durumları fark ettiyseniz mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekir.

Epulis tümörleri iyi huylu (yani kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli) olabilir. Yaygın olarak iyi huylu hali görülür. Karmaşık olan iyi huylu bir epulis bile çok fazla soruna neden olabilir.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır? 6 Kırık Türü

Bu tür bir tümör “lokal olarak invaziv” olabilir, bu da çene kemiğine doğru büyüyebileceği ve kemiği kelimenin tam anlamıyla yiyebileceği anlamına gelir. Durum çok ilerlemeden erken tanı konulduğunda tedavi süreci hem sizin hem de köpeğiniz için daha kolay olacaktır. Epulis diğer organlara yayılmaz ve zarar vermez ancak köpeğinizin yaşam kalitesini büyük oranda etkileyecek bir rahatsızlıktır.

Köpeklerde Epulis Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin hangi tür epulis ile karşı karşıya olduğunu bilmenin tek yolu veterinerin biyopsi alıp analiz için laboratuvara yollamasıdır. Köpek anestezi altındayken kemiğin tümör tarafından yenilip yenilmediğini görmek için çene röntgeni çekilmelidir.

Öncelikle epulis hastalığının tipi yani iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu anlaşılmaya çalışılır. Epulis iyi huyluysa (fibromatöz veya ossifiye tip) kitlenin tekrar çıkma olasılığını azaltmak için kitle çıkarılır ve iyice temizlenir. Malign ise (akantomatoz tip) cerrahi işlem gerekir. Bu da bir veteriner cerrah veya diş hekimine sevk anlamına gelir.

Bazı durumlarda maalesef ki çenenin bir kısmının (üst veya alt) feda edilmesi gerekebilir. Bu kulağa korkunç gelse de, köpekler genellikle ameliyattan sonra tamamen iyileştiklerinde hayatlarına normal şekilde devam ederler. Ameliyat akşamı veya ertesi sabah yemek yemeleri normale dönmeye başlar.

Ne kadar hızlı bir iyileşme gösterseler de ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca köpeğinize yumuşak yiyecekler vermeniz gerekir. Sert ve kemikli yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalıdır. Kesik iyileştiğinde ve tüyler yeniden uzadığında çoğu köpek oldukça normal görünür.

Bonus: Köpeğimin Dişlerini Nasıl Temizlerim?

Köpeklerde diş hastalıklarının önüne geçmek için diş temizliğine özen gösterilmeli ve düzenli olarak sağlanmalıdır. Olası diş sorunlarından köpeğinizi korumak istiyorsanız dişlerinin temizliğine dikkat etmelisiniz.

Diş temizliğini her gün ona özel bir fırça veya ağız bezi ile sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin dişlerine uygun olan bir fırça ve nazik hareketlerle onu korkutmadan temizleyebilirsiniz. Bazı köpeklerde başlarda dişlerine dokunulmasından hoşlanmasa da yavaş ve nazik davrandığınızda zamanla bu davranışa alışacak ve uyumlu davranışlar sergileyecektir.

Köpeklerde diş hastalıkları ile ilgili uzman bir ağızdan bilgi edinebilirsiniz;

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu