Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Bakımı ve Fiyatları
Yelpaze kuyruklu Japon balığı birçok akvaryumda görmeye alışkın olduğumuz estetik ve sevimli bir türdür. Her türlü akvaryuma uyum sağlar. Güzel görünümü ile balık beslemeyi sevenlerin ve akvaryuma ilgili olanların ilk aklına gelen türdür.
Japon balığının genellikle turuncu rengi çok yaygın olsa da turuncu beyaz, siyah beyaz, kırmızı beyaz, düz beyaz ve siyah turuncu gibi çeşitli renk kombinasyonları vardır. Süs balığı olarak da bilinen Japon balıkları oldukça ufaktır. Birçok farklı çeşidi bulunan Japon balığı türünün bir çeşidi de yelpaze kuyruklulardır.
Normal Japon balığından farklı olarak yelpaze kuyruklu türünün farkı isminden de anlaşıldığı üzere kuyruk görünümüdür. Normal Japon balıklarının kuyruğu daha kısa ve düzken bu türdekilerin kuyruğu daha uzun ve estetik bir görünüme sahiptir. Yelpazeyi andıran geniş ve uzun kuyruğu yüzerken adeta ahenk ile savrulur ve ortaya hoş bir görüntü çıkar. Birçok kişinin akvaryumlarında bu balığı tercih etmesinin nedeni renkleri ve estetik duruşu ile sergilediği görüntüdür.
Yelpaze kuyruklu Japon balığı bakımı kolay olan bir türdür. Eğer balık ve akvaryuma karşı ilginiz varsa ve bakımı zorlamayacak, çok uğraş gerektirmeyen bir balık arıyorsanız oldukça idealdir. Akvaryum kuracaksanız ve bu balık türünü tercih edecekseniz diğer türlerde de olduğu gibi yaşam ortamının temizliğine çok dikkat etmelisiniz. Akvaryumda filtre kullanarak suyun temizliğini düzenli olarak sağlamalısınız. Kullanacağınız su değerlerinin balıkların yaşamına uygun olması önemlidir. Evlerimizdeki musluk suları balıklar için fazla klorlu olabilir. Bu yüzden suyun iyi bir şekilde arındırılmış olması gerekir.
Suyun temizliği balık bakımındaki en önemli ve en dikkat edilmesi gereken maddedir. Ne kadar filtre kullanılsa bile her hafta düzenli olarak suyun çeyreğinin değiştirilmesi gerekir. Su değiştirilmesi sırasında akvaryum içerisindeki filtre de temizlenmelidir. Her bir Japon balığı için gereken su miktarı yaklaşık 8 – 10 litre kadardır. Balık sayısına ve türlerine göre akvaryum için gereken su miktarı değişiklik gösterir. Suyun sıcaklık olarak çok sıcak olmasına gerek yoktur, soğuk suya alışık balıklardır. 20 derece civarında olması yeterli olacaktır.
Balıklar ufakken en başta büyük akvaryum gerekmezken büyüdüklerinde yeterli olmayabilir. Uzun süreli beslemeyi düşünüyorsanız ileriye dönük şekilde geniş bir akvaryum tercih etmenizde fayda vardır. Yapılan en büyük yanlışlıklardan biri ise balığı fanuslarda beslemektir. Fanuslardaki su miktarı çok az olduğu için oksijen miktarı da azdır. Su çok çabuk kirlenerek zararlı bakterilerin oluşumu hızlanır ve balığınız fanus içerisinde çok çabuk hastalanabilir.
Akvaryum içerisinde Yelpaze kuyruklu Japon balığı benzer türler ile yaşayabilir. Diğer balıklar ile beraber besleyecekseniz yanında kullanacağınız türlere dikkat etmeniz gerekir. Yelpaze kuyruklu Japon balıkları ortalama bir hızda yüzerler. Yanına kendisi gibi normal hızda yüzen ve arkadaş canlısı olan melek balığı, çöpçü balığı, teleskop balığı gibi türler tercih edilebilir. Sıcak kanlı olmayan balık türleri tercih edilirse Japon balığının yelpaze kuyruğuna zarar verebilirler. Ortalama bir hızda yüzen Japon balığı yanına çok hızlı veya çok yavaş yüzen türler konması da akvaryumdaki bütünlüğün bozulmasına neden olur.
Yelpaze kuyruklu Japon balığı ömrü, bakımı ile doğru orantılıdır. Hastalık gibi ekstrem bir durum olmadığı sürece ne kadar iyi bakılırsa o kadar uzun yaşayacaktır. Bu şekilde yaşadığı alanın temizliğine, beslenmesine ve yanındaki komşularına dikkat edildiği sürece balığınız sağlıklı kalır.
Başlıklar
Akvaryum Süsü Yelpaze Kuyruklu Japon Balığının Beslenmesi
Yelpaze kuyruklu Japon balığı yemi özel olarak satılmaktadır. Hayvan malzemeleri satan birçok yerde bu yemleri bulabilirsiniz ancak yalnızca yem bu tür için yeterli değildir. Yem dışında ufak sinek ve böcek gibi etçil besinlerle de takviye yapılmalıdır çünkü bu balık türü hem etçil hem otçuldur. Yine de ağırlıklı olarak bitkisel gıdalar ve yem verilmelidir, haftada bir iki kez ufak böcek gibi türler verilebilir.
Yetişkin bir Japon balığının günde 2 öğün beslenmesi yeterli olacaktır. Balığınız yavru ise gelişimini sağlıklı şekilde tamamlaması için 3 öğün beslenmesi gerekir.
Japon balıklarında mide bulunmadığı için beslenmesine ve aldığı yem miktarına dikkat etmek gerekir. Midesi olmadığından siz ne kadar yem verirseniz o kadar yiyecektir çünkü doyduğunu hissetmez. Bunu bilmeyen birçok kişi verdiği her yemi yediğini görünce aç olduğunu düşünerek daha çok vermekte ve bu da fazla yemeye bağlı olarak ölümüne neden olmaktadır. Bu bilgi balık bakımında çok önemlidir.
Japon balıkları etçil de oldukları için onunla beraber akvaryum içerisinde çok ufak balıklar beslemek doğru değildir. Kendisinden çokça küçük balıkları doğası gereği yiyebilir.
Yelpaze Kuyruğu Japon Balığı Fiyatları Ne Kadar?
Akvaryumu olanlar Japon balığı fiyatları ne kadar olduğunu merak ediyor. Yelpaze kuyruklu Japon balığı fiyatları balığın durumuna göre değişir ancak genelde akvaryum balıkları içerisinde en uygun balıklardandır. Balığın boyutuna, rengine ve görünümüne göre fiyatlar değişiklik gösterir. Balığın rengi çeşitlendikçe fiyatlar da artış göstermektedir. Japon balığı çeşitlerinin sahibinden sitesindeki fiyatlarına göz atabilirsiniz.
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığında Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Balıklarda cinsiyet ayrımı yaparken türlere göre bazı tüyolar vardır. Yelpaze kuyruklu Japon balıklarındaki tüyolardan biri kuyruk yapısıdır. Erkek Japon balığı nasıl belli olur derseniz kuyrukları dişi balığa göre daha uzun olmaktadır. Bir diğer tüyo ise dişilerin erkeklere göre daha tombul bir gövdeye sahip olmasıdır. Net çizgilerle belli olmasa da bu özelliklere bakılarak cinsiyet ayrımı yapılabilir.
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Hamileliği
Dişi hamileliği sırasında yumurtalarını karınlarında taşımaz. Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı yumurtalarını, erkek balık ise spermlerini bırakarak döllenmenin oluşmasını sağlar. Hamilelik esnasında yumurtlamadan önce dişinin karnı olduğundan daha fazla şişer ve bu dönemde erkek balık sürekli dişi balık etrafında dolaşır. İki cinste fiziksel ve davranış olarak birtakım değişiklikler meydana gelir. Böylelikle dişinin hamile olduğu anlaşılabilir.
Japon Balığı Hakkında Merak Edilenler
Sevilen balık türüne sahip olan kişilerin aklını kurcalayan soruları aşağıda cevaplandırmaya çalıştık. Kaç yıl yaşadığı, doğada nerede yaşadığı ve olası hastalıkları gibi konular merak edilmektedir.
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Kaç Yıl Yaşar?
Yelpaze kuyruklu Japon balığı ömrü iyi bakıldığı zaman ortalamalara göre 5 yıl kadardır. Bu süre bakım ve beslenme şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Balıklar hassas canlılar olduğu için kötü şartlar altında uzun süre yaşayamazlar. Doğada yaşayanların ömrü akvaryumdakilere göre daha uzundur.
Japon Balığı Ne Kadar Büyür?
Japon balıkları ömürleri boyunca gelişim gösterebilirler, uzun ömürlü balıklardan oldukları için boyları yaşamı boyunca 30 cm’ye kadar ulaşabilir. Doğal ortamlarında bu tarz büyük Japon balıklarıyla karşılaşmak mümkündür.
Japon Balığı Nerede Yaşar? Denizde Yaşar mı?
Nehir, akarsu ve göl gibi soğuk tatlı sular en yaygın oldukları yaşam alanlarıdır. Tuzlu su yaşamalarına uygun olmadığı için denizlerde yaşayamazlar.
Japon Balığı Elle Sevilir mi?
Elle sevmek çok doğru değildir. İyi niyetli şekilde sevdiğinizi düşünürken istemeden balığınıza ciddi zararlar verebilir, dışındaki koruyucu tabakasının zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bu durum balığınızın bakterilerden zarar görmesine neden olur.
Japon Balığı Hastalanır mı?
Evet, her balıkta olduğu gibi Japon balıkları da hastalanır. Hastalanan balığın diğerlerine bulaştırmaması için akvaryumdan ayrılması gerekir.
Japon balığı hasta olduğu nasıl anlaşılır derseniz davranışlarını gözlemlemek gerekir. Verdiğiniz yemleri yemiyorsa, normalde olduğundan daha az hareketliyse, yüzerken normale göre daha az enerjikse balığınız hasta olabilir. Japon balıklarında yaygın olarak görülen hastalıklar; beyaz benek hastalığı, kuyruk erimesi, balık biti gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Japon Balıkları Gece Uyur mu?
Evet, aydınlığın az olduğu gece vakitlerinde uyur. Yelpaze kuyruklu Japon balıkları gece dibe çökerek durağan şekilde uyuyarak kendini dinlendirir. Gündüz aydınlıktan ve akvaryum içindeki hareketlilikten dolayı uyumaları zordur.
Yelpaze Kuyruklu Japon Balığının akvaryumdaki görüntüsünü izleyebilirsiniz;
Göz atmak isteyebilirsiniz; Toy Poodle Bakımı ve Beslenme Rehberi