Hayvanlar Alemi

Kedi Bıyıkları Neden Uzundur? Ne İşe Yarar? 5 Soru

Kedilerin dikkat çeken dış görünüş özelliklerinden biri bıyıklarıdır. Kedi bıyıkları ne işe yarar merak ediyorsanız ilginç özelliklerine çok şaşıracaksınız. Kedilere göz attığımızda hepsi birbirinden farklı fiziksel ve karakteristik özelliklere sahiptir. Kedi bıyıkları ise hepsinin ortak özelliklerinden biridir. Duyu özelliklerini artıran bıyıklar kedi vücudundaki diğer kıllardan çok daha önemlidir çünkü direkt olarak beyin ile bağlantılıdır. Baştan uca beyne sinyal gönderen sinir hücreleri ve kan damarları ile doludur.

Kedilerde temel fiziksel öğelerden olan bıyıklar kedi ile bütünleşmiş fiziksel bir özellik olsa da görüntüden ziyade işlevsel olarak çok önemlidir. Görme, koklama, duyma gibi hislerin yanı sıra bıyıklar da bu hisleri güçlendiren bir yapıdır. Bıyıkların amaçlarına birlikte göz atalım.

Kedinin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

kedi bıyıkları hakkında

Kedi bıyıkları ne işe yarar derseniz en önemli amacı avlanmadır. Avlanmak kedilerin doğasında olan, onlar için vazgeçilmez bir davranıştır. Aslan, kaplan, çita, vaşak, panter gibi kedigiller familyasına ait olan kedi, doğası gereği avlanmayı seven bir hayvandır. Kedigiller familyasında avcılık önemli bir özelliktir.

Kediler zamanla evcilleşmiş ve insanlarla bir arada yaşamaya alışmış hayvanlar olsa da avcılık özelliklerini kaybetmemişlerdir. Ev kedilerinde bile avcılık özelliği çoğu zaman gözlemlenebilir. Öyle ki evcil kedilerde bile özel oyuncaklara ve bazı nesnelere karşı saldırgan tavırlar gözlemlenir. Avlanma bütün kedilerin doğasında bulunan bir özelliktir ve vücutları da avlanmaya uygundur. Çoğu kedide durum böyledir ancak bazıları tembel ve sakin bir karaktere sahip olduğu için avcılık reflekslerini göstermeyebilir. İnsanlara karşı zararı olmayan kediler doğada kendilerinden ufak ve yiyebilecekleri canlılara karşı son derece vahşi olabilmektedir.

Kedi bıyıklarının da en önemli amacı avlanmaya olan faydasıdır. Kedilerin gözleri yakından çok net göremediği için devreye bıyıklar girer. Kediler 25 santimetreden daha yakında göz odaklarını kaybeder ve çok iyi göremez. İşte bu kısımda bıyıklarından destek alarak avlanırlar. Dikkat ederseniz bir cismi kediye yaklaştırdığınızda bıyıkları da cisme doğru hareket edecek ve ona doğru bükülecektir. Çünkü kedi yaklaşan objenin büyüklüğünü ve ne kadar yakında olduğunu bıyıkları sayesinde algılar.

Kedi bıyıkları sayesinde havadaki titreşimleri algılayabilir, bu sayede yakındaki avlarını hemen fark ederler. Avını fark etme, ona doğru yaklaşma ve yaklaşan cisimleri algılama konusunda kedi bıyıklarının önemli bir işlevi vardır. Kendilerine yaklaşan cisimlerin ve tehlikelerin de bu titreşimler sayesinde önceden farkına varırlar.

kedi kaş bıyık

Kedi bıyıklarının bir diğer özelliği de bıyıklar sayesinde geçebilecekleri aralığı belirlemeleridir. Bıyık genişliği vücut genişliği ile aynı olduğu için sığabilecekleri alanı bıyıkları sayesinde ölçerler. Yani bıyıklarını bir cetvel gibi kullanarak çevrelerini ölçer ve ona göre hareket ederler. Bir alandan geçmeden önce sığıp sığamayacaklarına bu şekilde karar verirler.

Gece görüşü oldukça iyi olan kediler karanlıkta yürürken de bıyıklarından faydalanır. Bıyıkları sayesinde karanlıkta bir yerlere çarpmadan dengeli şekilde yürüyebilirler. Karanlıktaki nesneleri fark etmede bıyıklarını ekstra bir göz olarak kullanırlar ve bu sayede geceleri refleksleri kuvvetlidir.

Bıyıklar aynı zamanda yüzlerini korumalarını sağlar. Toz, tüy, mikrop ve olası yaklaşan tehlikelerini önceden bıyıkları ile hissederek yüzlerini korurlar. Kedilerin kaşlarında bulunan bıyıkları da avcılıkta gözlerini korumalarına yarar. Uzun otlar arasında avlanan kedilerin kaşlarındaki bıyıklara otlar sürttükçe gözlerini kapatarak korurlar.

Bıyıklar bazen kedinin ruh halini de yansıtır. Dikkatli şekilde baktığınızda kedinin hissettiklerini bıyıklarına bakarak anlayabilirsiniz. Bıyıklar geriye doğru, sert ve gergin şekilde duruyorsa kedi kendini güvende hissetmiyordur ve ortamda rahatsız olduğu bir durum vardır. Bıyıklar öne doğru duruyorsa avlanma moduna geçmiştir ve ortamda dikkatini çeken bir nesne vardır. Bıyıkları rahat şekilde duruyorsa halinden memnundur.

Bıyıkların görevi sadece kedilerde değil tüm kedi familyasında böyledir. Aslan, kaplan gibi vahşi kedilerde de aynı özellikler geçerlidir. Bıyıklar sadece görüntü olarak değil, birçok konuda faydası bulunan fiziksel özelliklerdendir.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Rektal Sarkma Hastalığı ve 10 Nedeni

Kedilerin Bıyıkları Kesilir mi?

Hayır, kesilmez ve ne olursa olsun kesilmemelidir. Bıyıklar; kendilerini savunmaları, ortamı algılamalarını sağlamaları, avlanmada yardımcı olmaları ve görmeyi kolaylaştırmaları gibi birçok fayda sağlar. Bu bakımdan kedi bıyıkları adeta onlar için üçüncü göz görevi görür. Duyularını destekleyen ve algılarını artıran bıyıklar kediler için çok önemlidir ve asla kesilmez.

Kedi bıyıkları yalnızca burun kısmında değil; çene, kaş, yanak gibi kafasının farklı bölümlerinde bulunur. Hatta bu nedenle kedilerin bütün vücudu tıraş edilse bile kafa kısmına dokunulmaz, bu bölgedeki tüyler hiçbir şekilde kesilmez. Olası bir hatada bıyıklara zarar gelebileceği için kafa kısmı kesinlikle tıraş edilmez.

Kedilerin bıyıklarında doğal olarak zamanla dökülme, yıpranma gibi davranışlar gözlemlense de kendiliğinden dökülen tekrar yerine gelir ancak bıyıklara dışarıdan müdahale edilmemelidir.

Kedi bıyıkları kesilirse ne olur derseniz bıyıkların kıl köklerindeki sinir uçları direkt olarak beyni etkilediği için davranışlarını etkiler. Bıyıkların kesilmesi veya kısaltılması denge kaybı, görmede bozukluk, algılama problemleri gibi ciddi sorunlara neden olur. Duyusal olarak önemli bir öge olan kedi bıyıklarına kesinlikle müdahale edilmemelidir.

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu

Bıyık yorgunluğu evcil hayvan sahipleri tarafından çok bilinmese de yaygın görülen kedi rahatsızlıklarından biridir. Tedavisi çok basittir, yapacağınız birkaç değişiklik kedinizi hastalıktan kurtarabilir.

Bıyık yorgunluğu hastalığının diğer bir adı bıyık stresidir. En temel nedeni kedinin olması gerekenden daha derin bir kaptan yemek yemesi ve su içmesidir. Zamanla bu derin kaptan beslenirken bıyıkları kabın kenarlarına çarparak hasar görür. Bu yüzden kediler için uygun mama ve su kabı kullanmak gerekir. Özellikle küçük boyuttaki yavru kedilerde bu konuya çok daha özen gösterilmelidir. Daha yassı ve yayvan kaplar kullanarak bıyıkların zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Bıyık yorgunluğu belirtileri şunlardır:

  • Yemek yerken agresif ve huzursuz olması
  • Yemek yediği alanı veya etrafını kirletmesi
  • Yemek kabının dibindekileri yiyememesi
  • Yemek kabına karşı korkarak yaklaşması
  • Yemek kabından yemek istememesi

Bıyık yorgunluğu için herhangi bir ilaç veya tedavi yoktur. Kedinin mama kabını değiştirerek bıyıklarına zarar vermeyecek bir kaptan yemesini sağlarsanız kendiliğinden düzelecektir.

Kedilerde Bıyık Dökülmesi

Kedilerin bıyıkları oldukça hassastır ve bazen dış etmenlerden dolayı dökülebilir, kırılabilir, ortadan ikiye ayrılabilir. Dökülen bıyıklar genelde yerine gelir ancak yine de kedinizin sağlığı açısından bıyıklarına ekstra dikkat edilmelidir.

Peki kedilerin bıyıkları neden dökülür? Bıyık dökülmesinin birden çok nedeni vardır. Kedinin kendisini çok fazla yalaması, sürekli oyun ve hareket halinde olması, ani hareketler yapması, sizin kedinin bıyıklarına dokunmanız gibi nedenler bıyıkların zarar görmesine neden olabilir.

Kedi için önemli duyu öğelerinden olan bıyıklara karşı dikkatli olmak gerekir. Kedinizin bıyıklarına dokunmamalı, bıyıklarına zarar verebileceği durumlarda onu engellemelisiniz. Kendisi de zaten bıyıklarına dokunmanızdan hoşlanmayacak ve sizi engellemeye çalışacaktır.

Bıyıklar kediler için önemli olduğu kadar hassastır. Gerekli hassasiyet gösterilmediğinde ve dikkat edilmediğinde bıyıklarda kopma, dökülme ve kırılma meydana gelebilir. Olası durumlardan korumak için kedinize karşı dikkatli davranmanız gerekir.

Kedimin Bıyıkları Yandı

Mutfakta dolaşmaya alışan kediler genellikle tezgah üzerinde gezinirken ocağa yaklaşır ve bıyıkları zarar görür. Evcil hayvan sahipleri kedimin bıyıkları yandı ne yapacağım telaşına kapılır. Duyu organı görevindeki bıyıkları zarar gören kedi görmede, avını hedef almakta ve geçeceği alanları ölçmekte zorlanabilir, afallayabilir. Bıyıklarda sinir hücreleri olduğu için yandığında canı acıyabilir.

Bıyıklar kökten yanmadığı sürece zaman içerisinde iyileşecek ve uzayacaktır. Bu süre zarfında kedinize sevgi gösterebilir, durumu unutturmaya çalışabilirsiniz. Olası tehlikelerden korumak için evde kedi besliyorsanız mutfağın kapısını kapalı tutmalı, mutfağa girmeye alıştırmamalısınız. Hem kedinizin sağlığı hem de hijyenik açıdan kediyi mutfaktan uzak tutmakta fayda vardır.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpekler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu