Hayvanlar Alemi

Köpeklerde Kusmanın 12 Nedeni ve Tedavi Yöntemi

Köpeklerde kusma davranışı bazen normal bir durumken sık görüldüğünde ise endişeli bir hale gelebilir. Kusmanın altında farklı nedenler yatabilir. Köpeğiniz kustuğunda midesinde sorun olduğunu düşünebilirsiniz, bilin ki kusma gerçekten spesifik olmayan bir semptomdur. Bir köpeğin kusmasına neden olabilecek çoğu mideyle ilgisi olmayan onlarca farklı hastalık vardır.

Köpeklerde kusmanın yaygın nedenlerini ve olası durumları aşağıda sizler için listeledik.

Köpekler Neden Kusar?

Köpeğin kusmasına ot ve çimen yemek gibi basit nedenler sebep olabileceği gibi zehirli maddeler yemek gibi önemli nedenler veya ciddi rahatsızlıklar da sebep olabilir. Geçici hastalıklarda da bazen kusma belirtisi görülebilir. Önemli olan kusmanın ne sıklıkla görüldüğü ve köpeğin ne durumda olduğudur. Sürekli tekrarlıyorsa mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Veteriner hekim köpeğin kusması normal mi değil mi anlamak için gereken testleri yapacak ve duruma müdahale edecektir.

  • Uygunsuz Gıdalar Yemek

Özellikle genç yaştaki köpekler yememeleri gereken şeylere karşı meraklı olabilirler. İstenmeyen şeylerin yenilmesi mide ve bağırsak tahrişi sonucu kusmaya neden olabilir. Bir gıda zehirlenmesi vakasına çok benzer şekilde bu tür kusmalar tipik olarak 12 ila 24 saat sonra kendi kendine düzelir.

  • Gastrointestinal Yabancı Cisimler

Kemikler, taşlar, çocuk oyuncakları, çoraplar, iç çamaşırları, mısır koçanları vb. cisimler yenildiğinde köpekler bağırsaklarını tıkayabilir. Yenen yabancı cisimlerden bazıları kendi kendine geçer ancak bazıları yerleşir ve kalıcı kusmaya neden olur. Tedavi yabancı cismin çıkarılmasını gerektirir ve bu cerrahi veya endoskopi adı verilen bir prosedürle gerçekleştirilir.

  • Gıda Alerjileri Olabilir

Tipik bir köpek maması poşeti veya konservesi üzerindeki etikete baktığınızda düzinelerce malzeme bulacaksınız. Tıpkı bizim için olduğu gibi bazı köpekler belirli gıda ürünlerine veya katkı maddelerine karşı alerji geliştirir. Gıda alerjisi olan köpeklerin çoğunda kaşıntılı deri semptomları gelişir ancak bazı köpekler için kusma ana semptomdur. Daha az içerikli ve kaliteli mama seçimi genellikle gıda alerjisi olan köpekler için kusma problemini çözer.

  • İnflamatuar Bağırsak Hastalığı

Tamamen açık olmayan nedenlerden dolayı bazı köpekler bağırsaklarının astarında iltihaplanma geliştirir. Alerjiler bir rol oynayabilir. Bu hastalığın en sık görülen semptomları kusma ve ishaldir. Tedavi tipik olarak beslenme değişikliğini ve antiinflamatuar ilaçların kullanımını içerir.

  • Toksisiteler

Köpeklerin yiyebileceği birkaç farklı toksinler kusmaya neden olabilir. Zehirli bitkiler (mantarlar dahil), çürümüş et, insanların kullandığı ilaçlar gibi toksin yiyecekler köpeklerin kusmasına neden olur. Tedavisi ise alınan toksinlere bağlı olarak bazen cerrahi bazen ilaçlar ile sağlanabilir. Bu tür gıdalar ile köpeğin temas etmesi engellenmelidir.

  • Pankreatit

Pankreas, mideye ve ince bağırsağın üst kısmına doğrudan bitişiktir. Bu nedenle, pankreas iltihaplandığında ve tahriş olduğunda kusmanın meydana gelmesi muhtemeldir. Kalıcı kusmaya ek olarak, pankreatit uyuşukluğa ve karın ağrısına neden olur. İlaçların ve intravenöz sıvıların uygulanması için genellikle hastaneye yatış gerekir.

  • Karaciğer Hastalığı

Kusma, köpek karaciğer hastalığının her çeşidiyle ilişkili yaygın bir semptomdur. Karaciğer hastalığının başarılı tedavisi (mümkünse) kusmanın çözülmesiyle sonuçlanır.

  • Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliği bir takım semptomlara neden olur ve en yaygın olanlardan biri kusmadır. Böbrek yetmezliği tedavisinin temel dayanağı ek sıvılardır. Ek tedaviler, böbrek yetmezliğinin altında yatan nedene göre belirlenir.

  • Gastrointestinal Tümörler
İlginizi Çekebilir:
10 Maddede Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedir?

Köpeklerde kusmaya neden olabilecek tümörler mide içinde ortaya çıkar iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Tümörün türü ne olursa olsun, özellikle mide veya ince bağırsağın üst kısmında bulunuyorsa, kusma yaygın bir semptom olma eğilimindedir. Tedavi, mevcut kanserin yeri ve tipine bağlı olarak değişir.

  • Pyometra

Pyometra, rahim içinde oluşan irin demektir. Bu hastalık ağırlıkla kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülmektedir. Kusma, pyometra ile ilişkili yaygın bir semptomdur. Tedavi genellikle rahmin cerrahi olarak çıkarılması ile kısırlaştırmayı gerektirir.

  • Addison Hastalığı

Bu hastalığın resmi adı “hipoadrenokortisizm” olup, kortizonun çok az olması durumunu yansıtır. Adrenal bezler, kan dolaşımındaki sodyum ve potasyum seviyelerini kontrol eden çok önemli bir hormon olan aldosteronun yanı sıra kortizon üretmekten sorumludur. Addison Hastalığı, böbrek üstü bezleri kortizon veya aldosteron üretmeyi bıraktığında ortaya çıkar. Kusma, bu hastalığın neden olduğu birkaç semptomdan biridir. Addison Hastalığının tedavisi hormon replasman tedavisi gerektirir ve semptomların şiddetine bağlı olarak bir süre hastanede yatış gerekebilir.

  • Ot ve Çimen Yemek

Köpeklerde kusmanın yaygın nedenlerinden biridir. Köpekler ot yedikleri için mi kusarlar yoksa kusma ihtiyacı hissettikleri için mi ot yerler? Bazı köpekler sadece yeşillikleri çiğnemekten hoşlanırlar ve bunu kusmadan yaparlar. Öte yandan, veteriner hekimler arasında fikir birliği, mide bulantısı veya bağırsak rahatsızlığı hissinin, birçok köpeği çimen veya yaprak yemeğe teşvik etmesidir. Hiçbir sorunu olmayan ve ot yiyen köpeklerde kusma görülmektedir.

Köpeklerde Kusmanın Teşhisi ve Tedavisi

köpeklerde kusmanın tedavisi

Köpeklerde kusmanın herhangi bir teşhisi konulmadan önce veteriner şunlara bakar; kusma sıklığı, kusmukta materyal varmı, yutulmuş olağandışı herhangi bir şey olup olmadığı, normal beslenme gibi kusma hakkında ayrıntıları gözlemler.

Ardından kapsamlı bir fizik muayene gelir. Bunu kan testi ve idrar testi takip edebilir (karaciğer , böbrek , pankreas vb. değerlendirmek için) veya röntgen ve karın ultrasonu gibi görüntüleme çalışmaları yapabilir. Bazı durumlarda, tanıyı doğrulamak için gastrointestinal sistemden biyopsi alınması gerekir. Biyopsiler cerrahi veya endoskopi yoluyla alınabilir.

Bu tür testler mümkün değilse, diyet veya ilaçlarda değişiklikler gibi ampirik tedavi (kesin bir teşhis olmadan tedavi) bir seçenek olacaktır. Daha sonra köpeğin tedaviye verdiği yanıta dayalı olarak geçici bir teşhis yapılır.

Köpeğiniz yılda birkaç defadan fazla kusuyorsa, nedenini bulmak için veterinere gitmek gerekir. Sorun ne kadar erken ele alınırsa, sonucun o kadar iyi olması muhtemeldir.

Kusan Köpeğe Ne İyi Gelir?

Köpeklerde kusma görüldüğünde yediği besinlere ekstra dikkat etmeniz gerekir. Kusmanın nedeni besinlerden kaynaklı olabileceği için kusması durana kadar beslenmesine özen gösterilmelidir. Çiğ et verilmemeli, az yağlı ve hafif gıdalarla beslenmesi sağlanmalıdır.

Köpek kusunca ne yapmalı derseniz yapmanız gereken en önemli madde su vermektir. Kusan kişilerde vücuttaki su kaybı artar ve bunun önüne geçmek için bol su içirilmelidir.

Köpeklerde kusmanın yanı sıra halsizlik de görülüyorsa durum ciddi olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekime gösterilmesi gerekir.

İlginizi çekebilir; Köpeklerde Karaciğer Hastalıklarında Teşhis ve Tedavi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu