Hayvanlar Alemi

10 Maddede Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedir?

Köpeklerde kalp kurdu hastalığı nedeni kalp ve akciğerdeki kan damalarında yaşayan Dirofilaria immitis adlı bir tür yuvarlak kurt parazittir. Kalp kurdu hastalığı sivrisinekler tarafından bulaşır. Öncelikle kalbi ve akciğerleri etkileyen ancak karaciğer, böbrek, göz ve merkezi sinir sistemini de etkileyerek daha tehlikeli bir hale gelebilir, bu hastalıkta tedavi şarttır.

Sorularla Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı

köpeklerde kalp kurdu tedavisi

Kalp kurdu hastalığı tedavi edilmezse ölüme neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Köpeğinizde normalden farklı belirtiler fark ediyorsanız mutlaka bir veteriner hekime götürerek muayene ettirmelisiniz. Gerekli test ve tıbbi müdahaleler sonucu hastalık teşhis edilecektir.

Küçük bir sivri sinek ısırığı ile başlayan bu hastalık tedavi edilmediğince köpeğiniz için hayati bir tehlikeye dönüşür. Hayvanlarda kalp kurdu hastalığı yoğun olarak akciğerlerde görülür ancak diğer organları da etkileyebilir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kalp kurdu nasıl anlaşılır sorusunun net bir cevabı yoktur çünkü hastalığın belirtileri neredeyse yok denilecek kadar azdır ve gözden kaçırılması kolaydır.

Kalp kurdu sayısı arttıkça öksürük, uyuşukluk, egzersiz intoleransı, iştahsızlık ve kilo kaybı belirtileri daha belirgin hale gelir. Bununla birlikte o zamana kadar geri dönüşü olmayan hasar meydana gelmiş olabileceğinden semptomlar gelişene kadar beklememek en iyisidir.

Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı Riski Nedir?

Hastalık Asya ve Amerika kıtası boyunca daha yaygın olmasına rağmen, hayvanlarda kalp kurdu hastalığı elli ülkede görülmüş olup çok hızlı yayılmaktadır. Çoğu insan kalp kurdu hastalığının köpekleri etkilediğini bilse de pek çoğu bunun kedileri de etkileyebileceğinin farkında değildir.

Bir zamanlar kedilerin kalp kurdu enfeksiyonlarına karşı dirençli olduğuna inanılıyordu ancak son araştırmalar durumun böyle olmadığını gösterdi. Kediler de tıpkı köpekler gibi, kalp kurdu hastalığına yakalanabilir. Gerçek şu ki, herhangi bir hayvan bir sivrisinek tarafından ısırılabilir ve bu nedenle parazit ile enfekte olabilir. Hayvanlar arasında bu sık görülebilen bir hastalıktır.

Kalp Kurdu Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde kalp kurdu hastalığı en yaygın olarak kalp kurtlarının varlığını tespit eden kan testleri kullanılarak teşhis edilir. Birçok veteriner klinikte bu hızlı, basit testleri uygular ve size dakikalar içinde sonuç verilir. Test sonuçlarına ve hayvanın semptomlarına bağlı olarak enfeksiyon ve şiddetini belirlemek için ek laboratuvar testleri, radyografiler ve kalp ultrasonu da önerilebilir. Teşhis konulduktan sonra hızlı bir şekilde tedavi süreci başlatılacaktır.

İlginizi Çekebilir:
Köpekler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır? 10 Farklı Sebep

Kalp Kurdu Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Tedavinin amacı, evcil hayvanınıza zarar vermeden kalp kurtlarını öldürmektir. Neyse ki, tedavi seçenekleri günümüzde çok gelişti ancak hala potansiyel riskleri vardır. Enfekte hayvanlara genellikle bir dizi kas içi enjeksiyon yapılır, hastaneye kaldırılır ve ardından haftalarca hareket etmelerini sınırlamak için sıkı bir şekilde hapsedilir. Gerçek şu ki; tedavi pahalı ve zaman alıcıdır ancak neyse ki çok pahalı değildir.

Kalp Kurdu Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kalp kurdu hastalığını tedavi etmenin en iyi yolu, ilk etapta onu önlemektir. Bunun için çok sayıda güvenli ve etkili önleyici ilaç mevcuttur. Kalp kurdu önleyici ilaçlar veterinerden temin edilebilir. Oral, topikal ve enjekte şeklinde köpeğe ilaç verilebilir.
Evcil hayvanlarınızı kalp kurdu hastalığından korumanın yanı sıra, kalp kurdu önleyici ilaçların çoğu evcil hayvanınızı diğer iç parazitlere karşı da korur. Bu önemlidir çünkü parazitlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Böylece yalnızca kalp kurdu koruması elde etmekle kalmaz, aynı zamanda evcil hayvanınızın diğer evcil hayvanlara ve hatta insanlara bulaşabilecek yuvarlak solucanlar gibi parazitleri almadığı konusunda içiniz rahat olur. Son olarak, 6 aylıktan büyük evcil hayvanlarda koruyucu ilaçlara başlamadan önce mutlaka veteriner gözetiminde bunu yapmalısınız.

Kalp Kurdu Tehlikeli midir?

Birçok köpek sahibi bulaşma riskini göz önünde bulundurarak kalp kurdu tehlikeli midir diye merak etmektedir. Evet, zararlı parazitlerin neden olduğu bu hastalık tehlikeli bir hastalıktır ve tedavi edilmezse hastalığın ilerlemesi hayati tehlike arz etmektedir.

Kalp Kurdu Bulaşıcı mı? İnsana Bulaşır mı?

Evet, kalp kurdu hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Dikkat edilmezse insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Köpeğinizin dışkısından ortaya saçılan parazitler ile bulaşabilir. Eğer köpeğinizde böyle bir rahatsızlık hijyen konusunda ekstra dikkatli olmalı, salya ve dışkısını sürekli temizlemelisiniz. Evinizde başka bir hayvan varsa o da risk altındadır.

Kalp Kurdu İnsana Nasıl Bulaşır?

Köpeğinizin gün boyu, günlük rutini dahilinde yaptığı dışkı ve salya gibi durumlarda ortama saçılan zararlı parazitler sonucu insana bulaşabilir. Köpeğinizin tuvaletine dikkat etmeli, tuvaletinden sonra temizliğini sağlamalı ve herhangi bir şekilde dışkısı ile temas etmemelisiniz.

İnsanlarda Kalp Kurdu Belirtileri Nedir?

Köpeklerde kalp kurdu hastalığında olduğu gibi insanlarda da net bir belirtisi yoktur ancak halsizlik, öksürük, iştahsızlık, kalpteki ritim bozuklukları, sebepsiz kilo kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi olağan dışı durumlar fark ediyorsanız derhal bir sağlık kuruluşuna gözükmeniz gerekir.

Kalp Kurdu Aşısı Hakkında

Köpeklerde kalp kurdu hastalığının önüne geçmek için yavruyken hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Kalp kurdu hastalığı için günümüzde herhangi bir aşı yoktur ancak belirli ilaçlarla hayvanın duruma önceden bağışıklık kazanması sağlanabilir. Köpeğiniz 10 haftalıkken başlayabileceğiniz tedavi sonucu hastalığın köpek için bir risk olmasından kurtulabilirsiniz.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpeğim Neden Sürekli Beni Yalıyor?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu