Hayvanlar Alemi

Erkek ve Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Kedilerin kızgınlık dönemi doğal süreçlerinin bir parçasıdır. Bu dönemde daha hassas hala geldikleri için evcil hayvan sahipleri endişe edebiliyor. Ergenliğe adım atan kedilerde kızgınlık dönemi kaçınılmaz bir durumdur. Her kedi için başlangıç zamanı değişiklik gösterir. Genelde 6 ay ile 18 ay arasında başlar ve aralıklı olarak devam eder. Kızgınlık yaşadığı süre, dışavurum şekli ve dönemin şiddeti kedinin cinsine göre değişiklik gösterir.

Üreme iç güdüsü hayvanlarda ergenlik dönemi ile beraber başlar. Bu iç güdü ile beraber hayvanlarda belirli dönemlerde değişiklikler görülür. Kısa süreli olarak görülen bu değişimler kızgınlığın habercisidir. Genelde 1 hafta kadar sürer. Aşama aşama ilerleyen döngünün sonunda belirtiler azalır ve hayvanınız eski haline geri döner. Böyle zamanlarda hayvanlarınıza daha hassas davranmanız gerekir. Bakımına ve beslenmesine ekstra dikkat etmeli, veteriner hekim gözetimini aksatmamalısınız. Görülen belirtileri, dönemin etkilerini ve merak edilenleri yazımızda derledik.

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

kedilerde kızgınlık dönemi

Dönemin süresi, görülme şekli, görüldüğü zaman dilimi farklılık gösterse de temel belirtiler genelde tüm kediler için geçerlidir. Bu belirtiler gözlemlenmeye başladığı andan itibaren kedinin ergenliğe girdiği anlaşılır. Bazı kedilerde 6 aylıktan itibaren başlarken bazı kedilerde ise 1 yaşından sonra görülür. Kedinin cinsine, günlük yaşam rutinine ve bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir ancak 6 aydan sonra beklenen bir durumdur. Her kedi ergenlik dönemine girdiği andan itibaren kızgınlık belirtileri göstermeye başlar.

Kedilerde kızgınlık belirtilerinden yaygın olarak görülenler şunlardır:

  • Kendini sevdirmek ister. Daha sevecen ve samimi bir tavra girer.
  • Sizinle daha fazla temas eder.
  • Sırtı kaşınıyormuş gibi yerlerde sırt üstü yuvarlanır.
  • Sürtünme ve tırmalama hareketleri yapar.
  • Okşadığınızda arka kısmını havaya kaldırır.
  • Normale göre daha çok ses çıkarır ve gürültü yapar.
  • Daha sık tuvalete çıkabilir.
  • Erkek kedilerde kötü koku bırakma dediğimiz idrar püskürtme görülür.
  • Normale göre daha huzursuzdur.
  • Dışarı çıkmaya, evden kaçmaya meyilli olur.
  • Ağlıyormuş gibi miyavlama sesleri çıkarır.
  • İştahı azalır, daha az yemek yer.

Yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı görünüyorsa kediniz ergenlik dönemine girmiş demektir. Birçok evcil hayvan sahibi belirtileri fark ettiğinde endişe etmeye başlar. Kedisinin hasta olduğunu düşünerek telaşa kapılır ve soluğu veteriner hekimde alır. Tabii ki böyle durumları ilk defa gözlemliyorsanız veteriner hekim muayenesinden geçmenizde fayda vardır. Sonuçtan emin olmak için hayvanınızı muayene ettirebilirsiniz. Genelde belirtiler kızgınlığa girdiğini işaret eder.

Kedinin Kızgınlığı Nasıl Geçer?

Evcil hayvan sahiplerinin merak ettiklerinden biri de kedilerin kızgınlık döneminde ne yapılmalı sorusudur. Birçok kişi hayvanlarının bu sıkıntılı süreçten kurtulması için ne yapması gerektiğini araştırır. Çiftleşme dürtüleri kabaran kedi eğer çiftleşme yoluyla enerjisini atamayacaksa başka şekilde atması gerekir. Bu dönemde onları kızdırmamalı, rahatsız etmemeli ve stresten olabildiğince uzak tutmalıyız. Zaten fazlasıyla huzursuz ve agresif hale geldiği için onu rahatlatmaya çalışmalıyız. Evden kaçma dürtüsü artan evcil kedilere bu dönemde ekstra dikkat etmek gerekir.

Dönemin nasıl geçtiğine bağlı olarak kızgınlığın süresi değişecektir. Kedinizi rahatlatmaya çalıştığınızda kızgınlıktan biran önce kurtulacak ve eski haline dönecektir. En fazla 10 gün kadar süren kızgınlık sabır ve ilgi isteyen bir süreçtir. Kedinize ekstra şefkat göstermeli, onu sevdiğinizi hissettirmeli ve onunla oynamalısınız. Oyun oynayarak enerjisini attığında yorulacak ve kızgınlığını unutacaktır. Erkek ve dişi kedilerde rahatlatma yöntemlerine birlikte bakalım.

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Dişi kedi kızgınlık dönemi sakinleştirici etkideki hareketlerle rahatlatılabilir. Kızgınlığa giren dişi kedi nasıl sakinleştirilir derseniz en basit yolu sevginiz ve ilginizdir. Ona normale göre ekstra sevgi göstermeli, onunla daha fazla ilgilenmelisiniz. Dişi kedinizi erkek kedilerden olabildiğince uzak tutmalı, aynı ortama sokmamalısınız. Erkek kedi ile temasa geçen dişilerin kızgınlık şiddeti artar. Onunla sürekli oyun oynayarak enerjisini atmasına yardımcı olun. Dikkatini bu şekilde dağıttığınızda kızgınlığı unutacak ve yorgunluğun etkisiyle uyuyacaktır.

İlginizi Çekebilir:
Boxer Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı Nasıldır?

Dişi kedi kızgınlık dönemi kulak çubuğu ile rahatlatılmaya çalışsa da bu konu tartışılır. Her veteriner hekimin önermediği bir durumdur. Kedideki kızgınlığın şiddetine bağlı olarak değişir. Eğer kediniz çok şiddetli kızgınlık yaşıyorsa veteriner hekiminize mutlaka danışmanız gerekir.

Kızgınlık Döneminde Erkek Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Dişi kedinin kızgınlığı nasıl geçer sorusunun cevabı erkek kedi için de geçerlidir. Erkek kedi kızgınlık döneminde daha saldırgan tavır takınır. Sinirli, huysuz ve mutsuz gözükür. Dişilerden farklı olarak dikkat çekmek için etrafa idrar salınımı yapar. Bunun amacı üreme hormonlarını içeren idrar sayesinde karşı cinsin ilgisini çekmektir. Bu dönemde aynı şekilde erkek kedinizle ekstra oyun oynamanız, ona daha fazla ilgi ve sevgi göstermeniz gerekir. Oyun sürecinde yorulan kedi enerjisini bu şekilde dışa vuracak ve kızgınlığı yavaş yavaş unutacaktır. Kafasını başka şeylerle meşgul etmek ona iyi gelecektir.

Kedi Kızgınlığı Kaç Gün Sürer?

Kedinin yaşadığı stresli sürecin elbet bir sonu olacaktır. 5 ile 10 gün arasında süren kızgınlığın şiddeti yavaş yavaş azalır ve biter. Kediler eski haline ve günlük rutinlerine geri döner. Yaşadığı davranışlar kalıcı olmaz. Kedilerin geneli için ortalama 1 hafta süren dönem gerekli sabır ve ilgi gösterilerek atlatılır. Kedimin kızgınlık dönemi geçmiyor diyorsanız, hala huzursuz ve stresli olduğunu fark ediyorsanız mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz. Kedinin sağlığından emin olmak için hemen veteriner hekime muayene ettirmeli ve görülen şikayetleri belirtmelisiniz.

Kızgınlık Dönemi Merak Edilenler

Kızgınlık dönemi kedi sahiplerinin en çok endişe ettiği konulardan biridir. Kedi sahiplenmek isteyenlerin bile aklını kurcalayan sorularla doludur. Kedisinin sağlığını ve huzurunu korumak isteyen evcil hayvan sahipleri konuyu araştırarak neler yapabileceklerini öğrenmek ister. Konu hakkında önceden bilgi sahibi olarak temkinli davranırlar. Dönem ile ilgili merak edilen soruları aşağıda listeledik.

Kediler Kaç Aylıkken Kızgınlığa Girer?

Kızgınlık 6 aydan itibaren görülebildiği gibi 12 aydan sonra da görülebilir. Burada devreye birçok faktör girmektedir. Kedinin yaşadığı ortam, günlük rutinleri, beslenme düzeni, genetiği, cinsi, karakteri gibi birçok etmen bu zamanı etkiler. Örneğin; karşı cinsle sürekli etkileşim halinde olan kedilerde ergenlik dönemi daha erken başlar. Bu durumun önüne geçmek için çiftleşme olmayacaksa kediyi olabildiğince farklı cinslerden uzak tutmak gerekir.

Dişi Kediler Ne Zaman Kızgınlığa Girer?

Dişilerde kızgınlık erkeklere göre daha erken başlayabilir. Dişi kedilerde genelde 6 aydan sonra beklenen bir durumdur. Bu kedinin normalidir ve korkacak herhangi bir şey yoktur. Kızgınlığa girdiğince onu rahatlatmaya çalışmalı ve sürecin geçmesini beklemelisiniz. Eğer çiftleşme olmayacaksa karşı cins ile temasından kaçınmalısınız.

Kediler Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırılır mı?

Hayır, genelde kızgınlık sırasında kısırlaştırma yapılmaz. Kedinin sağlığı için riskli olduğundan dolayı zorunlu olmadığı sürece böyle bir uygulamaya gidilmez ve önerilmez. Kızgınlık sırasında yapılan operasyonlarda kedinin kanama riski daha fazla olduğu için kısırlaştırma yapılmaz. Kısırlaştırma konusunu veteriner hekiminize detaylı şekilde danışmalı ve kedinizin durumuna göre bir yol haritası izlemelisiniz.

Kısır Kedi Kızgınlığa Girer mı?

Kısırlaştırma operasyonundan sonra hormonsal dengesizlikler görülebildiği için kedi kızgınlıktaki gibi belirtiler gösterebilir. Bu duruma sık rastlanmaz ancak görüldüğünde endişe etmemek gerekir. Hormonları düzene girdiğinde eski haline dönecek ve sağlığına kavuşacaktır. Bu süreçte bakımına çok dikkat etmeli, gerekli hijyen ve temizliği ekstra özenle sağlamalısınız.

Hamile Kedi Kızgınlığa Girer mi?

Hamilelik dönemi ile kızgınlık dönemi çakıştığı takdirde girebilir ancak çok rastlanan bir durum değildir. Kızgınlığın başladığı sıralarda, henüz kızgınlığı atlatmadan hamile kalan dişi kedilerde kızgınlık devam eder ve tekrar çiftleşme isteği oluşabilir. Hamileliğin ilerlediği süreçlerde ise hormonsal değişiklikler ve vücut yorgunluğundan dolayı kızgınlık çok fazla görülmez.

Kediler Kızgınlık Döneminde Acı Çeker mi?

Evcil hayvan sahiplerinin en çok endişelendiği konulardan biri de budur. Hayvanın acı çektiğini düşünerek doğal olarak endişeye kapılır ve üzülürler. Oysa ki bu süreç onun için gayet normal ve doğaldır. Sokak hayvanlarında olduğu gibi evcil hayvanlarda da bu süreç büyümesinin bir parçasıdır. Ergenliğe giden her kedi için kaçınılmazdır. Kızgınlık sürecinde hayvanınız acı çekmez veya bir yeri ağrımaz. Sadece dürtüleri gereği olağan dışı tepkiler verir ve huzursuzlaşır.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Kedi Bıyıkları Neden Uzundur? Ne İşe Yarar?

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir