Kültür & SanatFilm & Diziler

En İyi Sanat Belgeselleri Hangisidir?

En iyi sanat belgeselleri geçmiş yıllara nazaran günümüzde büyük bir kitle tarafından merakla takip ediliyor ve araştırılıyor. En iyi sanat belgeselleri içerisinde çeşitli kategoriler bulunsa da, genellikle ünlü sanatçıların yaşamlarını konu aldığını söyleyebiliriz. Sanatçıların yaşantısı ve emeklerini göz önüne seren bu yapıtların oldukça ilgi uyandırdığını görebilmek mümkündür.

Sanatçılar arasında kimi sesi ile kimi yapıtları ile kimi de yapmış olduğu harika resimler ile ön plana çıkmayı başarmıştır. Sizlerde bu belgesellerden faydalanarak sanatçıların yaşamı ve yapıtlarına dair bilgi edinmek istiyorsanız, yazımızdaki önerilerden faydalanabilirsiniz. Sizler için en iyi sanat belgeselleri önerilerini hazırladık. Sizler için en güzel sanat belgeselleri arasından ön plana çıkanları listeledik.

Sanat Severler için En İyi Sanat Belgeselleri Listesi

Sanatla ilgilenen kişiler bu alanda daha fazla bilgi sahibi olmak için en iyi sanat belgesellerini araştırır. Siz de onlardan biriyseniz en iyi sanat belgeselleri arasında kendi zevkinize uygun olanı seçebilirsiniz. İzleyicilerin beğenisini kazanmış en iyi sanat belgeselleri listesi şu şekildedir:

  • Abstract: The Art of Design
  • 78/52
  • Marian Abramovic: The Artıst İs Present
  • The Noıse Of Caıro
  • Genghis Blues
  • War Dance
  • Exıt Through The Gıft Shop
  • Finding Vivian Maier
  • Leonardo: The Works
  • Ai Weiwei: Never Sorry

Bu sanat belgesellerinden öte sanatçıların hayat hikâyelerine yönelik olarak birçok belgeselinde yer aldığını söyleyebiliriz. Dünyaca ünlü pek çok sanatçının hayatı bir belgesel haline getirilmiştir. Bu belgeselleri de izleme listenize eklemeyi unutmayın. En iyi sanat belgesellerini listeledikten sonra konularıyla yazımıza devam edelim.

En Güzel Sanat Belgeseli Hangisi?

En güzel sanat belgeseli tamamen sizlerin ilgi duymuş olduğu alana göre değişiklik göstermektedir. Sizlere vermiş olduğumuz listedeki belgeselleri izleyerek hangisinin en güzel olduğuna sizlerin karar vermesi gerekmektedir. Bu belgeselleri içeriklerini kısaca sizlerle paylaşalım.

Abstract: The Art of Design

en iyi sanat belgesellerinden Abstract: The Art of Design afişi
Abstract: The Art of Design Afiş

Netflix tarafından yayımlanan belgesel dizisi tasarımcıların hayatını, yaşadıkları zorlukları ve yeteneklerini sergiler. Yönetmenliğini Scott Dadich’in yapmış olduğu belgesel 2017 yılında yayımlanmıştır. 14 bölümden oluşan bu harika belgeselin son bölümü ise 2019 yılında yayımlanmıştır. Her bölümde farklı bir tasarımcının kariyerine ve sanatsal yaklaşımına değinir.

Belgeselin amacı tasarım ve sanatın dünyasında derinlemesine anlayış sağlamak, izleyenlere yaratıcılıkla ilgili ilham vermektir. Tasarım dünyasının arkasındaki süreçlere ve tasarımcıların düşüncelerine dair bilgi verir. Her bölümde profesyonel tasarımcıların benzersiz bakış açısını ve sanat vizyonunu ele alır.

Marian Abramovic: The Artist Is Present

Marian Abramovic: The Artist Is Present afişidir
Marian Abramovic: The Artist Is Present Afiş

Vücut performans sanatçısı Marian Abramovic’e ait sahnelerin yer aldığı bu belgeselin oldukça dikkat çekici olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Marian Abramovic’in dünyaya ün salan Ryhtm-0 performansı ile dikkatleri üzerine çektiğini söylemek mümkündür. Bu performans, sanatçının MoMA’da 736 saat boyunca bir sandalyede oturup ziyaretçilere karşı sessiz bir şekilde oturmasıyla tanınır. Bu etkileyici performans, ziyaretçilerin sanatçının karşısına geçip onunla göz teması kurmalarına izin vermesiyle dikkat çeker.

Belgesel, Marina Abramović’in kariyerinin yanı sıra, performans sanatının doğası, sanatçının yaratıcı süreçleri, sanat dünyasındaki rolü ve sanat ile izleyici arasındaki etkileşimi keşfeder. Ayrıca, Abramović’in kişisel hayatına ve sanatındaki evrimine odaklanarak, onun sanat dünyasında etkileyici bir figür haline gelmesine nasıl ulaştığını anlatır.

The Noise Of Cairo

The Noise Of Cairo afişidir
The Noise Of Cairo Afişi

Kahire’de darbe ile Mübarek’in indirilmesinden sonra insan hayatı üzerinde yapılan bu belgeselin en iyi belgeseller arasında olduğunu söyleyebiliriz. Tam olarak sanatsal bir faaliyet olmasa da insan yaşamını yakından takip eden bu belgesel bizleri birçok öğretiyi sunar.

İlginizi Çekebilir:
Gölge Oyunu Nedir? Örnekleri ve Anlamı

Genghis Blues

genghis blues afişi
genghis blues afişi

Genghis Blues ödüllü bir sanat filmidir. Oscar’a aday olan bu sanat filminin yapımının 1999 yılına dayanır. Yönetmenliğini Roko Belic’in yaptığı bu sanat filmini kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz. Belgesel, Amerikalı şarkıcı ve müzikolog Paul Pena’nın yaşamına odaklanır. Müzik severler ve kültür meraklıları için ilham verici bir belgesel olabilir.

Paul Pena, Tuva Cumhuriyeti’nde geleneksel boğaz şarkısını öğrendikten sonra bu müzik türüne ilgi duymaya başlamıştır. “Genghis Blues,” Paul Pena’nın Tuva müziği ile ilgili macerasını ve Tuva’daki boğaz şarkıcısı Kongar-ol Ondar ile tanışmasını konu alır. Paul Pena, Tuva müziği ile blues’u birleştirmeye çalışan ve Tuva’da düzenlenen bir boğaz şarkısı yarışmasına katılan bir sanatçı olarak öne çıkar.

Exit Through The Gift Shop

Exit Through The Gift Shop Afişi
Exit Through The Gift Shop Afişi

Exıt Through The Gift Shop sanat belgeseli 3 farklı ödüle sahiptir. 2010 yılında yayımlanan bu belgeselin yönetmenliğini Banksy yapmıştır. Los Angeles’ta yaşayan ve Fransız bir göçmen olan Thierry Guetta’nın yaşamını konu alan bu belgeselin oldukça güzel olduğunu dile getirebiliriz. “Exit Through the Gift Shop,” kendine özgü tarzı, sıra dışı hikayesi ve Banksy’nin kendi sanatıyla ilgili yaptığı düşündürücü yorumlar nedeniyle dikkat çekmiştir.

Belgesel, Thierry Guetta adlı bir Fransız göçmeninin Banksy’nin ve diğer sokak sanatçılarının eserlerini anlatır. Banksy, Guetta’nın kendi sanatını yapma yeteneğinden şüphelenmeye başlar ve kamera yerine onun hikayesini anlatmaya karar verir. Filmin ilginç yanlarından biri, Banksy’nin sanatı ve sokak sanatının genel dinamikleri üzerine düşündürmesidir.

Dünyaca Ünlü Sanatçılar ve Eserleri

En iyi sanat belgesellerinden sonra ünlü sanatçılar ve eserlerine göz atalım. Dünyanın en ünlü sanatçılar arasında başı mükemmel Mona Lisa tablosu ile birlikte Leonardo da Vinci çeker. Bunun yanı sıra çeşitli yetenekleri ile birlikte pek çok sanatçısının adını günümüzde de yaşattığını görebilmek mümkündür.

Dünyaca ünlü sanatçılar ve eserleri farklı dönemlere ait birçok ismi içerir. Bu eserler ve sanatçılardan en bilinenleri şunlardır:

  • Leonardo da Vinci: Mona Lisa, Son Akşam Yemeği
  • Michelangelo: Adem’in Yaratılışı, David, Sistine Şapeli Tavanı
  • Sandro Botticelli: Venüs’ün Doğuşu
  • Johannes Vermeer: İnci Küpeli Kız
  • Andy Warhol: Campbell’in Çorba Konserveleri, Marilyn Diptych
  • Pablo Picasso: Guernica, Les Demoiselles d’Avignon, Soyut Resim: Dora Maar ile Oturan Kadın
  • Vincent Van Gogh: Yıldızlı Gece, Ayçiçekleri, Gece Kahvesi
  • Edvard Munch: Çığlık, Madonna
  • Salvador Dali: Belleğin Azmi, Filler
  • Claude Monet: Su Lilies Serisi, Impression, Sunrise
  • Frida Kahlo: The Two Fridas, Self-Portrait with Thorn Necklace and Hummingbird
  • Rembrandt: The Night Watch, Self-Portrait with Two Circles
  • Jackson Pollock: No. 5, 1948, Autumn Rhythm

Yukarıda belirtmiş olduğumuz listede sanat tarihindeki birkaç önemli sanatçıdan ve eserinden bahsettik. Bu sanat eserlerinin yanı sıra pek çok sanatçının da birbirinden güzel eserleriyle karşılaşabilmeniz mümkündür. Her sanatçının kendi tarzı, tekniği ve dönemi içindeki etkisi büyük önem taşır.

En iyi sanat belgesellerini sizlere kısa ve öz bir şekilde sunmaya çalıştık. Günümüzde yoğun bir kitleye sahip olan sanat belgeselleri son dönemlerde oldukça yüksek izlenme seviyesine ulaşmıştır. Özellikle çeşitli sanat ve sanatçıları konu alan bu belgeselleri izlemenizi tavsiye etmekteyiz. Ayrıca sizler de en iyi sanat belgeselleri hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kültür ve Sanat içeriklerimizle her zaman sizlerle olmaya devam edeceğiz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu