Gezi
Trend

Mardin’in Meşhur Kahve Çeşitleri | Bilinen 6 Kahvesi

Güneydoğu’nun zengin mutfakları arasında yer alan Mardin lezzetleri arasında Mardin’in meşhur kahve çeşitleri de yer alır. Mardin’in meşhur lezzetlerinden biri de kahveleridir. Farklı karışımları ve tatlarıyla Mardin kahveleri, denenmesi gereken lezzetlerdendir. Yolunuz Mardin’e düştüyse bu kahveleri yerinde içmeden dönmeyin deriz. Peki Mardin’in meşhur kahveleri nelerdir? gelin birlikte bakalım.

Mardin’in Meşhur Kahveleri Nelerdir?

15. yüzyıllarda Yemen valisi tarafından İstanbul’a getirilen kahve, Türklerin kendine has pişirme tarzıyla Türk kahvesi adını almış ve yıllardır gönüllerimizde taht kurmuştur. Millet olarak çay kadar düşkün olduğumuz bir diğer içeceğimiz Türk Kahvesi, Osmanlı’dan bu yana yıllardır süregelen bir gelenektir. Bu kahve geleneğini aslında Türk kahvesiyle sürdürsek de birçok farklı kahve çeşidi vardır.

Bu yazımızda sizler için güzel Mardin’in meşhur kahvelerinden bahsettik. Herkese ikram ettiğimiz, kırk yıl hatırı var dediğimiz kahvenin bakalım güzel Mardin’de daha ne çeşitleri varmış 🙂

Dibek Kahvesi

Mardin’in meşhur kahveleri arasında Dibek kahvesi, Türk kahvesine göre daha açık renkli ve daha iri taneli bir kahvedir. Genellikle sütle yapılır ama suyla da yapılabilir. Tadı Türk kahvesine göre daha hafif olan yumuşak içimli bir kahve çeşididir.

İçerisinde Türk Kahvesi, keçiboynuzu, menengiç, kakao, zahter, krema ve salep vardır. Faydalı içeriğiyle dibek kahvesinin birçok yararı da bulunur. Osmanlı dibek kahvesi, Midyat dibek kahvesi, sade dibek kahvesi, damla sakızlı dibek kahvesi gibi birçok çeşidi vardır. Mardin’e yolunuz düşerse tadabilir, sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz.

Süryani Kahvesi

süryani kahvesi

Meşhur Mardin kahvelerinden bir diğeri de Süryani kahvesidir. Dibek kahvesine göre daha acıdır. Çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ve kakulenin birleşimiyle oluşan bir kahve çeşididir. Süryani kahvesinin en belirgin farkı kakule aromalı bir kahve olmasıdır. Süryani kahvesi bu yönüyle hem Türk kahvesinden hem de Dibek kahvesinden ayrılır.

Su ile hazırlanan Süryani kahvesinin pişirilme şekli Türk kahvesiyle aynıdır, sadece Türk kahvesine göre biraz daha fazla kaynatılır. İçerisindeki kakulenin mide ve tiroit rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.

Menengiç Kahvesi

mardin'in meşhur kahvelerinden menengiç

Menengiç ağacından elde edilen Menengiç kahvesi, Mardin’in meşhur kahvelerindendir. Bu ağaç halk arasında çitlembik olarak da bilinir. Sonbahar mevsiminde ağacından toplanan menengiç tanelerinin kurutulup kavrulmasıyla yapılan Menengiç kahvesi yumuşak içimli ama yoğun tadı olan bir kahvedir.

Hazırlanışı Türk kahvesiyle aynı olan kahve sütle yapılır, su ile yapıldığında asıl lezzetini vermez. Menengiç kahvesinin tadı antep fıstığına benzese de içerisinde antep fıstığı yoktur, bazı yerlerde servis edilirken üzerine serpilmekte ve güzel bir tat verir. İçerdiği vitamin ve minerallerle menengiç kahvesi zengin bir besin değerine sahiptir.

İlginizi Çekebilir:
Hangi Pasaport Türü Kime Verilir? 2022 Şartları

Mardin’in meşhur kahvelerinden Menengiç kahvesi son zamanlarda birçok markette de bulunur. Mardin’de içilen kadar olmasa da tadını merak edenler için güzel bir alternatif olabilir.

Kürt Kahvesi

kürt kahvesi

Kürt Kahvesi; menengiç, kakule, keçiboynuzu ve hindistan cevizi aromasından oluşan bir kahve çeşididir. Meşhur Mardin kahvelerinden Kürt Kahvesi hafif içimli bir kahvedir, bol köpüklü olmasıyla bilinir. İçerdiği besinlerle nefes ve mide rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinir. Kendine has lezzetiyle Kürt Kahvesi Mardin’in meşhur kahveleri arasındadır.


Mırra Kahvesi

mırra kahvesi

Meşhur Mardin kahvelerinden Mırra kahvesinin Mardin’de bilinen bir diğer adı da acı kahvedir. Çok acı ve sert içimli olması nedeniyle normal kahve fincanlarından daha küçük bir fincan olan imbik denilen fincanlarda servis edilir.

İsmini Arapçadaki “acı” anlamına gelen “mur” kelimesinden almıştır. Asıl olarak Arap kültürüne ait olan bu kahve ülkemizde Güneydoğu’nun meşhur kahvelerinden olmuştur. Ülkemizde Mardin, Şanlıurfa ve Adana’da sık sık tüketilen bir kahve çeşididir. Sert içimli ve acı bir kahve olmasıyla Mırra kahvesinin baş ağrısının geçmesinde, dikkat toplamada ve uyku açmada etkili bir kahve olduğu bilinir.

Hazırlanışı ve tadıyla diğer kahvelerden oldukça farklı bir kahve çeşididir. Mırra kahvesi diğer kahveler gibi kısa süre değil, uzunca bir süre kaynatılarak elde edilir. Diğer kahvelere göre kıvamlı bir yapıdadır ve tadı çok acıdır. Mırra Kahvesi diğer kahveler gibi yudum yudum değil, tek seferde dikilerek içilen bir kahvedir. Bittikten sonra Mırra fincanı geri verilirken ters çevrilmemişse, Mırra kahvesi ikramına devam edilir. Meşhur Mardin kahveleri arasında lezzeti gibi servis edilişi ve içilişi de farklı olan bir kahvedir.

 

6. Merin Kahvesi (Sade Dibek)

merin kahvesi

Mardin meşhur kahveleri arasında değişik lezzetlerden biri de Merin Kahvesidir. Oldukça yumuşak içimli ve lezzetli bir kahvedir. Merin Kahvesi içerisinde; Süryani kahvesi, Yemen kahvesi, kakao, keçiboynuzu, kakule, krema ve damla sakızı bulunur. Damaklarda çok yumuşak bir tat ve damla sakızı aroması bırakır. Hazırlanış aşaması Türk kahvesiyle aynıdır.

Mardin’de Hangi Kahve İçilir?

Kendine has sunumuyla ve lezzetiyle Mardin’in meşhur kahveleri arasında en bilineni Süryani kahvesidir. Orta Doğu kahvelerinden olan Süryani kahvesi hazırlanış olarak Türk kahvesine benzese desüryani lezzetiyle diğer kahve türlerinden ayrılır. Geleneksel sunumuyla karşımıza çıkan Süryani kahvesini Mardin’de mutlaka denemelisiniz.

Yaşam ve kültür içeriklerimizin yanında Gezilecek yerler ve seyahat rehberlerinin bulunduğu kategorimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu