Sağlık

Damar Damar Üstüne Binmesi Durumu ve Belirtileri

Damar damar üstüne binmesi tabiri halk arasında çok fazla kullanılan ve o bölgede duyulan ağrı, sızlama gibi rahatsızlıkları anlatan bir durumdur. Genellikle bölgede kasılmalar meydana gelir ve kramp şeklinde bir ağrı hissedilir. Yaygın olarak boyun, bacak ve ayak bölgesinde görülür. Anlık olarak rahatsız eden bir durum olsa da endişe edilecek bir yanı yoktur. Geçici ve tehlikesiz bir durumdur.

Damarlar vücudumuzda kalbin pompaladığı kanı hücrelerimize ve organlarımıza ulaştırmakla görevlidir. Vücutta en ufak yerlere bile ulaşan damarların sağlığını korumak çok önemlidir. Vücutta atar damar, toplar damar ve kılcal damar olmak üzere farklı görevlerde damarlar bulunur. Damarlarla ilgili halk ağzında en çok kullanılan tabirlerden biri de damar damar üstüne bindi lafıdır. Bu durumun belirtilerine, nedenlerine, nasıl geçeceğine ve hangi doktorlara gidebileceğinize yazımızda göz atalım.

Damar Damar Üstüne Binmesi Belirtileri

damar damar üstüne binmesi durumu

Damar damar üstüne binmesinin tıbben herhangi bir karşılığı yoktur ve mümkün değildir. Halk arasında yaygın olarak kullanılsa da tıbbi açıdan geçerli bir rahatsızlık sayılmaz. Bu şekilde dile getiren rahatsızlık aslında o bölgede meydana gelen kasılma ve ağrı hareketleridir. Kas ağrıları farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir, çoğu zaman birkaç güne kendiliğinden geçer.

Damarların vücuttaki görevi ve yerleri değişmez, sabit bir şekilde görevlerine devam ederler. Aslında görülen damar damar üstüne binmesi belirtileri kasılma ve bu kasılmaların neden olduğu ağrıdır. Bölgede meydana gelen kaslardaki kasılma hareketleri damar damar üstüne binmesi sanılır. Bu tabir çok yaygın bir şekilde kullanıldığı için gerçek sanılsa da aslında böyle bir durum mümkün değildir. Bölgedeki kas ve eklem ağrıları durumun asıl sebebidir.

Damar damar üstüne binmesinin belirtileri yaygın olarak şu şekildedir:

  • Bölgede sertlik ve ağrı görülür,
  • Bölge hassaslaşır ve dokunulduğunda ağrır,
  • Kişi yorgun ve halsiz hisseder,
  • Hareket etmekte zorluk yaşanır,
  • Nefes alıp verirken batma hissi oluşur.

Genelde bu gibi belirtiler halk arasında damar damar üstüne binmesi olarak tabir edilir. Böyle durumlarda bölgeyi zorlamak acı ve ağrının artmasına neden olur. Bunun için gevşeme hareketler yapmak ve bölgeyi rahatlatmak gerekir. Belirtilerinden sonra nedenleriyle yazımıza devam edelim.

Neden Damar Damar Üstüne Biner?

Damar damar üstüne binmesi olarak tabir edilen kas ağrıları ve tutulmalar birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Günlük hayatta vücudumuzu zorlayan hareketler yaptığımızda hemen ortaya çıkar. Ani hareketler yapmak, sporda yanlış hareketler yapmak, spora alışık olmayan vücudu ısıtmadan spor yapmak, çok fazla hareket etmek gibi durumlar kas ağrılarının başlıca nedenidir.

Bunun yanı sıra tıkanıklık gibi damar rahatsızlıkları, günlük hayatta yaşadığımız fazla stres ve gerginlik, bölgeye şiddetli darbe almak, çok fazla klima veya rüzgar esintisine maruz kalmak, düzensiz ve yetersiz beslenmek, hareketsiz yaşam biçimi, hava değişimleri, mineral ve vitamin yetersizliği, fazla kilo, çok fazla alkol ve sigara kullanmak gibi durumlarda da kaslarda kasılmalar meydana gelebilir.

Yaşanan olumsuz etkilerden kaynaklanan bu durum genellikle birkaç gün süren geçici kasılmalardır. Eğer tekrar ediyorsa ve sürekli olarak yaşanıyorsa bir doktor gözetiminden geçmek gerekir. Aynı zamanda olası nedenlere karşı hayat tarzını ve beslenme düzenini kontrolden geçirmekte fayda vardır. Damar damar üstüne binmesi nasıl geçer sorusuyla yazımıza devam edelim.

Damar Damar Üstüne Binmesi Nasıl Geçer?

Boyun, ayak ve bacak bölgesinde yaygın olarak görülen kasılmaların, kas ve eklem ağrılarının birçok nedeni olabilir. Geçici olarak yaşanan bu kasılmalar sırasında daha çabuk geçmesi için öncelikle bölgeyi zorlamamak gerekir. Eğer ayaktaysanız öncelikle uzanarak kendinizi rahatlatmalısınız. Bölgeyi rahat bırakarak zorlamadan geçmesini beklemelisiniz. Eğer kasılma şiddetliyse bölgeye buz gibi soğuk takviyeler uygulayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:
Mol Gebelik Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Durum sürekli olarak meydana geliyorsa doktora danışarak kas gevşetici krem veya haplar kullanabilirsiniz. Kasılma gerçekleşen bölgeye elinizle hafif masajlar yapmak da rahatlatacaktır. Ağrılarınızın şiddeti fazlaysa profesyonel masaj yaptırabilirsiniz. Uzman kişiler tarafından yapılan masajlar ağrılarınıza iyi gelir ve bölgeyi rahatlatır. Birkaç gün boyunca bölgeyi zorlamaz ve dikkat ederseniz ağrılarınız geçecektir.

Boyunda Damar Damar Üstüne Binmesi Nasıl Geçer?

Boyun bölgesi genelde bu şikayetin en yaygın görüldüğü bölgedir. Gün boyu oturuyorsanız veya boynunuz sürekli dikse yorgunluktan kaynaklı boyun bölgesinde ağrı ve kasılmalar meydana gelebilir. Boyunda meydana gelen bu kasılmalar için masaj ve soğuk takviye uygulamaları önerilir.

Gün içerisinde boynunuz sürekli dik duruyor ve yorgun kalıyorsa ortam oluştuğunda boynunuzu yaslayarak dinlendirmeniz gerekir. Gerekmediği sürece boynunuzu zorlamamalısınız. Eğer çok ağrıyorsa doktorunuza danışarak kas gevşetici kullanabilirsiniz.

Ayakta Damar Damar Üstüne Binmesi Nasıl Geçer?

Genelde çok fazla ayakta duran kişilerde ayak bölgesindeki yorulmalara bağlı olarak damar damar üstüne biniyor gibi hissedilebilir. Ayakta meydana gelen kasılmalarda oturmalı ve ayaklarınızı uzatarak dinlendirmelisiniz. Çok yorulduğunuzda meydana gelen kasılmaların önüne geçmek için kremler kullanabilir, ayaklarınızı sıcak suda dinlendirebilirsiniz. Ağrılar geçene kadar bölgeyi zorlamamalı ve olabildiğince dinlenmelisiniz.

Bacakta Damar Damar Üstüne Binmesi Nasıl Geçer?

Bacak bölgesi yine kasılmaların en çok görüldüğü yerlerden biridir. Özellikle diz bölgesi için damar damar üstüne binmesi tabiri çok kullanılır. Ani hareketler ve çok fazla spor yapıyorsanız bacak kaslarınız tepki vererek kasılabilir, ağrı ve kramp görülebilir. Gün içerisinde bacaklarınızı çok zorlamamalı, masaj ve soğuk uygulamalarla dinlendirmelisiniz.

Soğuk uygulama, dinlenme ve masaj uygulamalarını denedikten sonra şikayetleriniz hala geçmediyse mutlaka bir doktora gözükmelisiniz. Geçici sandığınız durum sürekli hale gelmiş ve hayat konforunuzu etkiliyorsa daha ciddi durumlar gerçekleşmiş olabilir. Kasılma sandığınız ağrılar incinme, burkulma ve kırılma gibi daha tehlikeli durumların habercisi olabilir. Geçmediği takdirde doktora gözükmekte fayda vardır.

Kolda Damar Damar Üstüne Binmesi

Kollarda kas ağrıları yaygın görülen durumlardandır. Kolları fazla zorlamak, ağır taşımak, ağırlık kaldırmak, sporda kollara fazla yüklenmek gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Kol ağrıları günlük hayatınızı olumsuz etkiler ve yorgun hissetmenize neden olur. Kolları zorlamadan önce ısıtmak ve spor yapacaksanız hafif başlamak gerekir.

Kolda olduğu gibi elde de damar damar üstüne binmesi durumu yaşanabilir. Böyle durumlarda bölgeyi zorlamadan geçmesini bekleyin ve fazla hareket ettirmeyin. Elinizi veya kollarınızı sabit bir yere koyarak dinlendirin.

Damar Damar Üstüne Binmesi Hangi Doktor?

Genelde bu rahatsızlık bölgeyi rahatlatınca ve dinlenince birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer ancak tüm yöntemleri denemenize rağmen iyileşme görülmüyor ve ağrının şiddeti azalmıyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Uzman bir doktora danışarak destek alabilirsiniz.

Peki damar damar üstüne binmesi hangi doktor? Damarlarda görülen şikayetler için kalp damar cerrahisine başvurulabilir. Damar damar üstüne binmesi olarak tanımlanan ağrılar için ortopedi, dahiliye, genel cerrahi gibi bölümlere gidebilirsiniz. Şikayetiniz yaygın olarak görülen kas ağrılarıysa krem, ilaç ve egzersizle tedavi edilecektir ancak durum ciddi boyuttaysa sizi kalp damar cerrahisi uzmanına yönlendireceklerdir.

Damar damar üstüne binmesi durumuyla ilgili nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini yazımızda anlattık. Durumu bir doktorun ağzından dinlemek isterseniz aşağıdaki videodan faydalanabilirsiniz:

Göz atmak isteyebilirsiniz: Göz Kapağında Çıkan Yağ Bezesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu