KadınSağlık

Mol Gebelik Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mol gebelik (üzüm gebeliği) hamilelikte görülen ekstrem durumlardan biridir. Nasıl anlaşılacağını ve tedavi yöntemlerini her hamile birey bilmelidir.

Mol gebelikte, döllenme esnasında genetik bir sorun meydana gelir ve erken gebelik döneminde gebelik normal bir gelişme göstermez. Plesanta içerisinde bulunan bir takım hücreler şişer ve anormal bir gelişim gösterir. Plesantanın rahim içerisinde şişmiş olan bu hücrelerinin üzüm tanesi şeklinde bol miktarda ve içi su dolu bir şekilde şişmesinden dolayı üzüm gebeliği olarak da bilinir.

Mol Gebelik (Üzüm Gebelik) Nasıl Anlaşılır?

üzüm gebeliği anlama yöntemleri

Mol gebeliği anlamanın bazı yolları vardır. Gösterdiği belirtilere göre kişi tedbir alıp doktora gözükebilir. Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız farkına vardığınızda doktora gözükmelisiniz.

  • İlk üç aylık süreçte sıra dışı vajinal kanamalar özellikle üzüm tanesi büyüklüğünde parçalar şeklinde kanama.
  • Normal gebelikte de görülmesi nedeniyle pek ayırıcı bir bulgu olduğu düşülmemesine rağmen çok şiddetli bulantılar.
  • Tüylenmenin normal yaşantıya ve normal gebeliğe oranla artması.
  • HCG hormonu seviyesinde anormal sayılabilecek artışlar.

Ancak bu bulguların hepsini dahi taşıyor olmak bu durumun mol gebelik olduğu anlamına gelmez. Kesin bir tanı ve tedavi için kesinlikle en kısa zamanda bir hekime başvurup ultrason muayenesi olmak gerekir.

Hamilelikte bu rahatsızlık farklı şekilde ortaya çıkıyor. Mol gebelik çeşitleri:

  • Tam (Komplet) Mol Gebelik
  • Kısmi (Parsiyel-İnkomplet) Mol Gebelik

olmak üzere iki çeşittir. İki durumda da fark edilme zamanı, yöntemi ve olayın gelişimi farklıdır.

Tam (Komplet) Mol Gebelik

Sperm hücrelerinin içi boş yumurtayı döllemesi ile oluşan mol gebelik türüdür. Bu türde bebek dokusu oluşmaz, rahim içinde sadece plasenta dokuları oluşur. Yumurta boş olduğu ve bebek oluşmadığı için rahim içinde plasenta dokuları gelişmeye devam eder. Bu sebepten dolayı HCG adı verilen hormon yükselir ve yapılan gebelik testi bebeğe ait dokular olmamasına rağmen pozitif çıkar.

Kısmi (Parsiyel-İnkomplet) Mol Gebelik

Tam mol gebelikte olduğu gibi kısmi mol gebeliktede plesanta dokuları oluşur ancak burada tam molden farklı olarak bebeğe ait dokularda oluşur. Kısmi molde, normal bir yumurta hücresinin 2 farklı spermle döllenmesi durumu mevcuttur ve bu sebepten oluşacak olan embriyo ciddi anomalilere sahip olacaktır. Bu gebelik türünde bebeğe ait dokularda oluştuğundan dolayı erken gebelik dönemi olarak adlandırılan ilk 3 aylık dönemde fark edilemeyebilir.

İlginizi Çekebilir:
40+ Soruda Lazer Epilasyon Hakkında Tüm Bilgiler!

Mol Gebeliğin Başlıca Nedenleri Nedir?

Mol gebeliğe neden olan belli başlı durumlar vardır. Bu durumlar ihtimali artıran nedenlerdir. Bunun dışında hiç ihtimali olmayanlar da mol gebelik geçirebilir. Başlıca nedenler şu şekildedir:

  • 40 yaş üstü gebelik yaşamak
  • 20 yaş altı gebelik yaşamak
  • Daha önce mol gebelik geçirmiş olmak (Daha önce mol gebelik geçirmiş olan anne adaylarında tekrar mol gebelik geçirme riski diğer anne adaylarına  oranla daha fazladır. Geçirilen mol gebelik sayısı arttıkça risk faktörü altında bulunma oranı da aynı oranda yükselir.)
  • Siyah ırk olmak
  • Daha önce düşük yapmış olmak
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenmek

Mol gebelik riskini yükselten bu durumlardan birini yaşıyorsanız dikkatli olmalısınız ve gerekli tedbirleri alarak doktor eşliğinde süreci geçirmelisiniz.

Mol Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Oluşabilecek diğer tüm sağlık problemlerini önlemek amacıyla en çok tavsiye edilen tedavi yöntemlerinin başında kürtaj ile dokuların temizlenmesi yöntemi gelmektedir. Mol gebeliğin hiçbir türü hiçbir şekilde doğum ile sonuçlanamaz. 

Bu sebeple kürtaj yapılmadığı takdirde üzüm salkımı şekline benzer olan dokular vajinadan anormal bir kanama ile birlikte gelmeye başlar. Oluşabilecek kötü huylu mol hücreleri gibi birçok sorun en kısa sürede kürtaj ile halledilmelidir. Genellikle mol gebelik bilinen kürtajın aksine rahim içinin vakum aleti ile boşaltılarak tedavi edilir. 

Normal kürtajdan biraz daha riskli olan bu vakum yöntemi mutlaka hastanede bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Mol gebelik uygun şekilde tedavi edilmelidir çünkü mol gebelik geçiren kadınların bir kısmında trofoblast adı verilen hücreler üretmeye devam eder. Bu duruma GTN yani “gebeliğe bağlı trofoblastiktümör” adı verilir. GTN vücudun birçok yerine ulaşarak buralarda metastaza uğrayabilir. Bu da kötü huylu hücreleri doğurur bu yüzden mol gebelik fark edildikten sonra geç kalmadan bir uzmanla görüş sağlanması en doğru karar olacaktır.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Toksoplazma Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu