Kaymak Buzlukta Saklanır mı? Kaç Gün Durur?
Kahvaltılarının olmazsa olmazlarından kaymak buzlukta saklanır mı sorusu, ömrünü uzun tutmak için merak edilenlerden biri oluyor. Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi bal kaymak ikilisi muhafaza edilirken yanlış yöntemler uygulandığında ilk günkü lezzetini kaybedebiliyor. Dolaba mı koyulmalı yoksa dışarıda mı saklanmalı sorusu taze şekilde tüketmek isteyenlerin aklını kurcalıyor.
Krema kaymağı ve süt kaymağı olmak üzere kaymağın iki farklı çeşidi bulunur. İkisini de bekleme süreleri birbirinden farklıdır. Krema kaymağı süt kaymağına göre daha uzun süre dayanır. Uzun sürede tüketecekler için buzluğa kaldırma yöntemi akıllara gelse de bu yöntem doğru değildir çünkü dondurulup tekrar çözüldüğünde lezzetini kaybeder. Eski kıvamında olmaz, daha cıvık ve sulu bir hal alır. Bu yüzden buzlukta saklama yöntemi önerilmez. Kaymak nasıl saklanır diyorsanız birlikte bakalım.
Başlıklar
Kaymak Nasıl Saklanır?
Kaymak çok uzun süre dayanmayan, açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gereken bir besindir. Kaymak nasıl uzun süre saklanır merak edilse de içeriğinden dolayı çok uzun süre saklanabilecek bir besin değildir. İçerisindeki süt oranı fazla olan kaymak oldukça zengin bir protein kaynağı iken aynı zamanda yüksek süt oranından dolayı da çabuk bozulmaya meyillidir. Bu yüzden birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Kaymağı buzdolabının dondurucu kısmında değil, normal soğutucu kısmına koyarak muhafaza edebilirsiniz. Kapağı kapalı şekilde alt kısma konulduğunda 3 – 4 gün kadar dayanır. Bu süre içerisinde tüketmediyseniz ekşiyebilir ve bozulabilir.
Kaymak Derin Dondurucuya Konur mu?
Kaymak buzlukta saklanır mı sorusundan sonra akla derin dondurucuya konur mu sorusu geliyor. Kaymak genellikle derin dondurucuya konabilir. Derin dondurucuya konulacaksa dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Derin dondurucuya kendi ambalajında veya hava geçirmez bir kapta koymak gerekir. Dondurucuyu sıkı kapatmalı ve dondurma süresine dikkat edilmelidir.
Dondurduğunuz kaymağı porsiyon porsiyon tüketmek istiyorsanız kaplara bölerek dondurabilirsiniz. Bu sayede yemek istediğinizde tamamını çözmemiş olursunuz. Dondurulduktan sonra dışarı çıkarılan kaymak kısa sürede tüketilmeli, tekrar dondurucuya konmamalıdır. Kaymak dolapta kaç gün durur sorusuyla yazımıza devam edelim.
Kaymak Dolapta Kaç Gün Durur?
Mandıra ve pazar gibi yerlerden alınan, evde doğal olarak yapılan kaymaklar katkı maddesi içermediği için daha çabuk bozulur. Marketlerde satılan hazır paketli kaymakların ise dayanma süresi daha uzundur. Yine de saklarken kapağını veya ambalajını tam kapattığınızdan emin olmanız gerekir. Ağzı açık kalan kaymak kısa süre içerisinde formunu kaybedecek ve bozulacaktır.
Hazır gıda şeklindeki paketli kaymaklar buzdolabında saklandığı sürece 2 haftaya kadar dayanabilir. Açık olarak satın aldığınız doğal kaymakların ise 3 – 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Süt kaymağı en fazla 4 gün içerisinde, krema kaymağı ise en fazla 2 hafta içerisinde tüketilmelidir. Bu süreler geçtikten sonra bozulmuş olabileceği için tüketilmelidir.
Özellikle yazın sıcak hava koşullarında daha çabuk bozulacağı için sürekli buzdolabında tutulmalı, kahvaltılarda yenilecek kadar olan kısmı çıkarılmalıdır. Bütün kaymağı çıkarak sıcak havada kahvaltı masasında bekletmek ekşimesine neden olabilir. Kış günlerinde ise oda sıcaklığı çok yüksek olmadığı sürece masada bekletmenin bir zararı olmayacaktır, yenildikten sonra mutlaka tekrar serin bir yere koyularak saklanmalıdır.
Afyon Kaymağı Kaç Gün Dayanır?
Ülkemiz şehirlerinden Afyon kaymağı ile meşhurdur. Kendine has yemeklerinden kaymağını tadanlar her kahvaltıda bu lezzeti arar. Ağzı kapalı olarak serin yerde saklanan Afyon kaymağı bazı markalarda 4 gün bazı markalarda 1 hafta dayanır. Her markanın dayanma süresi birbirinden farklıdır çünkü bazıları içerisine raf ömrünü uzatan kimyasal maddeler ekleyerek daha uzun süre dayanmasını sağlar. Doğal içerikli kaymaklarda bu kimyasallara yer verilmez ve bozulma süresi daha kısadır.
Buzdolabında veya serin bir yerde sakladığınızdan eminseniz, kokusunda ve tadında bir değişiklik olmadığı sürece kaymağı 1 hafta süre içerisinde tüketmelisiniz. Açıkta kalmaması ve sıcakta bekletilmemesine dikkat etmeniz gerekir.
Kaymak Küflenir mi?
Evet, doğru şekilde muhafaza edilmediğinde küflenir. Sıcakta bırakıldığında, uzun süre tüketilmediğinde veya son kullanma tarihi geçtiğinde kaymak bozulabilir veya küflenebilir. Özellikle süt ve süt ürünleri bu konuda daha hassastır.
Küflendiği durumda yapılan yanlış davranışlardan birisi de yalnızca küflü kısmın alınması ve geri kalan kısmın tüketilmesidir. Küflü kaymağı tüketmek tehlikeli bir davranıştır. Küf hızlı bir şekilde gelişir ve bütün maddeye yayılır. Sadece bir bölgede görünse bile küflenmiş olan maddenin tamamı risklidir. Olası gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için küflü besinler kesinlikle tüketilmemelidir.
Bonus: Kaymak Şekeri Nasıl Saklanır?
Kaymak şekeri; şeker, limon tuzu ve kaymak kullanılarak elde edilen Afyon yöresine ait bir tatlıdır. Kahvaltılarda veya çayın yayında Afyon ilçesinde sevilerek tüketilir. Yöresel lezzetlerden olan kaymak şekerini de muhafaza ederken dikkatli olmak gerekir. Kaymak şekeri aynı kaymak gibi buzdolabında saklanmalı, sıcak ortamda tutulmamalıdır. Tüketmeden önce biraz oda sıcaklığında bekletilip yumuşak kıvama gelmesi sağlanabilir. Son tüketim tarihine dikkat ederek doğru şekilde saklanmalıdır.
Evde kaymak yapımını merak ediyorsanız ilgili bir videoya göz atabilirsiniz;
Pratik bilgiler kategorisindeki hayatınızı kolaylaştıracak bir diğer yazımıza göz atabilirsiniz; Kavurma Bozulmadan Nasıl Saklanır?