Hayvanlar Alemi

8 Soru ile Köpeklerde Dirsek Higroması ve Tedavisi

Köpeklerde dirsek higroması yani dirseklerde şişlik basınç noktaları üzerinde gelişen, sarı veya kırmızı renkte oluşan sıvı ile dolu rahatsızlıktır. Köpeklerde dirsek veya diğer eklem yerlerinde Higroma olsa da rahatsızlık şiddetli ve belirgin olmadıkça köpeğiniz herhangi bir belirti göstermez.

Köpeklerde dirsek higroması ve tedavisini anlattığımız yazımızda hastalığın etkilerinden, belirtilerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Köpeklerde Dirsek Higromasi Hastalığı

kopeklerde dirsek kirikligi

Bu hastalık her zaman kötü huylu değildir. Dirseklerinde ekstrem bir durum fark ettiyseniz farklı nedenleri de olabilir. Durumu fark ettiğiniz sırada hemen veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Basit higromalar genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. Önlem alınmayan ve daha da ilerlemiş higromaların başarılı bir şekilde tedavi edilmesi çok daha zor olabilir, bu nedenle sonucu tahmin etmek daha zordur. Vakaların büyük çoğunluğunda, mükemmel sonuçlar elde edilir.

Dirseğin yakınında birkaç tür şişlik oluşabilir:

  • İyi huylu tümörler
  • Kanserli tümörler
  • Higromalar

Köpeğinizin dirseğinde şişlik fark ederseniz panik yapmayın. Kanserli tümörler dahi tedavi edilebilir ve tümsek tümör olmayabilir. Veterinere götürdüğünüzde şişmenin nedenini belirleyecektir. Eğer dirsek higroması olduğu ortaya çıkarsa, bilmeniz gerekenleri aşağıda sıraladık.

Köpeklerde Dirsek Higroması Nedir?

Higroma; dirseğin ucunda, kemiğin (olekranon olarak adlandırılır) üzerinde ağrısız bir şişliktir. Bu şişlik sıvı ile doludur. Teorik olarak başka yerlerde bir higroma oluşabilir ancak en yaygın olanı dirsektedir. Bir dirsekte veya bazen her ikisinde de olabilir.

Higromadan Hangi Irklar Etkilenebilir?

Bu durum genellikle büyük cins köpeklerde görülür. Elbette istisnalar vardır, daha küçük ırklarda da olabilir. Kısa tüylü köpekler bu hastalıktan daha sık etkilenir. Uzun tüylü köpeklerin, uzun kürkleri nedeniyle daha fazla dolguya sahip oldukları düşünülür ancak higroma herhangi bir cinste de ortaya çıkabilir.

Köpek yavruları (tipik olarak 6 ila 18 ay), dirseklerinin üzerinde normal bir cilde sahiptir. Büyüdükçe dirsek üzerinden deride hafif bir travma yaşarlar. Daha sonra cilt kalınlaşmaya başlar ve cilt kendini korumak için bir nasır oluşturur. Bu, insan ayağının tabanına benzer. Bebekler yürümeye ve koşmaya başladıkça ayaklarının altı kalınlaşır ve daha koruyucu hale gelir.

Köpeklerde Dirsek Higroması Neden Olur?

Köpekler sıklıkla beton, parke zeminler gibi sert yüzeylere uzandıklarında ortaya çıkar ve bu kemik çıkıntısı üzerindeki ince deride küçük travmalara neden olur. Sürekli tekrarlanan bu travmalar ile sıvı dolu kapsül büyümeye devam eder ve higroma ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Lyme Hastalığının Belirtileri 5 Madde

Veteriner Higromayı Nasıl Teşhis Eder?

Cins, yaş ve görünüme bağlı olarak bir higroma olduğu kesinleştikten sonra veteriner hekimin şişliğin bir tümör olmadığından emin olması gerekir. Sıvıdan iğne ve şırınga ile steril numune alınarak doğrulama sağlanabilir. Bakterileri deriden şişmeye sokmamak için özen gösterilmelidir, aksi takdirde apse gelişebilir. Farklı bir şüphe varsa sıvı numunesi analiz için laboratuvarda test edilir.

Köpeğim Köpek Yataklarını Kullanmazsa Ne Olur?

Elbette, bazı köpekler biraz inatçı olabilir. Bazı şirketler dirseği koruyan özel bir mekanizma satar. Bunu önce veteriner ile konuşmalısınız. Bununla birlikte, dirseği ne kadar çok korursanız, koruyucu bir nasır geliştirme olasılığı o kadar az olur.

Köpeklerde Dirsek Higroması Tedavisi

Higroma erken veya ilk aşamada tedavi edilirse tedavi, köpeğinizin sert yatağını iyi yastıklı bir yüzeye değiştirmek kadar kolaydır. Evin etrafına, özellikle köpeğinizin uzanmayı sevdiği sert yüzeylere birkaç yatak yerleştirebilirsiniz. Bazen dirsek çevresinde bir bandaj gerekir.

Veterinerler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka tedaviler önerebilir:

  • İlaç enjeksiyonu
  • Bir atel
  • Sıvının çıkarılması
  • Bandajların yerleştirilmesi 

Bu tedavilerin herhangi bir etkisi olabilir veya olmayabilir. Bu nedenle tavsiye ve tedavi sonrası yapılacak işlemler için veterinerinizle iletişim halinde kalmaya devam etmelisiniz.

Köpeklerde Dirsek Higroması Tedavisi için Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

Dirsek higroması; enfekte olduğunda veya ülserleştiğinde deride ülser, delik veya açık yara olduğu anlamına gelir. Bunu bir basınç yarası olarak düşünün. Bu olursa sorunu çözmek için ameliyat gerekebilir. Cerrahi genellikle diğer tüm seçenekler başarısız olduğunda kullanılır.

Ameliyattan sonra, veterinerin enfeksiyonu temizlemesi ve muhtemelen alan iyileşene kadar sıvının boşalmaya devam etmesini sağlamak için bir tahliye yerleştirmesi gerekecektir. Ameliyat bölgesini korumak ve dreni temiz tutmak için bandajlar yerleştirilebilir. Sonunda vücut, koruma sağlamak için dirsek noktasında doğal bir nasır oluşturacaktır.

Dirsek Higroması Ameliyatından Sonra Evde Yapılması Gereken Bakım Nedir?

Ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotiklerin evde verilmesi gerekecektir. Ameliyattan sonra dreni korumak için bir bandaj uygulandıysa birkaç kez değiştirilmesi gerekir.

Ameliyatın sorunu çözdüğünü anlamak önemlidir, ancak tekrarlamayı engellemez. Yani köpeğinizin dirseğini gelecekteki travmalardan korumada kritik bir rolünüz var. Sağlanan döşeme ve yatak takımının türü çok önemlidir. Yine amaç sert yüzeylerle teması ve dirseğe baskı yapmasını engellemektir.

Göz atmak isteyebilirsiniz; Köpeklerde Kemik Kırılması Nasıl Anlaşılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu