Kroki Nedir? Nasıl Çizilir? Kullanım Amacı
Kelime anlamı ölçeksiz plan olan, kuş bakışı şekilde belirli bir bölgeyi görmemizi sağlayan kroki nasıl çizilir açıklamaya çalışacağız. Krokiler taslak çizim olarak genelde mimarı amaçla kullanır. Belirli bir alanın en yakın ölçülerle kuş bakışı şekilde kağıda aktarılmasıdır. Çizilecek alan kuş bakışı küçültülür ve kağıda aktarılır. Haritalardan farkı ölçek kullanılmamasıdır, haritalar kadar detaylı değildir.
Bir çizimin kroki olabilmesi için taşıması gereken özellikler; kuş bakışı çizilmesi, ölçek kullanılmaması ve çizimin herhangi bir düzlem üzerine yapılmasıdır. Ölçek kullanılan kuş bakışı çizimler harita olur.
Kuş bakışı, bir kuşun gözünden o alana bakmak demektir. Gözünüzde her şey belirli oranda küçük gözükecek ve daha kolay şekillenecektir. Haritalarda da kullanılan kuş bakışı metodu sayesinde adres bulmak daha kolay hale gelir. Kroki çiziminin detaylarına göz atalım.
Başlıklar
Kroki Çizimi
Kroki çizimi harita çizimlerine göre daha kolaydır. Ölçek olmadığı için detaylı çizim yapılmaz, taslak çizimdir ve hata payı vardır. Genelde küçük alanlar çizilir, geniş alanlar pek çizilmez. Örneğin mahalleler, sokaklar, evlerin içi vb. gibi sınırlı alanların kroki çizimi yapılabilir ancak bütün bir şehri çizmek istediğimizde zor olacaktır.
Şehir içi çizimlerde ölçeklendirilerek çizilen detaylı haritalar kullanılır. Haritalarda krokiler gibi kuş bakışıdır ancak tek farkı ölçekli olmasıdır. Ölçek her yeri belirlenen aynı oranda küçülterek çizmektir. Kaç ölçekli olduğu haritada belirtilir ve her yer bu ölçeğe göre küçültülür. Krokide ise böyle bir durum yoktur, taslak çizim olduğu için ölçek kullanılmaz.
Kroki Çizerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kroki çizimi herhangi bir düzlem üzerine ölçek kullanılmadan yapılır ancak ölçüsüz olsa da birbiriyle orantılı çizmek gerekir. Kafa karıştırmaması için orantılı çizim yapmak daha doğru olacaktır.
Önemli olan bir diğer nokta yerleri doğru çizmektir. Harita kadar detaylı olmasa da çizilen alanı doğru şekilde yansıtmalı, neyin nerede olduğu anlaşılmalıdır. İster renkli, ister renksiz şekilde çizebilirsiniz. Çizdikten sonra yerlerin üzerine isimlerini yazmalısınız. Daha anlaşılır olacaktır.
Yön oku unutulmamalıdır. Haritalarda olduğu gibi krokide de yön oku önemli bir detaydır. Kuzey yönünü gösteren yön oku mutlaka çizilmelidir. Özellikle adres tarifinde yön oku olmadan çizim yapılmamalıdır.
Kroki Çizerken Cetvel Kullanılır mı?
İsteğe göre kullanılabilir. Hatta cetvel kullanmak daha düzgün bir görüntü sağlayacaktır. Cetvel gibi çizime yardımcı araçlar kullanabilirsiniz. Gerçek anlamda ölçekli olmasa da orantılı çizilince daha düzgün bir görüntü ortaya çıkacaktır. Bakıldığında daha anlaşılır ve daha işe yarar olur. Yine de cetvel kullanımı şart değildir. Göz kararı şekilde orantı kullanmadan da kroki çizimi yapılabilir.
Kroki Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Genelde mimari alanda kullanılan taslak çizim yöntemidir. Mimarlar iç kısımları tasarlarken çoğunlukla bu tarz taslak çizimler kullanır. Bu çizimler kağıt üzerinde veya bilgisayarda gelişmiş programlarda yapılır. Bir yeri tarif etmek istiyorsanız telefon ekranınıza bile taslak şekilde krokisini çizerek anlatabilirsiniz.
Kroki ne işe yarar derseniz özetle kuş bakışı şekilde istenilen alanın görülmesini sağlar. Bu alan üzerinde adres tarif edebilir, gerçekleştirecek projeleri planlayabilir, neyin nerede olduğunu anlayabilirsiniz.
Küçük alanlarda kroki adres bulmada kullanılabilir. Kısıtlı alan içerisinde bir yeri tarif edecekseniz akılda kalması için kroki çizebilir, nasıl gidileceğini oklar çizerek tarif edebilirsiniz.
Kroki Örnekleri
Yukarıdaki kroki çizimleri herhangi bir mahallenin belirli kısmını yansıtıyor. Düz çizgilerle orantılı şekilde çizilmiş olan krokinin renksiz olduğunu görüyoruz. Yer adları net şekilde belirtilerek daha anlaşılır olması sağlanmış. Çizen kişi kendi evinin bulunduğu kısmı işaretleyerek yanındaki ve mahallesindeki yerleri çizmiş.
Yukarıdaki krokiler ise renkli olarak çizilmiş. Binaların karıştırılmaması için renklendirilerek dikkat çekici hale getirilebilir. Aynı şekilde belirli bir caddedeki sokaklar resmedilmiş. Sokakta bulunan eczane, market, park ve okul gibi belirleyici yerler gösterilmiş.
Tabii ki daha detaylı çizimler de yapılabilir. Mimarlar genelde oranlara dikkat ederek daha profesyonel krokiler çıkartır. Özel programlar kullanarak bu şekilde taslağı çıkartılabilir.
Örnek kroki çizimlerinden yararlanarak siz de seçtiğiniz alanın çizimini yapabilirsiniz. Evin krokisini çizmekle başlayabilirsiniz. Evinizin şekli kafanızda tam oturduğu için çizmek kolay olacaktır. İlk defa çiziyorsanız evinizin içini krokiye dökebilirsiniz.
Eğitim ve Öğretim Arasındaki Farklar Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.