EğitimYaşam

Biyolojik Yasa Nedir? Ne Demek? Örnekleri

Evrene ve oluşuma dair herkes tarafından kabul edilen, genel geçer yasalara biyolojik yasa denir. Biyolojik yasalar tüm canlılar için geçerlidir. Biyolojide ve Din kültürü dersinde karşımıza çıkan evrensel yasaların doğruluğu herkesçe kabul edilmiştir. İnsanlar da dahil olmak üzere bütün canlıları kapsayan yasalardır. Canlıların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşamlarını kapsar. Canlıların doğması, gelişmesi, üremesi ve yaşamını yitirmesi bu yasaların içeriğidir. Evrendeki bu yasalar farkında olmasak da hayatın akışında gerçekleşmeye devam eder. Bunlar yaşam döngüsünün içerisinde olmazsa olmaz ve yaşamın gerekliliğidir. Canlının yaşamı boyunca incelenmesiyle elde edilen yasalardır. Hepsi evrensel niteliktedir.

Günümüzde biyolojik yasalar canlıların yaşamında halen devam etmektedir. Canlıların doğması ve gelişmesi biyolojik yasaların başında gelir. İnsan yaratılışından sonra hayatı boyunca gerçekleşen biyolojik durumlar ve gelişimi yasalara en büyük örnektir. Biyoloji bilimini de insanların yaşamına dair bu alanları araştıran bilimdir. Biyoloji başlığı altında yaşam ve canlı organizmalara dair çalışmalar yürütülür. Yürütülen çalışmalara göre yapılan çıkarımlar bu temel yasaları oluşturmuştur. Biyoloji sadece bununla sınırlı kalmayarak fiziksel, kimyasal, moleküler ve daha birçok detaylı alanı kapsar. Yazımızda biyolojik yasa örneklerine değinerek daha iyi anlamanızı sağlayacağız.

Biyolojik Yasa Örnekleri

biyolojik yasa örnekleri

Canlının var oluşundan varlığının sonuna kadar biyolojik yasalar gerçekleşir. Daha detaylı olarak DNA ve RNA yapısı içerisinde gerçekleşen olayları da kapsar. Evrensel yasa başlığı altında karşımıza birçok olay çıkar. Birçok unsuru ve süreci bu başlık altında ele alabiliriz. Daha iyi anlayabilmemiz için örneklere göz atabiliriz. Örneklere göz attığımızda evrensel yasaların günlük yaşamın içerisinden olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

  • Yaratılış

Yaratılış dünyadaki tüm canlılar için geçerlidir. Canlıların var olabilmesi yaratılış ile mümkündür. Evrenin, dünyanın, gezegenlerin ve içerisinde var olan canlıların hepsi yaratılış ile başlamıştır. Çeşitli süreçlerden geçerek yoktan var olma halidir. Bütün canlılarda yoktan var olma durumu görülmüştür.

  • Doğum

Doğum hamilelik sürecinden sonra yavrunun dünyaya gelmesidir. Memeli canlılarda anne karnında yavrunun gelişimini tamamlamasından sonra gerçekleşen süreçtir. Biyolojik olarak fetüsün anne karnından dışarı çıktığı andır. Biyolojik ve fiziksel yapıya göre farklı şekillerde gerçekleşebilir.

  • Gelişim

Gelişim organizmanın rahme yerleştiği andan canlılığını kaybettiği ana kadar gerçekleşen fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişmelerdir. Organizmanın canlılığı boyunca sona erene kadar sürekli gelişim göstermesidir.

  • Üreme
İlginizi Çekebilir:
50+ Soru ile Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

Canlıların neslini devam ettirebilmesi için çoğalmalarıdır. Canlı türlerinde farklı şekillerde gerçekleşen üreme her canlı türünün devamını sağlar. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan canlılarda görülür.

  • Sindirim sistemi

Canlılarda yaşamı devam ettirebilmek için yiyeceğin vücuda alındığı andan atıldığı ana kadar sindirim sistemi kullanılır. Besinleri en küçük yapı birimine ayırmak amaçtır. Ağız, tükürük bezleri, yutak, yemek borusu, mide, pankreas, safra kesesi, ince bağırsak ve kalın bağırsak organları kullanılır.

  • Boşaltım sistemi

Boşaltım sistemi en özet haliyle vücuda giren organizmalardan gereksiz olanlarının vücuttan atılmasıdır. Böbrek, idrar borusu, idrar kesesi ve idrar kanalı boşaltım sistemi organlarıdır.

  • Dolaşım sistemi

Dolaşım sistemi adından anlaşılabileceği gibi vücuda alınan maddelerin vücut içerisinde dolaşmasını sağlayan sistemdir. Kalp, damarlar ve kan dolaşım sisteminin ögesidir. Vücudumuz için gerekli maddeler bu organlar yoluyla vücudumuzda dolaşıma sokulur.

  • Hareket sistemi

Adından anlaşıldığı gibi vücudu şekillendiren, iç organları koruyan, hareket edebilmemizi sağlayan sistemdir. İskelet ve kaslardan oluşur. Gün içerisindeki aktif hareketlerimizi sağlayan sistemdir.

  • Yaşamın sona ermesi

Her canlı yaşamının bütünü doğması, büyümesi ve yaşamının sona ermesidir. Yaşamın bitmesi evrensel yasalardan biridir. Her canlı türü için yaşam bir gün sona erer ve bunun önüne geçilemez. Evrensel yasalar içerisinde bütün canlıları kapsayan kuraldır.

  • Coğrafi şartlara uyumlu yaşam

Canlılar bulundukları coğrafi koşullara uyum sağlayarak yaşamını devam ettirir. Coğrafi şartlara uyum sağlayamadığı takdirde yaşamı zor hale gelir veya devam edilemez. Evrensel kuralların içerisinde canlının bulunduğu konuma uyum sağlaması da vardır.

Yukarıdaki maddelerde sayılan yasalar bütün canlıları kapsayan yasalardır. Bu anlamda yasalar evrenseldir. İnsan, bitki ve hayvan türleri gibi bütün canlılar için gözlemlenir. Canlıların yaşama başlaması ve devam ettirebilmesi için gereklidir. Doğumdan ölüme kadar birçok evrensel yasa farkında olmasak da bize eşlik eder. Bunların birbiriyle uyumlu şekilde ilerleyişi yaşamı oluşturur.

Biyolojik yasaları daha iyi anlayabileceğiniz aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz. 8.sınıf derslerinde değinilen konu evrendeki yasalar günlük hayatın döngüsünü oluşturan yasalardır.

Sürekli Rüzgarların Temel Özelliği Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu