Oyunlar

Gökçeada Gezilecek Yerler 15 Madde

Türkiyemizin güzel ve sakin adalarından Gökçeada gezilecek yerlerini anlattığımız yazımızda görülmesi gereken eşsiz güzelliklerinden bahsettik.

Gökçeada nerede olduğu başta olmak üzere, neler yapılabileceği ve görülmeye değer yerleriyle de yaz tatilcilerinde merak uyandırmaktadır. Yazın kalabalıkların aksine daha sakin yerler arıyorsanız Gökçeada size göre bir rota olacaktır. Yazımızın devamında adayı merak edenler için detaylandırdık.

Gökçeada Nerede?

gökçeada gezi

Gökçeada; Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası’nın batısında yer alan Türkiye’nin en büyük adasıdır. Adanın en batısındaki İnceburun, ülkemizin en batı sınırıdır.

Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, aynı zamanda Çanakkale’nin bir ilçesidir.

Gökçeada Gezi Rehberi

Ülkemizin güzel adalarından olan Gökçeada gezilecek birçok güzelliğe sahiptir. Gökçeada gezilecek yerleri, plajları, deniz manzaraları gibi birçok rotasıyla tatil keyfi yapmaya değecek adalarımızdandır.

Gökçeada’yı gezmek için en uygun mevsim yaz aylarıdır. Diğer adalara göre daha sakin bir yer olan Gökçeada’nın en yoğun zamanı yazdır ancak yazın bile çok kalabalık değildir.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan Gökçeada gezilecek yerleri arasında görülmeye değer birçok yer vardır. Doğal güzelliklerden olan köyleri, şelalesi, masmavi denizleri ve daha birçoğunda keyifli manzaralara şahit olacaksınız.

Dereköy

gökçeada dereköy

Gökçeada Rum köylerinden en büyüğü olan Dereköy, Gökçeada’nın tarihi doğal yapısını yansıtan yerlerdendir. Dereköy, Gökçeada merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Geçmişte Türkiye’nin en kalabalık köyü olarak bilinen Dereköy’de şimdilerde ise 50 hane kalmış durumda. Gökçeada’daki Rum köylerini görmek istiyorsanız Dereköy’den başlayabilirsiniz. Yazımızın devamında diğer Rum köylerinden de bahsettik.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

gökçeada sualtı  parkı

Gökçeada gezilecek yerleri arasındaki doğal güzelliklerinden biride Gökçeada Sualtı Milli Parkı’dır. 1999 yılında milli park ilan edilen bu yer Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkıdır.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nda rehberler eşliğinde dalış ve su sporları yapabilirsiniz. Bu bölgede akdeniz foku, yunus, deniz kaplumbağası gibi birçok deniz canlısıyla karşılaşabilirsiniz. Kuzulimanı ve Kaleköy arasında kalan bu milli park ada merkezine 6 kilometre mesafededir.

Yıldız Koyu

yıldız koyu

Gökçeada Sualtı Milli Parkı bölgesi içinde kalan Yıldız Koyu, adanın en kuzey kısmıdır. Koyda denize girilebiliyor ama kumluk değil genelde kayalık şeklinde bir sahili var, yine de denizi tertemiz olduğu için denize girmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden.

Koy içerisinde yeme-içme yerleri, duş, tuvalet ve şezlong imkanları mevcuttur. Ada içinde buraya ulaşımı minibüslerle sağlayabilirsiniz. Gökçeada merkezinden kalkan minibüslerle Yeni Bademli Köyü’ne gelip buradan birkaç dakika yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Aydıncık Plajı

aydıncık plajı

Gökçeada gezilecek yerleri kadar güzel plajlarıyla da ön plana çıkmaktadır. Kefaloz plajı olarak da bilinen Aydıncık Plajı, kum sahili ve masmavi deniziyle adada denize girmek isteyenlerin tercih ettiği plajlardandır. 1 kilometreyi geçkin uzunluktaki plajı, konaklama imkanları ve su sporlarıyla adanın popüler plajlarındandır.

Aynı zamanda Aydıncık Sahilinde bulunan Tuz Gölü yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Tuz Gölü’ne gidip çamur banyosu yapabilir, sonra da Aydıncık Plajında denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Gökçeada Tuz Gölü

gökçeada tuz gölü

Aydıncık Sahilinde bulunan Tuz Gölü, bembeyaz görüntüsüyle adada büyük ilgi gören yerlerdendir. Gelenler genelde burada çamur banyosu yapmaktadır; Tuz Gölü içerisindeki çamurda yoğun miktarda romatizma, kireçlenme, sedef gibi hastalıklara iyi gelen kükürt olduğu tespit edilmiştir.

Gökçeada gezilecek doğal yerleri arasında Tuz Gölü’nü mutlaka görün. Yağmur ve deniz suyuyla oluşmuş bu doğal güzellik hem manzarasıyla hem de faydalarıyla her mevsim ayrı güzeldir.

Laz Koyu

gökçeada tuz gölü

Gökçeada merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Laz Koyu, adanın denize girilebilecek harika yerlerinden biridir. Laz Koyu’nun tercih edilmesinde en önemli nedenlerden biri de her daim rüzgarlı olan Gökçeada’da rüzgardan en az etkilenen yer olmasıdır. Laz Koyu’nda denizin keyfini daha sakin şekilde çıkarabilirsiniz.

Laz Koyu ücretsiz bir halk plajıdır. Plajda şemsiye ve şezlong kiralama imkanları mevcuttur.

Marmaros Şelalesi

marmaros şelalesi

Gökçeada gezi rehberi yazımızda doğal güzelliklerinden bir diğeri de Marmaros Şelalesi’dir. Marmaros Şelalesi, Uğurlu Köyü’nün Dereköy çıkışında bulunmaktadır. Şelalenin tek kötü yanı ulaşım zorluğudur. Yolu arabaya uygun olmadığı için yaklaşık 2.5 kilometre kadar zor bir yolu yürümeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:
Ders Tekrarı Nasıl Yapılır? En Etkili Yöntemler

Uzun bir yürüyüşten sonra bu doğal güzellik ve güzel manzara sizi bekliyor olacak. Aynı zamanda Marmaros Şelalesi’ne 1 saatlik mesafedeki Marmaros Koyu’nda denize girebilirsiniz.

Peynir Kayalıkları

peynir kayalıkları

Gökçeada gezi rehberindeki görünüşüyle hepsinden ayrılan doğal güzelliklerden Peynir Kayalıkları adanın görülmeye değer yerlerindendir. Görünüşü halk tarafından üst üste dizilmiş peynire benzetildiği için bu ismi almıştır.

Peynir Kayalıklarına karadan ulaşım mümkün değildir. Bot ve tekne ile Kuzulimanı ve Karaköy Limanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu limanlardan 10 dakikalık mesafededir.

Kuzulimanı

kuzulimanı

Gökçeada merkezine 5 kilometre mesafedeki Kuzulimanı, Çanakkale feribotundan adaya ilk ulaşılan yerdir. Geniş ve uzun bir kumsala sahip Kuzulimanı, denize girmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerdendir. Gökçeada merkezinden Kuzulimanı’na minibüsler bulunmaktadır.

Plajda yeme-içme, şemsiye ve şezlong hizmeti veren yerler bulunmaktadır. Bunun yanında geniş bir otoparkı da vardır.

Kaya Mezarı

kaya mezarı

Gökçeada Kaya Mezarı, adanın güneyinde belirsiz taşlardan oluşan bir bölgedir. Belirsiz dememizin nedeni hangi dönemden kaldığı ve hangi amaç için yapıldığı belli olmayan rastgele yıkık taş yapılardan oluşmasıdır.

Gökçeada merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Uğurlu-Aydıncık yolundan ulaşılabilen Kaya Mezarındaki taşların Roma döneminden kaldığı tahmin edilse de kesinleşen bir bilgi yoktur. Taşların dönemi, yaptıranı, amacı gibi bilgiler hala belirsizdir.

Gökçeada Kent Müzesi

gökçeada kent müzesi

Gökçeada Kent Müzesi, adadaki tek müzedir. Eskiden hamam olarak kullanılan bu bina, 2017 yılında Gökçeada’nın tarihini ve kültürünü yansıtmak için Gökçeada Belediyesi tarafından müzeye çevrilmiştir.

Gökçeada Kent Müzesi hafta içi 09.00 -19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir. Hafta sonları kapalıdır.

Gizli Liman

gökçeada gizli liman

Gökçeada merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Gizli Liman, Uğurlu Köyü yakınlarındadır. Tertemiz denizi ve kumsal sahiliyle denize girmek için adanın güzel yerlerinden biri. Üstelik çok kalabalık da olmuyor, sessiz sakin bir yer arıyorsanız tam size göre olacaktır.

Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Gökçeada merkezine 14 kilometre uzakta Dereköy’de bulunan Tarihi Rum Çamaşırhanesi, adanın gezilecek tarihi yerlerindendir. Pania Kilisesi yakınında bulunan bu tarihi yapı adada eski dönem kültürünü yansıtan yerler arasındadır.

Yolunuz Dereköy’e düşerse Tarihi Rum Çamaşırhanesi’ni görün deriz.

Zeytinliköy

zeytinliköy gökçeada

Gökçeada merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Zeytinliköy’de taş evleriyle dolu sokaklarını gezin gezin, mis gibi havasını içinize çekin ve meşhur dibek kahvesini için deriz. Zeytinliköy adanın korumaya alınan tarihi Rum köylerinden birisidir. Etrafını çevreleyen zeytin ağaçları nedeniyle Zeytinliköy adını almıştır.

Meşhur dibek kahvesi dışında burada yöresel lezzetlerin de tadına bakabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Aynı zamanda köyde konaklama yerleri mevcuttur.

Kaleköy

kaleköy gökçeada

Gökçeada’nın Rum köylerinden bir diğeri olan Kaleköy, kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. Kaleköy, merkeze 4 kilometre uzaklıktadır.

Kaleköy’e adını veren köyün tepesindeki eski kale adanın tarihi yapılarındandır. Harika manzarası ve mimari yapılarıyla adanın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan Kaleköy aynı zamanda adadaki gece eğlenmek isteyenlerin tercih ettiği yerdir.

Bademli Köy

bademli köy gökçeada

Bademli Köyü, Gökçeada’nın yüksek tepesinde yer alan harika manzaralara şahit olacağınız bir köyüdür. Gökçeada içerisinde yeni bir yerleşim yeri olarak Yeni Bademli Köyü kurulduğu için bu köye Eski Bademli veya Gliki köyü denir.

Gökçeada’nın korumaya alınan dört tarihi Rum köyünden biri olan Bademli Köyü, Gökçeada merkezine 10 dakikalık mesafededir.

Bademli Köyü’nde tarihi çınar ağaçları altında manzaranın keyfini doyasıya çıkarın.

Gökçeada Ulaşım

Gökçeada’ya uçakla ulaşım sağlamak isteyenler için Çanakkale Havalimanı’na inip buradan şehir merkezine ulaşmanız gerekir. Şehir merkezinden Kabatepe İskelesi’ne geçerek Gökçeada feribotuyla adaya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çevre illerden otobüsle de Çanakkale’ye ulaşım sağlayıp aynı şekilde feribot iskelesinden ulaşabilirsiniz.

Gökçeada içinde ulaşım minibüslerle sağlanmaktadır. Ada merkezinden, koylardan ve plajlardan minibüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gökçeada Konaklama ve Oteller

Yıl boyunca yerli ve yabancı turistler için uğrak yerlerden olan Gökçeada’da birçok konaklama imkanı mevcuttur. Büyük bir ada olduğu için konaklama yerleri tek bir yerde toplanmamıştır, ada geneline yayılmış haldedir. Konaklama ücretleri olarak kıyasladığımızda uygun fiyata tatil yapabileceğiniz yerler arasındadır. Gökçeada gezilecek yerlerini doyasıya keşfetmek istiyorsanız birkaç gününüzü ayırmanız ve konaklamanız şarttır.

Gökçeada gezilecek yerlerine bir gezgin videosundan göz atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir; Kyoto Japon Parkı Nerede?

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu