EkonomiGündem

Avukatlar Ne Kadar Kazanıyor? 2023 Güncel Maaşlar

İtibarlı ve kazançlı mesleklerden biri olması sebebiyle birçok kişi tarafından avukat maaşlarının ne kadar olduğu merak edilen sorulardandır. Türkiye’de meslek seçimi yapılırken genellikle maaş ve itibar ön planda tutulmaktadır. Her meslekte olduğu gibi avukatların da aylık kazançlarını belirleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler bağlamında maaş tahmini yapılabilmekte ve avukatların aylık ne kadar kazandığı hesaplanabilmektedir. Hesaplamalar neticesinde ortaya çıkan miktarlar özel kurumlarda değişkenlik gösterebilmektedir.

Avukat Maaşları Ne Kadar?

avukatlık

Hukuk bölümünü bitirdikten sonra işe başlayan ve “Avukat” unvanıyla görev yapmakta olan kişilerin avukat maaşları çalıştıkları kuruma göre değişir. İlgili yetkinliğe sahip olduktan sonra herhangi bir özel kurumun çatısı altında görev yapmak isteyen avukatların maaşları asgari ücretten başlar. Mesleğine yeni başlayan avukatlar, eğer yetkinliklerini kanıtlayabilir ve davalardan başarılı sonuçlar alabilirse dava başına aldıkları prim ve aylık maaşları artabilir. Dava kazanma oranı avukatların başarısını temsil etmekte ve aynı oranda müşteri sayısı da yükseltir.

Yeterli tecrübeye ve üne sahip olan avukatlar kendi ofislerini açabilmektedir. Kendi ofislerini açan avukatların aylık kazancı 100.000 TL’ye kadar çıkabilir. Bazı avukatların bu miktarı büyük davaların sadece birinden kazandığı da bilinen bir gerçektir.

Avukatlar diledikleri taktirde gerekli sınavlara girip kamuda görev alabilir. Kamuda görev yapan avukat maaşları sahip olunan derece ve kademeye göre değişkenlik gösterir. Atanmaya hak kazandıktan sonra devlette çalışmaya başlayan 9/3 derecesine sahip bir avukat aylık 15.990 Türk Lirası maaş alır. Bu maaştan BES kesintisi yapılabileceği için elde edilen net maaş biraz daha düşük olabilir.

Beş yıl deneyime sahip olan avukatlar ise ortalama 23.880 Türk Lirası maaş almaktadır. Meslekte onuncu yılını tamamlayan kişilerin maaşı yükselir. On beş yıl çalıştıktan sonra kamudaki avukat maaşları 42.000 Türk Lirası olur. Yirmi yılın üzerinde deneyime sahip olan avukatlar ise 50.000 TL’ye ulaşabilir.

Nasıl Avukat Olunur?

avukat nasıl olunur

Avukat olmak isteyen kişilerin izlemesi gereken belirli bir yol haritası bulunur. Avukat adaylarının mutlaka Hukuk fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Aksi taktirde avukat sınavlarına girme ya da yetkinlik alma şansları bulunmaz. Hukuk fakültelerine girmek isteyen kişilerin ise TYT ve AYT sınavlarına Eşit Ağırlık alanından hazırlanmaları tavsiye edilir. Çünkü tüm hukuk fakülteleri öğrencileri seçerken bu alanın puan türünü kullanır. Bu alanda Matematik ve Türkçe bölümü eşit oranda ve fen bilimlerinden daha fazla dikkate alınmaktadır.

Gerekli sınavlarda ilgili alan sorularını çözen kişiler sınav sonuçlarını aldıktan sonra ilgili tercih dönemlerinde hukuk fakültelerine başvuru yapabilmektedir. Başvuru sonrasında hukuk bölümünü kazanan adayları 5 yıllık bir serüven bekler.

Hukuk fakültelerinde 4 yıllık teorik eğitimi alan öğrencileri 1 yıllık staj dönemi bekler. Bu 1 yıllık sürecin yarısında avukat adayları zamanlarını mahkemede geçirir. Bir diğer yarısında ise 5 yıllık tecrübeye sahip bit avukatın yanında staj yapılır. Staj eğitimini de tamamlayan öğrenciler “Avukat” unvanına sahip olabilmek için Türkiye Barolar Birliği’ne başvurmak zorundadır. Başvuru sonrasında gerekli incelemeleri ve araştırmayı yapan Türkiye Barolar Birliği, herhangi bir problem görmediği taktirde kişilere avukatlık ruhsatını verir. Avukat ruhsatını elde ettikten sonra kişiler kendi ofislerini açabilmekte, herhangi bir özel şirkette çalışabilir ya da kamuda görev alabilmek için çeşitli sınavlara girebilir.

İlginizi Çekebilir:
Hostes Maaşları Ne Kadar? 2023 Güncel Maaşlar

Avukat Olma Şartları Nelerdir?

Avukat olma hayaline sahip olan kişilerin bu dileklerini gerçekleştirebilmeleri için eğitim ve ruhsat kriterleri dışında bazı özellikleri de karşılamaları gerekir. Bu şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Avukatlık mesleğine aykırı herhangi bir meslekle uğraşmamak
  • Mesleğin icra edilmesine engel olacak herhangi bir bedensel ya da zihinsel engele sahip olmamak
  • Hakkında mahkeme kararı sonucunda aciz ya da kısıtlı kararı verilmemek
  • Yüz kızartıcı suçların herhangi birinden hüküm giymemiş olmak
  • İki yıldan daha uzun süre hapis cezası almamış olmak

Yukarıdaki şartlar haricinde kamuda görev yapmak isteyen kişilerin KPSS’den 70 üzerinde alması ve kamusal haklardan mahrum olmaması beklenir.

Avukatların Görevleri Nelerdir?

Avukat maaşı ne kadar diye merak eden kişilerin bu mesleği icra ederken hangi görevleri yerine getireceklerini de bilmeleri gerekir. Büyük bir özveri ve çalışma gerektiren avukatlık mesleği pek çok görevi bünyesinde barındırmakta olup bazı insanlar için ideal meslek olmayabilir. Bu yüzden aşağıdaki görevlerin iyi okunması ve analiz edilmesi gerekir.

  • Davaların açılmasını ve takip edilmesini sağlamak
  • Hukuki konularda, ihtiyaç duyulduğu taktirde görüş bildirmek
  • Gerçek ya da tüzel kişilerin menfaatlerini ve haklarını korumalarına yardımcı olmak
  • Anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler alınmasını sağlamak
  • Yapılan sözleşme ve anlaşmaların hukuki temellere dayanılarak gerçekleştirilmesine ön ayak olmak
  • Hukuki kuralları sürekli olarak takip edip güncellemelere ayak uydurmak

Avukatlık ile İlgili Diğer Sorular

Avukatlık mesleği ile ilgili en çok merak edilen birkaç soruyu sizler için derledik.

Avukatlar Devletten Maaş Alır mı?

Mesleğe yeni başlayan deneyimsiz avukatlar devlette çalıştıkları takdirde 15.000 TL maaşla işe başlar. Avukat maaşları devlette kıdem arttıkça artar.

Şirket Avukatı Ne Kadar Kazanır?

Belirli bir şirkete bağlı olarak çalışan şirket avukatlarının maaşları çalıştığı şirkete göre değişse de ortalama şirket avukatı maaşları 7 bin civarındadır. Avukatın kıdemine, tecrübe ve bilgisine göre bu maaşlar değişkenlik gösterir.

Stajyer Avukat Ne Kadar Maaş Alır?

Stajyer avukat maaşları avukatın staj yaptığı firmaya göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak stajyer avukat maaşları asgari ücrete yakındır. Bazı yerler daha düşük, bazı yerler daha yüksek maaş verebilir.

Stajyer Avukat Duruşmaya Girebilir mi?

Stajyer avukat yanında staj yaptığı avukatın onayı ve gözetimi altında avukatla beraber duruşmalara girebilir. Aynı zamanda avukatın icra müdürlüklerindeki işleriyle de ilgilenebilir.

Mali müşavir maaşları için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu