Eğitim

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir? Motive Edici Öneriler

Ders çalışma isteği nasıl gelir? Hedef belirleme, takvim oluşturma, ilgiyi canlı tutma gibi önerilerle motivasyonunu artırabilir ve başarılı olabilirsin. Ders çalışma isteğim yok diyenler için motive edici önerilere ve yapılabileceklere değineceğiz. Çoğu öğrenci için zor olan ders çalışma durumu zorlu bir mücadele olsa da kendini motive etmeli hedeflerin için var gücünle çalışmalısın. Rakiplerinin her geçen dakika sana fark attığını ve önüne geçmek için çalıştığını unutma! Ders çalışma isteği nasıl gelir birlikte öğrenelim ve uygulayalım.

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

ders çalışma isteği

Ders çalışma isteğinin gelmesi için öncelikle kendini zorlaman gerek. Yapılacak onca eğlenceli aktivite, izlenecek onca dizi ve film varken kimse tabii ki ders çalışmak istemez. Özellikle yaz ayları gelince herkeste bir rahatlama başlar, ısınan havalarla birlikte öğrenciler kendini dışarı atmak ister. Unutma ki bu süreçte kendini eğlenceye bırakan değil, dişini sıkan ve azmeden başarılı olacaktır.

Sonrasında en önemli adım motivasyondur. Kendini sürekli olarak motive etmen gerekir. Şöyle düşünmen gerekir; hayatın boyunca başarmanın verdiği mutlulukla rahat etmek istiyorsan önce hedeflerine ulaşmalısın. Hayal ettiğin hayatı yaşamak için çok çalışmalı ve pes etmemelisin. Bugün yanında olan insanlar sen başarısız olduğunda yanında olmayabilir. Kendine sadece kendin yardım edebilirsin. Senin için en iyi olan motivasyonunu toplamak ve kendini bütünüyle derse vermektir.

Tabii ki arada mola vermek, kendini ödüllendirmek ve kafanı dağıtmak gerekebilir. Koyduğun çalışma hedeflerine ulaştığında kendini ödüllendirebilir ve motivasyonunu toplamak için ara verebilirsin. Planını yaparken mola günlerini de hesaba katmalı, konuları yetiştirebilecek şekilde ilerlemelisin.

Ders Çalışma İsteğini Düşüren Şeyler Nelerdir?

Yapacak aktiviteler karşısında ders çalışmak cezbedici gelmeyebilir. Öğrencinin motivasyonu azalabilir, verimini düşürebilir. Aşırı stres ve baskı altında olmak, dikkatin dağınık olması, odaklanmakta güçlük çekmek, hedeflerin olmaması, konuların zor olması, yetersiz uyku düzeni, dengesiz beslenmek, monoton hayat tarzı, erteleme alışkanlığı, özgüven eksikliği gibi durumlarda kişinin ders çalışma isteği düşer.

Ders çalışma isteğini düşüren şeyleri belirleyerek bunlara yönelik çözümler izlemek gerekir. Sağlıklı bir ders çalışma ortamında çalışmak, motivasyonu yüksek tutmak ve hedefleri tamamlamak önemlidir. Motivasyon yüksek olduğu sürece kişi daha etkili bir öğrenme süreci yaşayacaktır.

Ders Çalışma Ortamınızı Daha Verimli Hale Getirmenin Yolları

Ders çalışabilmek için çalışma ortamınızın düzenli olması gerekir. Verimli şekilde çalışabilmek için çalışma ortamında dikkat dağıtabilecek şeyler olmamalı. Çalışma masası temiz, aydınlık ve rahat olmalı. Doğru oturma pozisyonu, rahat bir masa ve sandalye önemlidir. Ortamın düzenli olarak havalandırılması, içerinin ferah olması gerekir.

Masada çalışma materyalleri, notlar, ihtiyaçlara uygun teknolojik aletler bulunabilir. Gerekmediği sürece telefon, tablet ve bilgisayarlar kullanılmamalı. Dikkat dağıtıcı sesler, rahatsız edici müzikler ve gürültülü ortamlar dikkati dağıtacaktır. Kendinize uygun yöntemleri bularak çalışma ortamınızı verimli hale getirebilirsiniz.

Ders Çalışma İsteğim Yok Diyenlere: Motivasyonu Artıran Alışkanlıklar

Motivasyon yüksek olduğunda kişi hedeflerine ulaşmak için daha etkili çalışır. Motivasyonu yüksek tutmak için ulaşılabilir hedefler belirlemek önemlidir. Kişi kendi potansiyelinin farkında olmalı ve önüne ulaşabileceği hedefler koymalıdır. Bu yolda doğru adımlar atmak için günlük olarak planlar yapılmalı. Yapılacakları kontrol altında tutmak her zaman daha motive hissettirir.

Geçmişe takılı kalmadan daima geleceğe yönelik planlar yapılmalı. Gelecekteki başarıları düşünmek ve hedeflere odaklanarak hayaller kurmak gerekir. Pozitif düşünmek, kendine güvenmek ve olumsuzluklarla başa çıkabilmek gerekir. Mola vererek çalışmak, kendini dinlendirmek, küçük adımlarla başlamak, stresten kaçınmak ve kendine iyi bakmak bu süreçte motivasyonu yüksek tutacaktır.

Ders Çalışma Rutinini Zenginleştirmek: Motive Edici Aktiviteler ve Araçlar

Ders çalışırken motivasyonu yüksek tutmak için çeşitli aktiviteler denenebilir. Kişi kendine özgü alışkanlıklar belirleyerek motive olmasını kolaylaştırabilir. İlham veren videolar izlemek, başarı hikayeleri dinlemek, motive edici müzikler dinlemek, molalarda kendine iyi gelen şeyleri yapmak, pomodro tekniği gibi tekniklerle ders çalışmak, çalışma ortamını değiştirmek gibi aktiviteler ders çalışırken havanızı değiştirebilir.

Aynı zamanda ders çalışmayı eğlenceli hale getirmek istiyorsanız çeşitli oyunlar, quizler, renkli kalemler, not kağıtları ve defterler kullanabilirsiniz. İnteraktif öğrenme yöntemleri kullanmak ders çalışmayı daha cezbedici hale getirecektir. Unutmayın ki herkesin motive olma şekli farklıdır, bu nedenle sizin için en uygun aktiviteleri bulmaya çalışın.

Ders Çalışma İsteğiyle İlgili Sorular

Nasıl ders çalışma isteği gelir sorusuna cevap bulduğumuza göre merak edilen diğer sorularla devam edebiliriz.

Çok Ders Çalışmak için Ne Yapmalıyız?

Çok ders çalışmak değil, yeterli ve verimli ders çalışmak önemlidir. Verimli çalışmak için kendimizi iyi şekilde motive etmeli, hedeflerimize yönelik çalışmalı ve kendimiz için en iyi ders çalışma tekniklerini belirlemeliyiz. Başarıya giden yolun zorlu olduğunu, yeteri kadar çalışmamız gerektiğini ve çalışmalarımızın sonucunu alacağımızı kendimize hatırlatmalıyız.

İlginizi Çekebilir:
Çocuklara Zeka Geliştirici Masallar Okumanın 5 Faydası

Bir Öğrenci Neden Ders Çalışmak İstemez?

Ders çalışmak süreklilik gerektiren ve alışkanlık olması gereken bir durumdur. 1 gün çalışıp 5 gün çalışmamak kişiye bir şey katmaz. Devamlı ve sürekli olarak çalışmalı, konuları birbiri ardına sıralamalısınız. Üstelik sadece bir ders için değil tüm dersler için durum böyledir. Çalışacak birçok konu ve ders olduğu için öğrencinin bunalması çok doğal bir süreçtir.

Önemli olan bu süreçte kişinin kendini zorlaması ve iradesine sahip çıkmasıdır. Ders çalışmak yerine diğer cazip aktivitelerle zaman geçirirse sınav sonrası çok üzülebilir. Oysa diğer senaryoda sınav sonrasında büyük bir rahatlama ve hedeflerine ulaşmanın mutluluğu onu bekler.

Saat Kaçta Ders Çalışılır?

Günlük rutinlerinize ve hayat düzeninize göre ders çalışma saatinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Okul saatleriniz, varsa dershane saatleriniz, kendinize ayıracağınız vakit, gün içerisinde en verimli olduğunuz saatler gibi durumları göz önünde bulundurarak kendinize göre saat belirlemelisiniz. Yaygın olarak önerilen sabahın erken saatleridir.

Sıkılmadan Ders Nasıl Çalışılır?

Ders çalışma isteğini korumak ve sıkılmadan ders çalışmak için belirli aralıklarla mola vermek, kafayı sıfırlamak ve dersin başına bu şekilde tekrar oturmak gerekir. Bu döngü içerisinde çalışmak kişiyi sıkmayacaktır. Molalar sırasında farklı aktiviteler yapmak, kısa olacak şekilde bir şeyler izlemek, müzik dinlemek, sevdiğiniz yemekleri yemek can sıkıntısını giderebilir.

Müzik Dinleyerek Ders Çalışılır mı?

Ders çalışırken müzik dinlemek çok önerilmese de dinlemek isteyenler dikkati dağıtmayacak türler seçebilir. Sakin ve dinlendirici müzikler tercih edilerek ortama ses katılabilir. Yine de sessiz ortamda çalışmak ve bu şekilde alışmak daha iyidir. Önemli sınavlarda ortamın sessiz ve müziksiz olacağını göz önünde bulundurursak bu şekilde soru çözmek daha mantıklıdır.

Neden Motive Olamıyorum?

Motivasyon eksikliğinin altında yatan birçok farklı neden olabilir. Kişinin hedefinin olmaması, konuların zorluğu, monoton çalışmak, sıkıcılık hissi, çalıştığının karşılığını alamamak, yeterli plan yapmamak, stres ve baskı altında olmak, özel hayatında sorunlar yaşamak, yeteri kadar dinlenememek gibi nedenler motive olmaya engel olabilir.

Telefon Ders Çalışmaya Engel mi?

Telefonda zihni meşgul edebilecek birçok uygulama olduğu için ders çalışmaya engeldir. Eğer ders için kullanılacaksa yararı olabilir ancak çoğu zaman dikkat dağıtacaktır. Ders çalışma sırasında telefonu kaldırarak tüm odağı derslere vermek gerekir. Bunun dışında uygun zamanda kontrollü şekillerde kullanılabilir. Kullanım süresine dikkat edilmelidir.

Ders Çalışırken Ne Yenebilir?

Ders çalışırken sağlıklı ve enerji veren besinler tercih edilmelidir. Odaklanma ve zihinsel performansı artırmak için ders çalışma sırasında tüketilebilir. C vitamini içeren meyveler, beyin fonksiyonunu artıran kuru yemişler, tahıl içeren gıdalar, sindirim sistemine iyi gelen yoğurtlar ve bol su tercih edilmelidir. Ders esnasında meyve ve kuru yemişler bir kenara koyarak atıştırma yapılabilir.

Beyin En Çok Hangi Saatlerde Çalışır?

Beyin fonksiyonları farklı saatlere ve kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bu durum kişinin biyolojik saatiyle alakalıdır. Biyolojik saat genelde genetiğe, yaşa, uyku alışkanlıklarına ve günlük rutinlere göre değişir. Buna göre belirli zaman dilimlerinde beyin daha aktif olabilir.

Genelde sabahın çok erken saatleri sessiz ve sakin zamanlar olduğu için verimli olabilir. Uyandıktan sonra ilk birkaç saat içinde zihinsel odak, dikkat ve problem çözme becerileri daha yüksek olur. Uykuya direnebilen kişiler bu saatlerini çalışmaya ayırırsa büyük verim alacaktır. Öğlen saatlerinde verimlilik düşebilir ve uyku bastırabilir. Öğle molası vermek iyi gelecektir. Sabah çalışmaya başlayanlar için akşam dinlenmeye ayrılabilir.

Günlük Kaç Saat Ders Çalışmalıyız?

Herkesin öğrenme süresi, kapasitesi, zorlandığı dersler ve öğrenme şekli farklıdır. Bu nedenle günlük kaç saat ders çalışılması gerektiği kişiden kişiye değişir. Uzmanlara göre günde ortalama 4 saat çalışmak yeterli olacaktır. Ancak çok verimli bir 2 saat verimsiz geçen 4 saate denk olabilir. Kişi, programına ve eksiklerine göre çalışma saatlerini belirlemelidir.

Öğrenme ve ders çalışma sürelerinizi belirlerken kaliteli çalışma zamanının önemli olduğunu unutmayın. Sürekli olarak uzun saatler çalışmak yerine etkili bir şekilde odaklanmak, konuları anlamak ve öğrenilen bilgileri pekiştirmek önemlidir.

En İyi Ezber Hangi Saatte Yapılır?

Bazı dersler ve bazı konular sadece ezbere dayalı olabilir. Böyle durumlarda iyi ezber yapmaktan başka çare yoktur. Peki ezber en iyi hangi saatte yapılır? Ezber yapmak için en etkili zaman sabahın erken saatleridir. Ezber yapılacak ortamın çok sessiz olması gerekir. Kişinin kendini verebilmesi için ortamda dikkatini dağıtacak ögeler olmamalıdır. Yine de bu genel gözlemler kişiden kişiye değişebilir.

Etkili Ders Çalışma Nedir?

Etkili ders çalışmak kişinin öğrenme seviyesini en üste çıkarmasıdır. Kişinin anlama, hatırlama ve uygulama yeteneklerini geliştirerek daha verimli ders çalışmasıdır. Her öğrencinin öğrenme tarzı farklı olduğundan kişi kendisi için etkili olan yöntemi belirleyerek bu yolda ilerlemelidir. Etkili ders çalışma sonucu bilgiler daha kalıcı olacağından ders çalışma isteği artacaktır.

Ders çalışma isteğim yok diyenler koçların etkili videolarından ve motive edici konuşmalarından faydalanabilir. Ders çalışma isteğim yok diyorsanız motive olmak için izleyebilirsiniz;

İlgili yazıya göz atabilirsiniz; 15 Yöntemle Sınav Stresi Nasıl Yenilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu