Gezi

Amasya Gezi Rehberi – Gezilecek 10 Yer Listesi

Anadolu’da kurulan en eski yerleşim merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyan Amasya gezilecek yerler konusunda birçok keşif noktasına sahiptir. Aslında şehirde daha birçok tarihi destinasyon bulunurken, bunların önemli bir kısmı maalesef ki eski olduğu için yok olmuştur.

Amasya gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz keşif noktalarından sizler için bahsettik. Tarihi yerlerini, müzelerini, doğal güzelliklerini listelediğimiz bu yazımızda Amasya’yı birlikte keşfedelim.

Amasya’nın Gezilecek Yerleri Nelerdir?

amasya gezilecek yerler

Amasya gezi rotaları genellikle tarihi alanlardan oluşmaktadır. Köklü bir geçmişi olduğu için birçok tarihsel ve kültürel yapıyı içinde barındıran şehirlerimizdendir. Zamanında şehzadelerin sancak noktalarından olan Amasya’da Osmanlı dönemine ait birçok yapıyı ve kalıntıyı bu şehirde görmek mümkündür.

Amasya kaç günde gezilir derseniz buraya 3 – 4 gününüzü ayırmak yeterli olacaktır. Bu süre zarfında Amasya gezilecek yerlerini doyasıya keşfedebilir ve meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz.

Amasya Kalesi

amasya kalesi

Gezilecek yerler listesinde ilk durağımız tarihi Amasya Kalesi. Yapılış tarihi bilinmeyen Amasya Kalesinin kim tarafından yapıldığı da kesinlik kazanmamıştır. Bu yapının Pontus Kralı Mithridates, Kumandan Karsan  veya Harsana tarafından inşa edildiğine dair bilgiler mevcuttur.

Denizden 700 metre yükseklikte olan bu yapı aynı zamanda Harşana (Harşena) adıyla da bilinmektedir. Bizans, Pontus, Pers Devleti ve Romalılar tarafından kullanılan bu kale birçok kez saldırıya uğramış, yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir.

18. Yüzyıldan sonra askeri değerini kaybeden Amasya Kalesinin sur duvarları moloz taşlarından üst bölümleri ise kesme taşlardan yapılmıştır.

Amasya gezilecek yerleri arasında tarihi öneme sahip Amasya Kalesinde Pontus krallarına ait mezarlar, Osmanlı dönemi hamam kalıntıları, sarnıçlar ve su depoları bulunmaktadır.

Amasya Arkeoloji Müzesi

amasya arkeoloji müzesi

1925 yılında kurulan Amasya Arkeoloji Müzesi 1980 yılında şimdiki kullandığı binaya taşınmıştır. Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Helenistik, Pers, Frig, İskit, Hitit, Tunç Çağı, Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ gibi 13 farklı medeniyet ve çağa ait eserler sergilenmektedir.

Müze bahçesinde ise Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi gibi dönemlere ait taş eserler sergilenmektedir. İlhanlı Devleti’nin Anadolu’daki yönetimi döneminde Amasya’da yöneticilik yapmış kişilere ait mumyalar da bu müzede sergilenmekte ve müze bu yönüyle büyük ilgi görmektedir.

Borabay Gölü

amasya borabay gölü

Amasya gezilecek yerler arasında doğal güzelliklerden biri de Borabay Gölü oluyor. Küçük bir akarsuyun yolunun yıkıntılar tarafından tıkanması sonucu oluştuğu için doğal bir set gölü olarak kabul edilmekle beraber Borabay Gölü 1050 metrelik bir rakıma sahip olarak bir krater gölü oluşumu özelliğine de sahiptir. Tabanından çıkan su ile beslenen Borabay Gölü’nün etrafında kestane, kayın, sedir ve sarıçam ağaçları bulunmaktadır.

300 metre genişliğe, 900 metre uzunluğa ve 25 metre derinliğe sahip olan bu göl zümrüt yeşili bir renktedir. Etrafındaki ormanlık alan içerisinde bungalov tipi evler, piknik alanları, kafeterya ve doğa yürüyüş alanları bulunan Borabay Gölü Taşova ilçe sınırları içindedir. Doğa ile iç içe olmak istiyorsanız, Amasya gezisi listenize bu gölü eklemenizi ve şehrin gürültüsünden biraz uzaklaşmanızı tavsiye ederiz.

Yedikır Baraj Gölü ve Yaban Hayatı Koruma Sahası

yedkuğular kuş cenneti

Amasya gezi rotası içerisinde doğal güzelliklerden Yedikuğular Kuş Cenneti Suluova ilçe sınırları içerisindedir. 1989 yılında Yaban Hayatını Koruma Sahası ve Sit Alanı olarak kabul edilen 900 hektarlık bu alanın 600 hektar kadar olan kısmını göl oluşturur.

Bu alan içerisinde karabatak, bahri, batağan, sakarca, boz kaz, gri balıkçıl, boz ördek, büyük balıkçıl, yeşilbaş, turna, kılkuyruk, karabaş, martı, fiyu, kervan çulluğu ve elmabaş patka gibi 100’den fazla kuş türü yaşamaktadır.

Önemli Kuş Alanı statüsüne sahip olan bu sit alanı içerisindeki gölün etrafında sosyal tesisler ve piknik alanları mevcuttur. Çevresinde amatör olta balıkçılığının yapılabildiği bu gölün etrafında ayrıca yürüyüş parkuru ve tenis kortu gibi alternatifler de mevcuttur.

Kral Kaya Mezarları (Aynalı Mağara)

kral kaya mezar

Kalker kayaların oyulmasıyla elde edilen mağaralar (Kral Kaya Mezarları) İ.Ö. 302’den İ.Ö. 26’ya kadar olan dönemde Amasya’da hüküm süren Pontus krallarına ait olup Amasya Kalesi eteklerinde bulunmaktadır. Pontus Krallığının kurucusu Mitridat Ktistes, 1. Mitridat’ın oğlu Ariobarzan ve 2. Mitridat’a ait grup üçlü mezar olarak anılmaktadır. Amasya gezi rotaları içerisinde tarihi anlamda dikkat çeken yapılardan biridir.

Milattan önce 185 yılında Kral Farnakes için yapılan, 8 metre genişliğinde 6 metre derinliğinde ve 15 metre yüksekliğindeki mezar Kral Kaya mezarların en büyüğü olma özelliğine sahiptir.

İlginizi Çekebilir:
Eskişehir Gezi Rotası | 10 Yer Listesi

Ortak özellik olarak 2 – 3 metre yüksekliğindeki girişe sahip olan bu mağaralar bir dönem hapishane ve cezalandırma alanı olarak da kullanılmışlardır.

Helenistik dönemde, MÖ 2. yüzyılda Amasya’da yaşamış Mitra Rahibi Tes’in anıtsal mezarı olan bu yer 13 metre yüksekliğe ve yaklaşık olarak 10 metre genişliğe sahiptir.

Güneş vurduğu zaman parlayan ön cephesinden dolayı buraya Aynalı Mağara da denmektedir. Dikdörtgen biçiminde olan mezar odası mezar çukuru ve nişi barındırmaktadır. Bizanslılar döneminde keşişhane olarak kullanılan bu yer Ziyaret Beldesi yolu üzerinde bulunmaktadır.

Şehzadeler Müzesi

sehzadeler muzesi

Yeşilırmak kıyısında eski sur duvarları üzerinde bulunan ahşap ve iki katlı bir binada yer alan Şehzadeler Müzesi’nde şehzadelikleri Amasya’da geçen Osmanlı Sultanlarının heykelleri ve dönemsel kıyafetleri sergilenmektedir.

15. ve 16. Yüzyıl Anadolu Türk evinin özelliklerini yansıtan bu müzenin Rumi ve Hatai desenlerle süslenmiş tavanları ve duvarları sanatsal yönden tezhip ve hat ile zenginleştirilmiştir. Ayrıca geleneksel halı dokumacılığının en güzel eserlerinden olan renkli ve motifli halılar ile bu müzeye ayrı bir hava katmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet, Yıldırım Bayezid, 2. Bayezid, Çelebi Mehmet, Yavuz Sultan Selim, 2. Murat ve 3. Murat Amasya’da şehzadelik yaptıktan sonra Osmanlı tahtına oturan kişiler olup bu kişilere ait heykeller müzenin üst kısımda yer almaktadır.

2. Bayezid Han’ın oğlu Şehzade Ahmet, Kanuni’nin oğulları Şehzade Bayezid ve Şehzade Mustafa, 2. Murat Han’ın oğulları Şehzade Alaattin ve Şehzade Mehmet ise şehzadelik dönemlerini Amasya’da geçirmiş, bununla beraber Osmanlı tahtına oturmayan şehzadeler olup bunlara ait heykeller ise bu müzede alt katta bulunmaktadır.

Bu müzede heykellerle ilgili 30 dakikalık video filmler sürekli olarak oynatılmakta ve bu şehzadelerin yaşadıkları dönemler hakkında bilgiler verilmektedir.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii

Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii

Tarihi yapı meraklılarının Amasya gezi rotasında yer alan cami, şehirdeki önemli Osmanlı eserleri arasında bulunuyor. 1666 yılında Kara Mustafa Paşa tarafından inşa edilen bu cami dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuştur.

Düzgün kesme taştan örülmüş dış duvarlara sahip olan Merzifon Kara Mustafa Paşa Camisi ahşap tavanlı ve dört sütunun oluşturduğu son cemaat yerine sahiptir. Bu yapının ana ibadet yerini kapsayan kubbesi 19. yüzyıl özelliği gösteren kalem işleri ile süslenmiştir. 8 adet ahşap sütunun taşıdığı bakır külaha sahip olan, 19. yüzyıl yapımı şadırvan ahşap bir temele sahiptir.

Şadırvanın tavanında kalem işi süsleme ile 3 farklı yer gösterilmektedir. Ayasofya, Sultanahmet ve Süleymaniye camileri, Galata ve Bayezid Kuleleri, Haliç ve Galata Köprüsü’nün gösterildiği ilk sahne İstanbul’u resmetmektedir. İkinci sahne Amasya’yı, üçüncü sahne ise Viyana önlerindeki Osmanlı ordusunu göstermektedir.

Burmalı Minare Camii ve Cumudar Türbesi

burmalı camii

Burmalı Minare Camisinin 1242 Van’da bulunan, Selçuklu Sultanı 2. Gıyasettin Keyhüsrev’in vezirlerinden Necmettin Ferruh Bey ve kardeşi tarafından inşa edildiği kabul edilmektedir.

Bu caminin deprem ve yangın sonrası tamamen yok olan ahşap minaresi daha sonra taş malzeme ile yeniden inşa edilmiştir. Dış tarafındaki yivler minareyi baştan sona çevrelemektedir.

Dikdörtgen bir plan üzerine oturtulan bu caminin duvarları kesme taştan inşa edilmiştir. Sekizgen yapılı ve kare zemin üzerine inşa edilen türbe ise İlhanlıların Anadolu nazırlığını yapan Şehzade Cumudar’a aittir.

Kapı Ağası Medresesi

kapı ağası medresesi

1488 yılında Sultan 2. Beyazıt’ın kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından inşa edilen bu yapı aynı zamanda Büyük Ağa Medresesi ismi ile de bilinmektedir. Merkezi bir avlunun etrafına dizilmiş yapıların olduğu bu yapı Selçuklu Anıt Mezarlarına ait sekizgen planın uygulandığı ilk medrese olma özelliğini taşımaktadır.

Medrese duvarları inşa edilirken tuğla ile beraber moloz taşlar da kullanılmıştır. Deprem sonrası kullanılamaz hale gelen ve 19. yüzyılın sonlarında fonksiyonunu kaybeden bu yapı 1978 yılında restore edilmiştir.

Gök Medrese

gök medrese amasya

Amasya gezilecek yerleri listesinde son maddemiz de Amasya’nın tarihi duraklarından biri olan Gök Medrese. 1267 yılında, Amasya Valisi Seyfettin Torumtay tarafından inşa edilen bu yapı medrese, cami ve türbeyi içeren bir külliye şeklinde inşa edilmiştir. Türbe bölümünün kasnağındaki mavi tuğlalardan dolayı Gök Medrese olarak anılan bu yapı dikdörtgen plan üzerine kurulmuştur.

Cami olarak da kullanılan Gök Medrese’nin ana kapısının iki yanındaki pencereler Selçuklulara ait taş işçiliğinin nadide örneklerinden biri olarak karşımızda durmaktadır. Caminin ahşap işçiliğinin güzel bir örneği olan değerli kapısı ise Amasya Müzesi’nde ziyaretçilerine kabul etmektedir.

Amasya gezisi ile ilgili aşağıdaki videodan yararlanabilirsiniz.

Amasya gezi rotalarından sonra şehirdeki diğer kültür aktivitelerine, tarihi ve kültürel müzelerine Amasya Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bakabilirsiniz; Suşehri Nerede? Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu