Hayvanlar Alemi

Kedi Tüyü Yutmak Zararlı mı? Yutarsak Ne Olur?

Evcil hayvan besleyenlerin veya beslemeyi düşünenlerin aklını kurcalayan kedi tüyü zararlı mı sorusuna yazımızda açıklık getireceğiz. Kedi ve köpek gibi tüylü hayvanlar ev içerisinde ister istemez tüylerini dökmektedir. Tüy dökülmesi mevsimsel veya hormonsal nedenlerden dolayı hayvanın normali olarak gerçekleşir. Tüyler ince telli olduğu için çoğu zaman görülmesi zordur. Ev içerisinde kıyafetlerimize, koltuklarımıza, halılarımıza, battaniyelerimize dökülebilir. Bir hayli dağılan tüylerden kaçınması zordur.

Peki kedi tüyü yutmak zararlı mıdır? Aslında tüyler tek başına zararlı değildir ancak zararlı hale gelebildiği durumlar vardır. Kedi üzerinde parazit olduğu durumlarda bize bulaşabileceği için zararlı hale gelir ve yuttuğumuzda kiste neden olur. Kedinizin aşılarını ve veteriner hekim kontrollerini düzenli şekilde yaptırıyorsanız tehlikeli bir durum yoktur.

İç ve dış parazit aşıları 3 ayda bir veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak uygulanmalıdır. Bu aşılar hem sizi hem de kedinizi tehlikelerden korumak içindir. İç ve dış parazit aşısı evcil hayvanlar ve sahipleri için hayati önem taşımaktadır. Yalnızca evcil hayvanlarda değil sokaktaki hayvanlarda da aynı durum söz konusudur. Sokak hayvanlarına dokunduktan sonra ellerinizi yıkamanız ve olabildiğince az temas etmeniz faydanıza olacaktır.

Kedi Tüyü Zararları

kedi tüyü yutmak

Kedi tüyü zararlı mı sorusunun cevabı durumlara göre değişmektedir. Kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırıyorsanız, temizliğine ve sağlığına dikkat ediyorsanız korkulacak bir durum yoktur. Ancak eğer kedinizde parazit varsa tüyler yoluyla size bulaşabilir. Üzerindeki parazitler sadece kediler için değil insanlar için de bulaşıcı ve zararlıdır. Kedide parazit varsa, parazit yumurtaları yapışkan olduğu için dışkılarını yaparken üstlerine yapışır. Tüylere yapışan parazitlerin insanlara geçme tehlikesi vardır. Parazitler vücut içerisinde kana karışarak organlar içerisinde kiste dönüşür ve büyük tehlike arz eder.

Boğaza kedinin tüyü yapışması vücudunuzda enfeksiyonlara ve alerjiye neden olabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktora gözükmeli, durumu takip etmelisiniz. Kedinizin aşılı olup olmadığıyla ilgili doktoru bilgilendirerek sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız. Olası kistleri erken teşhis yoluyla önleyebilirsiniz.

Kedi tüyü akciğere yapışır mı sorusu da merak edilen konulardan biridir. Yalnızca akciğere değil, vücuda girdiğinde kan yoluyla birçok organa yapışabilir. Yapışmaktan kast edilen kiste dönüşerek organ içerisinde yer edinmesidir. Önüne geçilmediğinde git gide büyüyebilir ve hayati sonuçlara neden olabilir. İç ve dış parazit uygulamasına dikkat edildiği sürece evcil hayvan tüylerinin insan saçından farkı yoktur. Boğaza kaçma ve yutma gibi durumlarda herhangi bir tehlike oluşmaz.

İlginizi Çekebilir:
Köpeklerde Anal Kese Hastalıkları ve Tedavisi

Kedi Tüyü Alerjisi

İnsanlarda kedi ve köpeklere olan alerji türü çok yaygındır. Kediye alerjiniz olduğunu anlamak için alerji uzmanına gözükmek ve detaylı testler yaptırmak gerekir. Alerjinin kesin çözümü yoktur ancak yoğunluğuna göre ilaç ve spreylerle belirtilerini en aza indirilebilir.

Vücuttaki zararlı bakteri ve virüslerle savaşmak için bağışıklık sistemimiz tarafından antikorlar üretilir. Antikorlar alerjen maddeyi zararlı maddeyle karıştırdığında vücudunuz aslında zararsız olmasına rağmen tepki gösterir. Alerjinin yaygın belirtileri burun akıntısı, kaşıntı, kızarıklık, gözlerde yaşarma, hapşırık, öksürük gibi durumlardır. Kedi alerjisinde kedinin tüyleri, tükürüğü ve deri döküntüleri vücudunuzda alerjik etkenlere sebep olabilir. Bu durumlarda ilaç, sprey ve aşı gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Kedi Tüyü Dökülmemesi için Ne Yapılabilir?

Kedilerde tüy dökülmesinin önüne tamamen geçmek mümkün değildir. Tüy dökülmesi evcil hayvanların normali haline gelen bir durumdur. Mevsimsel, stres kaynaklı ve çeşitli hastalıklardan dolayı tüylerinde dökülme görülebilir. Herhangi bir hastalığı varsa veteriner hekim kontrolünden geçmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Yaygın sebeplerden biri de beslenme şeklidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme normalden fazla tüy dökmesine neden olabilir. Veteriner hekim ekstrem durumlarda kedi tüyü dökülmemesi için ilaç tedavisi uygulayabilir.

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?

Ev içerisinde dökülen tüyleri temizlemek için düzenli olarak temizlik yapılması gerekir. İki günde bir silip süpürerek tüylerin ev içerisinde birikmesini ve yayılmasını engelleyebilirsiniz. Kedinizin mutfak gibi yemek yaptığınız ve yediğiniz alanlara girmesini engelleyerek temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kedi tüyü toplama makinesi kıyafetlerinizde ve koltuklarınızda biriken tüyleri temizlemek için kurtarıcı yöntemdir. Tüy toplama aparatları sayesinde ortamda yayılmadan temizleyebilirsiniz.

Kedi Tüyü Vücuttan Nasıl Atılır?

Kedi tüyü yuttum ne yapmalıyım diyorsanız evde ilk yapabileceğiniz bol bol su içmektir. Antioksidan besinler tüketerek tüyün vücuttan atılmasını sağlayabilirsiniz. Bitki çayları antioksidan özellikte olduğu için bol bol tüketebilirsiniz. Yine de mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı, doktor muayenesinden geçmelisiniz.

Olası durumun önüne geçmek için kedinize baştan itibaren düzenli şekilde parazit aşılarını uygulamanız gerekir. Evcil hayvanlar için en önemli aşıların başında iç ve dış parazit gelir. Aşılara dikkat edildiği sürece korkmanıza gerek yoktur.

Kedilerle ilgili başka bir yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz; Kedi Bıyıkları Neden Uzundur? Ne İşe Yarar? 5 Soru

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu