Gezi

Work and Travel Nedir? 2023 Fiyatları ve Şartları

ABD’ye gitmek isteyen öğrencilerin başvurduğu yöntemlerden Work and Travel programı şartları 2022 yılında da öğrencilerin merak konusu oldu. Her sene olduğu gibi bu sene de Work and Travel programı yoğun ilgi görüyor. Programın nasıl yapılacağını, süreci ve kazandırdığı avantajları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Program, Amerika Birleşik Devleti’nde kısa süreli yaşamak, dil ve kültür öğrenmek isteyen öğrenciler için kaçınılmaz bir fırsattır. Bu program bünyesinde yaz tatili boyunca Amerika’da hem çalışıp para kazanır hem de İngilizce öğrenme fırsatı yakalarsınız.

ABD Dışişleri tarafından sezonluk işçi açığını kapatmak için yürütülen bu kültürel program sayesinde birçok farklı ülkeden binlerce öğrenci çalışıp para kazanırken aynı zamanda yabancı dili günlük hayatta yerinde öğrenmektedir.

Amerika’yı gezmeye gitmiş bir turist gibi değil orada yaşayan bir vatandaşmış gibi günlük hayatın içerisinde olacağınız için dil öğrenme açısından faydalı bir programdır. Gün içerisinde birçok insanla İngilizce konuşmanız gerekeceği için doğal akışında ister istemez dili öğrenmeye başlayacaksınız.

Work and Travel Nasıl Yapılır?

work and travel nasıl yapılır

Work and Travel programına dahil olmak istiyorsanız program başlangıç tarihinden önce işlemlere başlamanız gerekir.

Adım 1: Work and Travel Şirketi seçin.

Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de programı sağlayan birçok şirket bulunur. Şirketlerin sunduğu hizmetler ve yararlar değişiklik gösterir. Önemli olan sizin kendinize uygun en iyi Work and Travel şirketini bulmaktır.

Şirket seçerken Amerikan Konsolosluğunun paylaştığı güvenilir Work and Travel şirketleri listesinde yer almasına dikkat etmelisiniz.

Programa dahil olacağınız şirketi seçmek ilk ve en önemli adımdır. Şirketin yorumlarını iyice araştırabilir, daha önce şirketin programına dahil olmuş kişilere ulaşarak sorabilirsiniz.

Adım 2: Seçtiğiniz şirket ile iletişime geçin.

Kendiniz için en doğru şirkete karar verdikten sonra şirket ile iletişime geçerek süreci başlatın. Şirket tarafından size program için gerekli şartları karşılayıp karşılamadığınıza dair bir değerlendirme yapılacaktır. Bu değerlendirmeden başarılı sonuç elde ederseniz programa katılabilirsiniz.

Adım 3: İş Bulma Süreci

Şirket ile iletişime geçip şartları sağladığınız belirlendikten sonra şirketin iletişim halinde olduğu yurt dışındaki işverenler tarafından İngilizce seviyeniz, alabileceğiniz vize süreniz, Amerika’da bulunacağınız süre ve işe yeterliliğinize göre size bir iş bulunur.

Bu aşamada şirket size ne tür bir işte çalışmak istediğinizi veya istemediğinizi sorarak ona göre işleri sunmalıdır. Eğer çalışmak istemediğiniz bir iş varsa öncesinden bağlı olduğunuz şirket ile iletişime geçerek belirtmelisiniz.

Adım 4: İşe Yerleştirilme Süreci

İstediğinize en uygun işi bulup karar verdikten sonra mülakat tarihlerini bekliyorsunuz. İşverenler tarafından çoğunlukla Skype üzerinden online şekilde size bir mülakat yapıyor. Şirket tarafından iş yerinin yapacağı mülakat tarihleri öncesinden haber veriliyor. Eğer işi beğendiyseniz belirtilen tarihte mülakata katılabiliyorsunuz. Mülakatı geçen kişiler birkaç gün içerisinde şirkete iletilerek gerekli vize işlemleri başlatılıyor.

Adım 5: Vize İşlemleri

Program için almanız gereken J-1 vize işlemlerinden aşağıda detaylı şekilde bahsettik.

Work and Travel programı her sene bahar döneminin sonunda üniversitelerin 3 aylık tatilinde gerçekleşen bir programdır. Üniversitenizin tatile girdiği tarihler arasında 3 aylık programa katılabilirsiniz.

Adımları başarılı şekilde geçtikten sonra bağlı oldunuz şirket ile bir sözleşme imzalayıp gerekli belge ve evrakları tamamlayarak belirlediğiniz tarihler arasında sürecinize başlayabilirsiniz. Yazımızın devamında başvuru süreci ile ilgili detayları da adım adım anlattık.

Work and Travel Vize İşlemleri

work and travel vizesi

Program kapsamında ABD’ye giriş yapabilmek için kültürel değişim programı vizesi olan J-1 vizesine sahip olmanız gereklidir. Bu vizeye size verilen DS formu ile başvurabilirsiniz. Vize için size soru cevap şeklinde İngilizce bir mülakat yapılacaktır. J-1 diğer vize türlerine göre daha kolay alınabilen bir vizedir. Temel şartları sağladığınız ve mülakatta başarılı oldunuz takdirde bir sorun olmayacaktır.

Vizede sorulan temel soruları önceden araştırıp çalışarak giderseniz sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır. Vize mülakatı 3-5 dakika arası çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir, eğer orta seviyede İngilizce biliyorsanız ve önceden biraz da olsa hazırlık yaptıysanız başarılı geçme ihtimali yüksektir. Türkiye’de Work and Travel vizesi başarı oranı %90’ın üstündedir.

Vize görüşmesi randevunuzu şirketiniz sizin adınıza alıp size öncesinde randevu tarihini haber verecektir. Vizede sorulan sorular değişiklik gösterebildiği gibi genelde belli sorular arasından birkaçı seçilmektedir. Genelde ABD’nin neresine gitmek istediğiniz, hangi üniversitede öğrenim gördüğünüz, üniversite bölümünüz, okulunuzun ne zaman biteceği, çalışmak istediğiniz iş vb. ile ilgili çeşitli sorular sorulmaktadır.

İlginizi Çekebilir:
Ağva Kamp Alanlarında Ücretli ve Ücretsiz 10 Yer

DS Formu ve Sponsor Nedir?

DS formu yasal olarak ABD’de çalışabilmenizi sağlayacak bir yeterlilik belgesidir. Programa kabul edildikten sonra bu form size ABD’deki sponsorunuz tarafından sağlanır. Vize görüşmesine giderken yanınızda mutlaka bu formu da götürmeniz gerekiyor. Bu formu yetkili kişi imzaladıktan sonra zarfa koyar, bu zarfın ABD’deki görevliler tarafından açılana kadar kesinlikle açılmaması gerekiyor.

ABD Dışişleri tarafından Work and Travel gibi kültürel programların denetlenmesi ve düzenlenmesi özel kurumlara görev olarak verilmiştir. Kar amacı olmayan bu özel kuruluşlara sponsor denmektedir.

Sponsorlar Work and Travel şirketleriyle ortak şekilde bu işi yürütürler. Öğrencinin seçilmesi, gerekli belgelerin sağlanması ve iş bulunması gibi süreçlerde ortak şekilde çalışırlar. Aynı zamanda program boyunca öğrencilere günün her saati ulaşabilecekleri yardım hattı sunarlar.

Work and Travel Şartları

Programa dahil olmak istiyorsanız programa kabul alabilmek için sağlamanız gereken bazı şartlar vardır. Kabul edilmek için aşağıda belirttiğimiz şartları sağlıyor olmanız lazım. Şartları sağlamıyorsanız şirket bünyesinde programa dahil edilseniz de program için almanız gereken vizeden ret cevabı alırsınız.

Programa katılmak için şartlar şu şekildedir:

  • Üniversite öğrencisi olmak
  • Orta sevitede İngilizce biliyor olmak
  • 18-26 yaşları arasında olmak
  • 2.00 Üniversite not ortalamasına sahip olmak

Belirtilen şartları taşıyorsanız vize ve mülakat adımlarını başarı ile geçtikten sonra programa dahil olursunuz, gitmek için gerekli işlemlere başlarsınız.

Work and Travel Başvurusu

Work and Travel başvuruları ekim ayından itibaren başlayıp mart ayı sonuna kadar sürmektedir. Programa sadece yaz aylarında dahil olabilirsiniz ama işlemler uzun sürdüğü için başvurular çok öncesinden başlar. Ne kadar erken başvurursanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.

Başvurular Work and Travel şirketleri tarafından alınmaktadır. Gerekli şartları sağlıyorsanız karar verdiğiniz şirkete başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz onaylandıktan sonra gerekli işlemlere başlanır ve gitmek istediğiniz tarihlerde süreciniz başlar.

Work and Travel Ücretleri

Program ücretleri 3.500$ civarındadır. Bazı yerlerde erken dönem kayıtlarında fiyatlarda indirim yapılabilir ancak ortalama fiyatlar bu şekildedir.

Ücreti ödedikten sonra aşağıdaki sebeplerden dolayı programınız iptal olursa ücret iadesi alabilirsiniz.

  • Sonradan gelişen ciddi bir sağlık sorunu
  • Birinci dereceden yakının vefatı
  • Vize görüşmesinden ret cevabı alınması
  • İşyeri mülakatından iki kere kalması
  • Pandemi vb. sebeplerden uçuşların gerçekleşmemesi

Ücret iadesi şirketlere göre değişir. Şirket şartları ve şirketle imzaladığınız sözleşemeye göre iade konusu değişir.

Work and Travel ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

WAT merak edilenler

Programa dahil olanlar veya olmak isteyenler atılacakları Work and Travel macerası ile ilgili birçok konuyu merak etmektedir. Aşağıda program ile ilgili en çok merak edilen ve sıkça sorulan soruları sizler için cevaplamaya çalıştık.

Work and Travel Ücretsiz mi?

Hayır, program ücretsiz değildir. Work and Travel programı ücretli bir programdır. Ücretli olmasının yanı sıra orada çalışacağınız işlerden para kazanmanız mümkündür.

Work and Travel Ne Kadara Mal Olur?

Work and Travel programı ücreti en az 3.500 $ kadardır. Program ücreti haricinde yol masrafı, pasaport ve vize işlemleri için yapılacak masraflar göz önünde bulundurduğunda 5.000 $ gerekir.

Work and Travel Ücretine Uçak Bileti Dahil mi?

Hayır, çoğu şirkette program için ödenen ücrete uçak bileti ücreti dahil değildir. Bazı şirketlerde uçak biletinin de dahil olduğu istisnai durumlar olabilir.

Work and Travel Yılda Kaç Kişi Gidiyor?

Öğrencilere gezme, çalışma ve dil öğrenme imkanı sunan programa dünya üzerinde hak tanımlanan bütün ülkelerden her sene toplam 150 bin kişi katılmaktadır.

Mezun Olduktan Sonra Work and Travel Olur mu?

Hayır, mezun olmuş öğrenciler programa katılamaz. Yalnızca örgün eğitim şartını sağlayan öğrenciler programa dahil olabilir.

Work and Travel için Okul Şart mı?

Evet, programa katılmak için öğrenci olmanız şarttır. Programa katılmak için herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünde örgün eğitim görüyor olmalısınız.

Work and Travel Hangi Bölümler Yapabilir?

Örgün olarak lisans veya önlisans fakültesinde öğrenim gören her öğrenci, bölümü fark etmeksizin programa katılabilir. Bölüm olarak bir şart aranmaz.

Work and Travel Kaç Ortalama İstiyor?

Not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ortalamanızın yüksek olması daha kolay vize almanızı ve programa katılma sürecinizin daha hızlı olmasını sağlar.

Work and Travel Kaçıncı Sınıfta Yapılır?

Bunun için herhangi bir kısıt yoktur. Hazırlık sınıfı dahil olmak üzere lisans döneminizin her yılında yapabilirsiniz. Yüksek lisans ve doktorada programa katılamazsınız.

Work and Travel Hangi Ülkelerde Var?

Work and Travel programı ABD, Avustralya, Singapur ve Kanada gibi ülkeleri kapsayan bir programdır. Bu ülkelerden birinde programa dahil olabilirsiniz.

Göz atabilirsiniz; Pasaport Çıkarma İşlemleri ve Gerekli Evraklar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu