Yaşam

Ara Papağanı Nedir? Türleri ve 2023 Fiyatları

Güzelliğiyle dikkat çeken kuş çeşitlerinden olan ara papağanının türleri ve fiyatları sevenleri tarafından merak edilir. Dünyanın en güzel varlıklarından ve kuş cinslerinden olan papağanlar, konuşması ve taklit yetenekleriyle ilk çağlardan beri insanların her zaman dikkatini çekmiştir. Sümbül ara papağanı da güzelliği ve büyüleyici yapısıyla en değerli papağan türlerinden birisidir. Seveni çok olan bu cins hakkında merak edilenleri sizlerle paylaştık.

Sümbül Ara Papağanı Nedir? Nerede Yaşar?

Sümbül papağanı diğer adıyla sümbül makav, genellikle Güney Amerika bölgelerinde yaşar. Ortalama 100cm boyutlarına erişebilen sümbül papağanın latince adı “Anodorhynchus hyacinthinus”dur. 

Son dönemlerde maalesef ki soyu azalan ve koruma altına alınan türlerdendir. Mavi sarı yapısı ve yuvarlak kafasıyla oldukça sevimli durur. Doğada ortalama Macaw papağanı ömrü 50 senedir. İnsanlıkla uyumlu yaşamaya da alışmıştır. Genellikle anavatan olarak “Brezilya” bölgeleri ve ormanları gösterilir.

Ara (Macaw) Papağanı Türleri

Ara ailesinden olan papağan türleri farklı görünüşlere sahiptir. Anatomik olarak farklılıkları çok fazla belli olmamaktadır. Papağan denilince akla gelen ilk görüntüler genellikle ara papağanları olur. Desenli tüyleri ile dikkat çekicilerdir. İşte sıralı liste halinde Macaw papağanı türleri;

  • Mavi – Sarı Ara Papağanı
  • Kırmızı Macaw Papağanı
  • Kırmızı Ara Papağanı
  • Yeşil Ara Papağanı 
  • Asker Ara Papağanı
  • Ara Severus Papağanı
  • Ara Ambiguus Papağanı
  • Ara Glaucoglaris Papağanı
  • Ara Rubrogenys
  • Ara Tricolor
  • Amerikan Sümbül Ara Macaw Papağanı (Mavi Ara Papağanı)
  • Hahn Macaw Papağanı

Sümbül Ara Papağanı Ortalama Boyutları

Sümbül ara papağanları papağangiller arasında en büyük boyutlu papağanlardandır. Diğer türlere göre görünüş ve boyut olarakta daha iri bir yapıya sahiptir. Dünyanın en ağır papağan türü Kakapo’dan sonra en ağır ikinci Papağan türüdür. 

Belki şaşıracağınız ve ilginç bir bilgi olarak gelecek ancak sümbül ara papağanları yaklaşık 2 kiloya kadar ulaşabilirler. Boyları ise 100 santimetreye kadar çıkabilir. Kanat uzunluklarının 430 milimetreye kadar ulaştığı söylenmektedir. Gözlerinde bulunan sarı çizgileri bazı türlürde gagasının etrafında da görülebilir.

Kuyruk uzunlukları yaşlandığı süre boyunca uzamaya devam eder. Sümbül ara papağanlarının yaşlı veya dişi – erkek olup olmadığını bir bakışta anlamanız pek kolay olmayacaktır. Genellikle hepsi birbirine benzer.

Sümbül Papağanı Özellikleri ve Bakımı

sümbül macaw ara papağanı

Sümbül papağanlarının boyutlarından ve genel yapısından bahsettik ancak sizleri şaşırtacak özellikleri ve ara papağanı bakımını ele alacağımız maddemizden hazırsanız devam edelim. 

Papağangiller genel olarak aynı şekilde yaşar ve beslenir. Bazı türlerde ise farklılıklar gösterebilir. Sümbül ara papağanları diğer papağan türlerine göre daha sakin bir yapıya sahiptir. Evde beslenmeye uygun bir türdür. Doğal yaşam alanında genellikle palmiye fıstıkları ile beslenirler. 

Eşli yaşamayı severler ve genellikle küçük gruplar halinde yaşarlar. 6 sümbül ara papağanı bir koloni gibi yaşayabiliyorken bazı gruplar 12 papağana çıkabilmektedir. Cins olarak tek eşli olmayı tercih eden sümbül ara papağanları eşleşme ve kuluçka dönemlerinde yalnız kalmayı tercih ederler. Ayrıca bazı meyveler, tohumlar, goncalar ve bitkiler dışında sümüklü böcek gibi türleri de yiyebilirler.

Eğer evinizde evcil olarak sümbül ara papağanı bakmak istiyorsanız bazı bakım önerilerimiz şunlardır;

  • Oldukça geniş ve uğraşabileceği oyuncakları olan bir kafes
  • Sağlam ve ağır bir kafes ( Boyut olarak büyük ve güçlü gagalıdır.)
  • Yemeklerle uğraşmayı sevdiği için kabuklu yiyecekler
  • Kuyruk ve tüy yapısını korumak için kafes kenarlarının sağlam olması
  • Kafesini kuyruğuna çarpacak şekilde dizayn etmeyiniz.
  • Eşli ve bağlı bir tür olduğundan mutlaka eşli almaya gayret ediniz.

Bu önerilerin dışında eşli olarak almanızı önermemizin sebebi çabucak dağılan bir psikolojiye sahip olmalıdır. Eğer yeterli ilgiliyi ona göstermesseniz bunalıma girebilir ve hayatını kaybedebilir. O yüzden bu türü almadan önce kesinlikle yeterli ilgiyi, ortamı ve rahatlığı sağlayabileceğinizden emin olmanızı öneririz.

Ara Macaw Papağanı Nasıl Beslenir?

Ara papağanları doğal ortamlarında palmiye cevizleri, muzlar, goncalar, tohumlar ve su kenarlarında sümüklü böceklerle beslenirler. Evcil bakımında ise bazı karışımların yanı sıra pek çok yiyecek tercih edilebilir.

İri ve kilolu bir hayvan olduğundan yem masrafı oldukça yüksek olacaktır. Ayrıca psikolojik olarakta çabuk etkilenen bir tür olduğundan yiyecek takviyeleri ve vitaminler çok önemlidir. Sırasıyla evcil ara papağanınıza verebileceğiniz yiyecekler şunlardır;

  • Ceviz 
  • Şeftali Nektarı
  • İncir
  • Karışık Papağan Yemleri
  • Fıstıklar
  • Tohumlar
  • Muz 
  • Kabuklu Diğer Kuruyemişler

Sümbül Papağanı Konuşur mu?

Sümbül papağanları konuşmaya yatkın ve taklitçi bir papağan türüdür. Konuşmanın yanı sıra gagasıyla ve ayağıyla bazı hareketlere eşlik edebilir. Kanatlarıyla selam verebilir. Bir çok konuda eğitilebilir. Eğitimleri için genellikle yem tekniği uygulanır. Ses olarak gür bir sese sahiptir. Eğer sesi az çıksın istediğim zaman konuşsun diyorsanız sümbül ara papağanı size göre değildir. Eğlenceli ve sesli bir hayvandır.  Uysal ve sevecendir. 

İlginizi Çekebilir:
Voleybol Pas Çeşitleri Nelerdir? 8 Farklı Pas Stili

Ara Papağanı Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Ara papağanları genellikle 4 aydan sonra eş seçimi yaparlar ve çiftleşme tercihinde bulunurlar. Aynı bizler gibi eşlerini beğenerek ve hissederek seçmeyi tercih ederler. Sevmedikleri kuşlar ile ise kavga etme eğilimindedirler. Bu yüzden eş seçimi için doğru ve dikkatli bir seçim yaptığınızdan emin olmalısınız. 

Ara papağanının çiftleşmesi için doğru ve doğal bir ortam sağlamalısınız. Bu noktada ormanı andıracak bir ortam yaratınız. Öncesinde ise aynı ortamda 7 ile 10 gün ayrı olarak beslenmeli ve alıştırılmalıdır. Birden bir araya getirmek kavgalara sebebiyet verebilir. Eğer tüm bunları başarır ve yavru almayı başarırsanız kuluçka süresiyle 28 gün sonunda dünyalar güzeli bir ara papağanı yavrusuna sahip olabilirsiniz.

Sümbül Ara Papağanı Fiyatları Ne Kadar?

Sümbül ara papağanı kaç TL? Sorularınızın yanıtına gelmeden önce ara papağanı türleri ve özellikle sümbül ara papağanının soyu tehlikede olduğundan koruma altına alınan bir tür olduğunu belirtmeliyiz. Beslenmesi Türkiye’de şu anda yasak olmasa dahi uluslararası seyahatlerde problemler yaşayabilirsiniz. Bu kuş türünün ticaretinin devam etmesinin sebebi ise maddi olarak zor günler geçiren Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerinde kaçak avlamalar ile gerçekleşmektedir. Bu yüzden satın alımı gerçekleştirirken bir suça ortak olmadığınıza emin olmalısınız. Eğer imkanınız varsa ülkemizden doğal olarak bir yavru elde etmeye çalışınız.

Sümbül ara papağanı fiyatları ise son dönemlerde dolar kurunun artışıyla tırmanışa geçmiştir. En pahalı papağan türlerinden olan sümbül ara papağanı ortalama 20 bin TL ile 40 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılır.

Ara Papağanı İle İlgili Merak Edilen Sorular

Ara (Macaw) Papağanı türleri ile ilgili merak edilen konu başlıklarına yazımızda değindik. Bu papağan türü hakkında en çok sorulan soruları da aşağıda sizler için derledik. Merak ettiğiniz soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Ara Macaw Papağanı Ne Kadar Yaşar?

Macaw Ara Papağanları boyutlarına göre değişen yaşam sürelerine sahiplerdir. Küçük türler 15-20 yıl yaşarken büyük macawlar ise 60 yılın üstünde yaşayabilir. Tabii bu süre yaşam kalitesiyle de ilgilidir. Güzel imkanlarda bakılması hayatını olumlu etkileyecektir.

Ara Papağanının Huyu Nasıldır?

Genellikle sakin ama ilgi bekleyen türlerdir. Sevgisini sonuna kadar size verir. Bu sebeple eşli olarak sahiplenilmesi önerilir. Gerekli ilgiyi ve sevgiyi gösterdiğinizde aranızda bir bağ oluşacak ve o da size sevgi gösterecektir.

Papağanlar kelimeleri öğrenebildiği ve taklit edebildiği için hayvanlar arasında zeki olarak öne çıkar. Bazı papağan türleri 100 kelimeye kadar hafızasına atabilir ve bu kelimeleri söyleyebilir.

Konuşma ve taklit konusunda en iyi olan papağan cinsi amazon papağanıdır. Papağanınızın konuşma yeteneğinin hızlı şekilde gelişmesini istiyorsanız onunla ilgilenmeli ve bol bol konuşmalısınız. Bu sayede sizden sürekli duyduğu kelimeleri hafızasına atarak taklit edebilir.

Papağanlar gelişiminde 3 ayı tamamladıktan sonra konuşmaya başlayabilir. İlk etapta birkaç kelimeyle başlayan anlaşılmaz konuşmalar sonrasında gelişir. 3 aydan sonra onlara kelimeleri öğretebilirsiniz.

Papağan cinsleri arasında en pahalı olanı Sümbül cinsi olarak bilinir. Değeri bin liralara çıkan bu kuşlar renkleri, yetenekleri ve büyüklükleriyle dikkat çeker. Diğer cinsler arasında öne çıkar.

Evet, papağan bakımı zordur ve sorumluluk ister. Evde papağan bakmayı düşünüyorsanız öncesinde iyi düşünmeli, bakımını araştırmalısınız. Papağana gereken ilgiyi vermeli ve beslenmesine çok dikkat etmelisiniz.

Ana yaşam alanı ekvator bölgesi olan papağanlar en çok ekvatoral iklimde yetişen tropikal meyveleri sever. Mango, ananas, papaya gibi özel meyveleri birçoğu sevecektir. Bunun dışında çilek, üzüm, kavun gibi sulu meyveler de verebilirsiniz.

Papağanlar mutlu olduklarında daha sosyal ve sesli olurlar. Daha çok öter, konuşur ve size oyun yaparlar. Genelde mutlu zamanlarında konuşma ihtimalleri daha yüksektir.

Isırmaması için onu bu duruma alıştırmanız gerekir. Isırdığı zamanlarda ona “hayır, dur” gibi tepkiler vererek alıştırmaya çalışabilirsiniz. Aynı zamanda sinirli olduğu zamanlarda ona yaklaşmayın ve ısırmayı onun için oyun haline getirmeyin.

Tuzlu gıdalar, yağlı gıdalar, şekerli gıdalar, çekirdekli meyveler, sarımsak, soğan, kafein içeren yiyecekler papağanlar için kesinlikle yasaktır. Aşırı tuzlu ve yağlı olan cips çeşidi ürünlerden de uzak durulmalıdır.

Çarşafların kaymaması için neler yapılır? Hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise mutlaka yazımızı inceleyiniz. Bilgi Bankayı favorilerinize eklemeyi unutmayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu