Gezi

Yalova Gezilecek Yerler Listesi 10 Madde

Küçük ama güzel şehirlerimizden olan Yalova gezilecek yerleri ve plajlarıyla ülkemizin görmeye değer güzelliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Marmara Bölgesi’nde bütün şehirlere yakınlığı ve kolay ulaşım imkanlarıyla Yalova, gezmeyi sevenler için güzel bir şehirdir.

Marmara Bölgesi’nde yer alan Yalova ili, 1995 yılında ilçeyken il olmuştur. Yalova, Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerinde ve Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısındadır. Bursa ve Kocaeli büyük şehirlerine komşudur. İstanbul’a çok yakın mesafededir. Büyük şehirlere yakınlığı Yalova’yı daha cazip hale getirmektedir.

Yalova gezi rehberi niteliğindeki bu yazımızda sizler için Yalova gezilecek yerlerini listeleyerek anlattık.

Yalova Gezi Rehberi

Küçük bir şehir olan Yalova’da küçük olsa da gezilecek güzel yerler, görülmesi gereken güzel manzaralar vardır. Sahilleri, plajları, tarihi yapılarıyla Yalova gezilecek yerleri ile bir rota oluşturulabilir. Masmavi denizi, sahil kenarı yerleri, canlı sokaklarıyla gezmeye değerdir.

Yalova Merkez Sahili

yalova merkez sahili

Yalova Merkez Sahili, uzun bir sahil yoludur. Merkezde birçok sokak ve caddeden kısa bir yürüyüş ile sahile çıkmak mümkündür. Merkez sahilinde manzaraya karşı uzun bir sahil yürüyüşü yapabilirsiniz. Sahil boyunca manzaraya karşı oturabileceğiniz mekanlar da bulunmaktadır.

Yer yer kumsal alanlar da bulunan sahilde masmavi bu manzaraya karşı kumsalda oturup denizin sesini dinlemek, manzaranın tadını çıkarmak çok keyiflidir. Aynı zamanda Yalova Merkezdeki cıvıl cıvıl canlı sokaklarını da gezebilirsiniz.

Yürüyen Köşk

Yalova yürüyen köşk

Yürüyen Köşk ve çınar ağacı Yalova’da başlıca görülmesi gereken yerlerdendir. Hem hikayesiyle hem güzel manzarasıyla Yalova’daysanız mutlaka görün deriz.

Yürüyen Köşk, 1929 yılında Atatürk için yapılmış bir köşktür. Köşkün anlamlı hikayesi ise yanındaki çınar ağacıyla başlamıştır. Köşk inşa edildiği sırada yanındaki bu çınar ağacının kesilmesi gerekmiş, Atatürk’ün ise ağacın kesilmesine karşı çıkması sonucu köşk raylı bir sistem ile ağaca zarar vermeyecek şekilde kaydırılmıştır. Daha sonra adı Yürüyen Köşk olarak kalmıştır.

Yürüyen Köşk, pazar ve pazartesi günleri hariç diğer günler 10:00 – 15:45 saatleri arası ziyarete açıktır.

Yalova Atatürk Köşkü

Yalova atatürk köşkü

Atatürk’ün memleketim diye bahsettiği Yalova şehrinde ona dair birçok tarihi izle karşılaşıyoruz. Yalova gezilecek yerleri arasında Yürüyen Köşk gibi Yalova Atatürk Köşkü de bunlardan biridir.

1929 yılında Atatürk ve ailesinin kalması için inşa edilen köşk 1984 yılında restore edilerek müzeye çevrilmiştir. Kısa bir sürede yapımı tamamlanan bu tarihi ahşap köşk günümüze oldukça güzel korunarak gelmeyi başarmıştır. Atatürk Köşkü içerisinde 3 salon ve 11 oda bulunmaktadır.

Atatürk Köşkü, pazartesi günleri hariç diğer günler 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Deprem Anıtı

Yalova deprem anıtı

Yalova Deprem Anıtı, ülkece en üzücü ve acı tarihlerimizden olan 17 Ağustos 1999 depremindeki acı kayıplarımızı anmak için yapılmış olan bir anıttır. Yalova 17 Ağustos Parkında bulunan anıt, depremin 2000 yılında depremin birinci yıldönümünde yaptırılmıştır.

İlginizi Çekebilir:
Bursa'nın Nesi Meşhur? Bursa Meşhur Yemekleri Top 10

Yalova Kent Müzesi

yalova kent müzesi

Yalova Kent Müzesi, 2013 yılında Yalova Hükümet Konağının müzeye çevrilmesiyle oluşmuştur. Müze içerisinde tarihi milattan öncesine kadar dayanan Yalova şehrine ait milattan öncesinden, Cumhuriyet ve Osmanlı döneminden kalma tarihi eşyalar, belgeler ve eserler sergilenmektedir. Aynı zamanda içerisinde Atatürk ile ilgili ayrı bir bölüm de bulunmaktadır.

Yalova Kent Müzesi, pazartesi günleri hariç diğer bütün günler 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Pazartesileri kapalıdır. Müze ücretsizdir.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi

Yalova gezilecek yerleri arasında gezilecek bir diğer müze de İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’dir. 2013 yılında kurulmuş olan bu müze alanındaki ilk müzedir. Müzede kağıdın tarihi, üretimi, sanayisi, kağıt sanatları, kitaplar, kütüphanecilik gibi kağıt ile ilgili detaylar anlatılır.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi; salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri 10:00 – 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze ücretsizdir.

Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

1980 yılında TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulmuş olan Arboretum Canlı Ağaç Müzesi diğer adıyla Karaca Arboretum’u Yalovada gezilecek yerleri görülmeye değer güzelliklerdendir.

Müze, merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Samanlı Köyü’ndedir. Arboretum içerisinde 7 bin farklı çeşit bitki ve ağaç bulunmaktadır. İçerisinde birbirinden güzel ağaçlar, bitkiler ve yeşillikler göreceğiniz harika bir yeşil alandır. Oldukça başarılı bir şekilde yapılmış olan peyzaj çalışmaları sonucu ortaya muhteşem bir doğal müze çıkmıştır.

Haftanın her günü açık olan müze 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretlidir, giriş ücreti parkın bakımı ve harcamaları için bağış olarak kullanılmaktadır.

Yalova Plajları

Yalova Plajları

Deniz kenarı güzel manzaraların eşlik ettiği Yalova’da denize girmek ve tatil yapmak isteyenler için de birbirinden güzel sahilleri vardır. Küçük bir şehir olan Yalova sahilleri büyük şehirlerde olduğu kadar kalabalık olmamasıyla daha bir caziptir.

Yalova denize girilecek yerlerinden biri olan Fıstıklı Plajı ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Fıstıklı, Yalova plajları arasında ailenizle keyifli vakit geçirebileceğiniz sakin yerlerden biridir.

Yalova Termalleri

Termalleriyle ve şifalı sularıyla bilinen Yalova’da Termal oteller de oldukça meşhurdur. Gezilecek güzel yerleri ve manzaraları dışında sadece termalleri için de çok tercih edilmektedir.

Sizin için Yalova Termallerinden de ayrıca bir yazımızda detaylı olarak bahsedeceğiz.

Yalova Ulaşımı Hakkında

Yalova’ya birçok büyük şehirden kolaylıkla ulaşım mümkündür. İstanbul’dan deniz yoluyla birçok sefer ve ulaşım imkanı bulunmaktadır, üstelik yarım saat gibi çok kısa sürelerde ulaşım sağlanabilmektedir.

Bursa büyük şehrinden ise Yalova otobüs ile 1 saat kadar sürmektedir. Gelmek istediğiniz şehirlerden direkt olarak ulaşım yoksa bu şehirler aracılığıyla Yalova’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yalova’da Konaklama ve Oteller

Yalova’da konaklama amaçlı olarak birçok farklı imkan bulunmaktadır. Termal oteller en çok tercih edilen yerler olsa da pansiyonlar, deniz kenarı konaklayacak yerler ve daha birçok bütçeye göre konaklama imkanı bulmak mümkündür.

Zeynep Teksöz

Ben Zeynep! 9 Senedir profesyonel içerik editörlüğü yapmaktayım! Yazılarımı umarım beğenirsin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu