EkonomiGündem

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar ve Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı, işsizlik sigortası ödeyen bireylerin belli bir süre çalıştıktan sonra işsiz kalması durumunda sigortadan aldıkları maaşa deniyor. Yani sigorta primlerini düzenli bir şekilde ödeyen bireyler, işsiz kaldıkları zamanlarda işsizlik fonundan işsizlik maaşı alabiliyorlar. Verilecek işsizlik maaşı, kişinin mevcut brüt maaşına ve ödediği sigorta primlerine göre değişkenlik gösterse de genelde çok yüksek bir ücret değildir ve belli şartlara tabiidir. Bu içerikte işsizlik maaşı ile ilgili detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Veriliyor?

İşsizlik maaşının miktarı, kişinin sigortalı olma süresine ve aldığı maaş miktarına göre değişiyor fakat alabileceğiniz en yüksek işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80’ini geçemiyor. 2022 yılı için güncel brüt asgari ücret tutarının 4.250 TL olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, işsizlik maaşına başvuran kişi ne kadar maaş alıyor olursa olsun en fazla 3.400 TL işsizlik maaşı alabilmektedir. Alınacak maksimum ücret bu olsa da herkesin alabileceği ücret bu değildir, verilecek ücret belirli şartlara göre değişkenlik göstermektedir.

2022 İşsizlik Maaşı Hesaplama

2022 işsizlik maaşı

İşsizlik ödeneği son dört aylık brüt kazancınız üzerinden hesaplanır. Son dört aylık brüt kazancınız asgari ücret tutarı olan 4.250 TL ise bu rakamın %40’ı olan 1.700 TL işsizlik ödeneği alırsınız. İşsizlik ödeneği hesabı kişinin son dört aylık maaşı dikkate alınarak yapılır. Eğer ki son dört ayda brüt maaşınız arttıysa, son dört aylık ortalama geliriniz de yükseleceği için doğal olarak daha fazla işsizlik maaşı alabilir hale gelirsiniz. Kişinin çalışırken aldığı maaşa göre hesapladığı için net bir işsizlik maaşı belirtmek mümkün değildir, siz de kendi maaş ücretinize göre hesap yapabilirsiniz.

Aylık Maaşım Asgari Ücret Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alırım?

Çalıştığınız süre boyunca aylık asgari ücret alıyorsanız, alacağınız en yüksek işsizlik maaşı aldığınız brüt ücretin yüzde 40’ı kadar olacaktır. Brüt asgari ücretin yüzde 40’ı 2022 yılında yaklaşık olarak 1.700 lira etmektedir. Yani 2022 yılında alabileceğiniz en yüksek işsizlik maaşı budur.

Aylık Brüt Maaşım 4500 TL Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alırım?

Aylık brüt maaşınız 4.500 liraysa alacağınız işsizlik maaşı bu tutarın yüzde 40’ı olan, 1.800 liradır. Yani bu tutarda bir maaş alıyorsanız 1.800 lira işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Aylık Maaşım Brüt 5000 TL Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alırım?

Aylık maaşınız brüt 5.000 liraysa alabileceğiniz işsizlik maaşı 2.000 lira olacaktır.  Maaşı alabileceğiniz sürenin uzunluğu toplam sigortalılık süresine göre değişir.

Aylık Maaşım Brüt 8000 TL Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alırım?

Aylık maaşınız brüt 8000 liraysa alabileceğiniz en yüksek işsizlik maaşı, asgari ücretin %80 tutarı olan 2.861 liradır. Bu ücret işsizlik maaşlarında alınabilecek en yüksek ücrettir, daha yüksek tutarda bir işsizlik maaşı ücreti almanız pek mümkün değildir.

İşsizlik Sigortası Ödenme Süresi

İşsizlik sigortasının ödenme süresi, ne kadar süredir sigortanızın yattığına göre değişkenlik gösterir. İşsizlik maaşı son 3 yıl nedir diyorsanız sizin işsizlik maaşı alacağınız süreyi direkt olarak etkileyecek bir süredir. Peki işsizlik maaşında son 3 yıl nasıl hesaplanır? Hemen aşağıda ortalama bir işsizlik maaşının ödenme süresi örnek olarak gösterilmektedir.

  • İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için en az 600 gün boyunca yani 20 ay sigortalı olarak çalışmanız gerekmektedir. 600 gün boyunca sigortalı çalışan kişiler 180 gün boyunca yani 6 ay işsizlik maaşından yararlanabilirler.
  • 900 gün yani 30 ay boyunca sigortalı olarak çalışan personeller ise 240 gün boyunca yani 8 ay işsizlik maaşı alabiliyorlar.
  • 1080 gün boyunca yani 36 ay sigortalı çalışmış olan kişiler 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşı alıyorlar, 300 günün ardından ise maaş ödemesi duruyor.

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartlar var. Bu şartları sağlamadan işsizlik maaşı almanız mümkün değildir. Peki nedir bu şartlar? Aşağıdaki işsizlik maaşı alabilmek için gereken şartları listeledik.

  • İşsizlik maaşı almak isteyen kişi, kendi isteği veya kusuru dışında işten ayrılmak zorunda kalmış olması gerekir. Örneğin istifa etmek veya işyerini zarara uğratmaktan dolayı işsiz kalırsanız işsizlik sigortasından yararlanamazsınız.
  • İşten ayrılmak zorunda kaldığınız günden önceki sigorta primlerinizi en az 120 gün olmak kaydıyla ödemiş olmanız gerekir. Yani bu da 4 ay çalışmadan işten ayrıldığınızda sigortadan yararlanamayacağınız anlamına gelir.
  • Son üç yıl içerisinde en az 600 gün sigorta primi ödemiş olmanız gerekir. En az 600 gün sigorta primi ödememiş kişiler işsizlik maaşından faydalanamaz.
  • İşten ayrıldığınız günden sonraki ilk 30 gün yani 1 ay içerisinde İŞKUR’a şahsen ya da internet aracılığı ile işsizlik maaşı için başvuru yapmak gerekir.
  • Vefat, cenaze, doğal afet gibi mücbir sebepleriniz varsa, 30 günlük süre dolsa da başvuru yapabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı ile İlgili Sorular

işsizlik maaşı hesaplama

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların aklını kurcalayan soruları aşağıda derledik. Maaş başvurusunun nasıl yapıldığını, nasıl maaş alındığını, nereye ve nasıl başvurulması gerektiğini sorularla anlatmaya çalıştık. İşsizlik maaşı ile ilgili merak edilenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ve Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için, gereken başvuru kriterlerini sağlamanız gerekiyor. Maaş için başvuru kriterleri aşağıda yazıldığı gibidir. Aşağıdaki kriterlere uymadığınız takdirde işsizlik maaşı alamıyorsunuz.

  • Başvuru yapabilmek için sigortalılık şartlarını zaten biliyorsunuz. İşten ayrıldığınız ilk 30 gün içerisinde belgelerinizi alarak İŞKUR’a gitmeniz veya elektronik ortamda başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Öncelikle nüfus kağıdınızı, işten ayrılış bildirgenizi ve işsizlik maaşı dilekçenizi doldurmanız gerekiyor. Ardından İşkur şubelerine gitmeniz veya İşkur online internet sitesi üzerinden başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir:
Engelli Maaşları 2022 Yılında Ne Kadar?

İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İşkur’a işsizlik maaşı için başvurmaya giderken yanınızda götürmeniz gereken belgeler vardır. Aşağıda listelediğimiz belgeleri eksiksiz şekilde götürdüğünüz takdirde işsizlik maaşı başvurunuzu yapabilirsiniz.

  • Nüfüs Kağıdı
  • İşten Ayrılış Bildirgesi
  • İşsizlik Maaşı Dilekçesi

İşsizlik Maaşını Yükseltmek İçin Ne Yapmalı?

Daha yüksek işsizlik maaşı alabilmek için, son dört aylık maaşınızın yüksek olması gerekmektedir. Eğer son 4 ay içinde aldığınız maaş yükselirse, bir aylık brüt asgari ücret tutarının %80’ine kadar işsizlik maaşı alma ihtimaline sahip olursunuz. Yani işsizlik maaşını yükseltmek için maaşınızı yükseltmelisiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Kesilir?

İşsizlik maaşını kesen pek çok durum bulunmaktadır. Bu durumların başında yeni bir iş bulmak, yasa dışı çalışmak gibi etmenler gelir. Eğer işsizlik maaşını kesen etmenlerden birine sahipseniz, işsizlik maaşınız tamamen kesilebilir veya o dönem için işsizlik maaşı alma hakkınızı kaybedersiniz. Eğer tekrar işsiz kaldığınız bir durum olursa o zaman işsizlik maaşı almaya devam edebilirsiniz, bu sadece o zamana mahsus bir durumdur.

İşsizlik maaşının kesildiği durumlardan bazıları şunlardır:

  • Haklı bir nedene dayanmaksızın işlerin reddedilmesi. İşkur size iş bulmak için de çalışmaktadır, sizin için bulunan işleri kabul etmediğinizde işsizlik maaşınız kesilebiliyor. Fakat endişelenmeyin, İşkur tarafından bulunan işler sizin mesleğinize ve eğitiminize uygun işler oluyor.
  • İşsizlik maaşı aldığınız sırada, kayıt dışı yani sigortasız olarak çalıştığınız tespit edildiğinde işsizlik maaşınız kesilir.
  • İşsizlik maaşı alan kişinin devlet veya özel kurumlarda bulunan sigorta kuruluşlarından aldıkları emekli maaşı, işsizlik maaşı veya başka bir sosyal güvence hizmeti alınması durumunda işsizlik maaşı kesilmektedir.
  • Eğer herhangi bir mesleğe sahip değilseniz İşkur size mesleki eğitim veren kurslar açacaktır, bu kurslara kişinin kesinlikle katılması gerekiyor. Önemli bir neden göstermeden bu eğitimleri reddederseniz işsizlik maaşınız kesilebilir.
  • İşkur eğitimlerine başlayan fakat sonradan devam etmeyip yarıda bırakan kişilerin aldıkları işsizlik maaşları kesilmektedir.
  • İşsizlik maaşı alacak kişi, İşkur eğitimlerine katılmaya başlarsa işsizlik maaşı almaya devam eder fakat maaş sadece hak süresi ile kısıtlıdır. Yani kişi bir ay boyunca eğitimlere katılmadığı için maaş alamadıysa, o ay hak ettiği maaş ödenmez.
  • Haklı bir durum olmaksızın, İşkur’un yaptığı çağrıları dikkate almayan veya zamanında cevap vermeyen kişilerin işsizlik maaşları kesilmektedir.

İstifa Eden Kişi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Kanunen işçinin haklı sebeplerden dolayı istifa etmesi ve bu sebebi kanıtlaması durumunda istifa eden kişi de işsizlik maaşı alabiliyor. 4857 sayılı İş Kanununa göre “haklı fesih” durumlarında kalan işçilerin işlerini feshetmesi ve bu haklı fesih nedenini kanıtlaması sonucunda işsizlik maaşı alması gerekmektedir.

Haklı fesih sebepleri şunlardır:

  • İşçiye maaşının ödenmemesi
  • Sağlık nedenli mazeretler
  • Ödenen ücretin saklanması
  • Kişiye mobbing uygulanması
  • Ahlak kurallarına aykırı davranılması
  • İmzalanan sözleşmeye uyulmaması

Bu gibi benzeri nedenlerden dolayı çalışan haklı sebeplerle işten ayrılma hakkına sahiptir. İşsizlik maaşından yararlanmak istiyorsa maruz kaldığı bu olumsuz durumu kanıtlaması gerektiğini unutmamalıdır. Bu durumu kanıtlı şekilde rapor ettiği takdirde istifa eden kişi işsizlik ödeneğinden faydalanabilir.

Öğrenciler İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen mağdurların aklındaki sorulardan biri de üniversite okurken işsizlik maaşı alınır mı? sorusudur. İşsizlik maaşı almak için gereken şartları taşıyorsanız üniversite veya lise fark etmeksizin herhangi bir yerde öğrenci olmanız işsizlik maaşı almanıza engel değildir. Yani evet, öğrenci olan kişi şartlara uygunsa işsizlik maaşı alabilir.

Cezaevinden Çıkanlara İşsizlik Maaşı Verilir mi?

Cezaevinden çıkanların merak ettiği sorulardan biri de işsizlik maaşı alıp alamayacağıdır. Hüküm giymiş tutuklular ceza süreleri sona erip hükümlerinden kurtuldukları tarihten itibaren işsizlik maaşına başvurabilir, cezaevinden çıktıktan sonra işsizlik maaşı almaları konusunda bir engel yoktur.

Ücretsiz İzin Desteği Alan İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Ücretsiz izin adından da anlaşıldığı üzere kişinin izne ayrıldığı süre boyunca ücret almaması durumudur. Ücretsiz izne ayrılan kişiler işsizlik maaşından yararlanabilir mi derseniz; hayır yararlanamaz. Ücretsiz izne çıkarılan kişilerin işsizlik maaşı alma hakkı yoktur.

İşsizlik Maaşı Hangi Bankadan Alınır?

İşsizlik maaşı ödemeleri PTTBank ile sağlanmaktadır. PTTBank noktalarından maaşınızı çekebilirsiniz. Her ayın 5’inde işsizlik maaşı ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Ödemelerden Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı sorumludur.

Ücretli Öğretmen İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, alamamaktadır. Ücretli öğretmenler adına işsizlik sigortası yatırılmadığı için alamazlar. İşsizlik maaşı almak için gereken tüm şartları sağlasa bile işsizlik maaşından yararlanma hakları yoktur.

İş Yerim Kapandı İşsizlik Maaşı Alabilir miyim?

Evet, iş yerinizin kapandığı durumda da işsizlik maaşı alabilirsiniz. Eğer işvereniniz sizi 17 veya 34 numaralı işten çıkarma kodlarından biriyse çıkardıysa işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Evlilik Sebebi ile İşten Ayrılan Kadın İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Hayır, alamazlar. İşyerinde herhangi bir olumsuz durum yokken kendi kişisel nedenlerinden dolayı işten ayrılan herhangi bir kişi kadın veya erkek fark etmeksizin işsizlik maaşı alamaz. Evlilik kişiye özel bir neden olduğu için mağduriyet söz konusu değildir. Evlilik nedeni ile işten ayrılan bireyler işsizlik maaşı alamazlar.

İŞKUR İletişim Adresleri

İşkur’a işsizlik maaşında bulunmak için İşkur adreslerini kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda İşkur’un web sitesi veya telefon numarası gibi iletişim bilgilerini de kullanabilirsiniz. Aşağıda İşkur’un söz konusu iletişim bilgileri verilmiştir.

İşkur web sitesi üzerinden veya telefon numaralarından iletişime geçebilirsiniz.

İşkur İstanbul: 444 7 587

Açık Adresi: Gümüşsuyu Mah., Selime hatun camii sokak Abisa iş merkezi C blok No:3, 34000 Fındıklı/İstanbul

İşkur Ankara: (0312) 435 15 65

İşkur Ankara Açık Adresi: Ayrancı, Uçarlı Sk. No:29, 06540 Çankaya/Ankara

Bankalarda çaycılık ile ilgili detaylardan bahsettiğimiz yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Timur Mertcan

Merhaba, kendimi kısaca tanıtmam gerekirse; Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) mezunuyum, kendi alanımda SEO uyumlu makale yazmayı seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu